Metan fra kuldioxid - Systemintegration

”Power-to-gas” er en ny og innovativ energilagringsløsning, der er særdeles velegnet til det danske energisystem. Electrochaea forventer, at teknologien er udviklet til markedsintroduktion i løbet af 2016, og der arbejdes med dannelse af strategiske partnerskaber med andre virksomheder og aftaler med investorer for at kunne markedsføre teknologien i Danmark og globalt.
Projektbeskrivelse

Electrochaea.DK (ECDK) gennemfører, sammen med partnerne  E.ON., Nordjysk Elhandel AS og Aarhus Universitet (Foulum), demonstration af en unik teknologi, hvor mikroorganismer omdanner kuldioxid og brint til metan. Metanen er på denne måde en ”Grøn Gas” med specifikationer som naturgas. Kuldioxiden er er biprodukt af biogas. Brinten produceres på grundlag af el fra vedvarende energikilder som vind.

NIRAS er rådgivere på projektet og forestår design og support. Den ”Grønne Gas”, RNG, kan anvendes direkte i kraft-varmeværker eller pumpes ind i naturgasnettet. Herved kan gassen lagres og transporteres til andre steder og kan bl.a. anvendes til motorbrændstof.

Processen vil være velegnet til opgradering af biogas på mange anlæg og kan endvidere anvendes til at omdanne kuldioxid fra andre kilder til metan. Herved opnås, at vindenergi kan omdannes til Grøn Gas og skabe balancekraft. Gennem demonstrationen skal der tilvejebringes grundlag for opskallering og kommercialisering af teknologien til brug på minimum 10 biogasanlæg i DK og en lang række anlæg i Europa m.fl. Demonstrationen vil blive gennemført på biogasanlægget i Foulum (ved Viborg) og vil vare op til 3000 timer under realistiske markedsbetingelser for el og gas.

Resultater

Teknologien omdanner el produceret fra vedvarende energikilder, som vind og sol, i perioder med lav efterspørgsel til metangas, som kan anvendes direkte i den eksisterende naturgasinfrastruktur. De positive projektresultater videreføres i et nyt demonstrationsprojekt - P2G BioCat* - i design og etablering af det første kommercielle fuld-skala-anlæg på Avedøre spildevandsrensningsanlæg ved København. Det sker sammen med en række centrale aktører, som tilsammen dækker hele værdikæden for teknologien og dens udnyttelse.

Det er i det afsluttede projekt påvist i prækommerciel skala, at Electrochaea`s teknologi er i stand til at omdanne brint fra elektrolyse og CO2 fra biogasproduktion til methan i naturgas-kvalitet. Processen er stabil og omkostningseffektiv. Mikroorga-nismerne arbejder ved lav temperatur nær 60 grader C, og de er i stand til hurtigt at tilpasse sig store udsving i brinttilførslen, hvilket er aktuelt, når brinten produceres af el fra fluktuerende energikilder som vind og sol.

*Det nye projekt er støttet af Energinet.dk´s ForskEl-program under projektnr. 12164.

Key figures

Periode:
2012 - 2013
Bevillingsår:
2011
Egen finansiering:
3,73 mio.
Støttebeløb:
4,86 mio.
Støtteprocent:
57 %
Projektbudget:
8,59 mio.

Kategori

Oprindelig title
Metan fra kuldioxid - Systemintegration
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Smart Grid og systemer
Journalnummer
64011-0377

Dokumenter

Deltagere

ELECTROCHAEA.DK ApS (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
ELECTROCHAEA.DK ApS 1.52 mio. 2.18 mio.
E.ON DANMARK A/S 0.02 mio. 0.03 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 3.27 mio. 1.44 mio.
Nordjysk Elhandel A/S 0.05 mio. 0.08 mio.

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk