Reservoir modellering af det vestlige Nuussuaq

De prospektive områder i Nuussuaq Bassinet er blevet afgrænset v.h.a. geofysiske undersøgelser. I disse findes tykke sedimentære lagfølger i store, roterede forkastningsblokke, og blotninger, boringer og seismiske facies viser, at både kildebjergarter, reservoirer og segl kan være tilstede.
Resultater

Fem forskellige olietyper med både marin og lakustrin oprindelse af Kridt-Paleocæn alder er blevet konstateret i området. Mulige reservoirenheder i det prospektive område omfatter fluviodeltaiske sandsten (mellem Kridt) samt marine kontinentalskrænts-aflejringer (mellem Kridt-Paleocæn). Diagnenesestudier viser imidlertid, at de mest lovende reservoirenheder synes begrænset til marine sandsten af Paleocæn alder (Kangilia Formaionen og Quikavsak member). Disse enheder udviser generelt porøsiteter på >10% og permeabiliteter kan i visse lag nå værdier mellem 20 og 90mD. De forholdsvis lave porøsiteter og permeabiliteter i de Kretassiske sandsten skyldes hovedsageligt sekundær cementering og et forholdsvis højt indhold af duktile, detritale korn. En palynostratigrafisk, lithologisk og petrofysiske evaluering af den c. 3000m dybe GRO-3 boring (grønArctic Inc) viser at den gennemborer en ?Coniacien-Øvre Santonien lagfølge bestående af marine sandsten mellemlejret af muddersten aflejret på kontinentalskrænten. Især de Paleocæne sandsten, der er karakteriserede ved et lavt lerindhold og som udviser porøsiteter på 10-15%, ser ud til at udvise gode reservoiregenskaber. En foreløbig kvantitativ tolkning af de petrofysiske logs har vist at disse sandsten har en kulbrintemætning på måske helt op til 70%. En forbedring af dette skøn kræver yderligere petrografiske og petrologiske analyser. De kombinerede resultater fra de geofysiske, organo-kemiske og diagnetiske studier samt evalueringen af GRO-3 boringen har haft meget væsentlig betydning for de fremtidige muligheder for efterforskning af kulbrinter i området. De geofysiske data viser at der er mulighed for at store strukturelle fælder kan være tilstede i de roterede forkastningsblokke i den vestlige del af bassinet. Tilstedværelsen af pasende kildebjergarter er dokumenteret både i boringer og blotninger og geokemisk på baggrund af analyser af olieudsivninger fundet i store dele af området. Mulige reservoirenheder findes i store dele af den marine Kretassiske-Paleocæne lagfølge, og især de Paleocæne reservoirer udviser lovende egenskaber. Derudover er der mulighed for, at de mindre konsoliderede dele af de Kretassiske fluvio-deltaiske aflejringer kan udvise gode reservoiregenskaber. den høje mætning af kulbrinter, som dette studie har påvist i GRO-3 boringen, viser at alle geologiske forudsætninger for tilstedeværelse af store kulbrinteforekomster er opfyldt i den vestlige del af Nuussuaq Bassinet

Key figures

Periode:
1996 - 1998
Bevillingsår:
1996
Egen finansiering:
1,69 mio.
Støttebeløb:
1,34 mio.
Støtteprocent:
44 %
Projektbudget:
3,04 mio.

Kategori

Oprindelig title
Reservoir modellering af det vestlige Nuussuaq
Program
EFP
Fælles overordnet teknologiområde
Andet
Projekttype
Forskning
Journalnummer
1313/96-0010

Deltagere

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Hjemmestyrets Råstofkontor
Fault Analysis Group (GB)

Kontakt

Kontakperson
Dam, Gregers
Adresse
Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse (GEUS). Reservoirgeologisk Afdeling
Thoravej 8
DK-2400 København NV, Denmark
Christensen, N.P. (statsgeolog); Projektleder: Dam, Gregers (seniorforsker), 31106600, npc@geus.dk
Øvr. Partnere: Danmark og Grønlands Geologiske Undersøgelse (GEUS). Oliegeologisk Afdeling; Hjemmestyrets Råstofkontor; Fault Analysis Group (GB)

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk