Lejesystem til det soldrevne klimaanlæg AC-Sun

Formålet med projektet er at udvikle en stabil lejeløsning til turbinen i klimaanlægget AC-Sun sammen med en tætningsanordning, der hindrer sammenblanding af dampflowet i turbinekredsen og kompressorkredsen. Lejeløsningen med tætningsanordning, som er forbindelsesleddet mellem den roterende turbineaksel og turbinehus, vil efter udvikling/test blive installeret i turbinehus for endelig field-test.
Resultater i forbindelse med gennemførelsen af EUDP projekt nr. 64009-0223 og nr. 64011-0314 På baggrund af den konstaterede stigning i elforbrug til komfortkøling generelt var det hensigten, at udvikle og sælge et miljøvenligt kølesystem baseret på vedvarende energi og anvendelse af naturlige kølemidler.
Projektbeskrivelse
Formålet med projektet er at udvikle en stabil lejeløsning til turbinen i AC-Suns soldrevne klimaanlæg. Der skal desuden udvikles en tætningsanordning, der hindrer sammenblanding af dampflowet i turbinekredsen og kompressorkredsen.
Resultater

Beregninger havde vist, at den mest energioptimale måde at frembringe køling ville være at anvende en kombination af to af de mest optimale processer ved at lade en ekspander drive en kølekompressor på samme aksel. Populært kaldt en ”turboekspander”. Forsøg havde vist at det var muligt at udnytte energien, der blev dannet gennem opvarmning af vand i en almindelig solfanger ved temperaturen på 60 ⁰C og derover til at drive processen. 

Med udgangspunkt i beregninger foretaget af det kendte firma for design af turbiner og ekspandere ”ConceptsNrec” i USA, blev der fremstillet en protype med en ydelse på 10 kW køling. Forskellige løsninger på lejeproblematikken blev afprøvet og resultatet blev, at der blev anvendt et lejesystem udviklet af Rotrex i Danmark. 

Alle beregninger og forventninger til processens komponenter er eftervist og yder de forventede værdier.

Målerresultater viser at energi-virkningsgraden (forholdet mellem tilført varmeenergi og nyttiggjort køling) i princippet er dobbelt så højt sammenlignet med hidtil kendte processer til køling baseret på varmeenergi, som det f.eks. anvendes i absorptions kølesystemer.

Anlægget er endnu ikke markedsført.

Key figures

Periode:
2012 - 2014
Bevillingsår:
2011
Egen finansiering:
2,79 mio.
Støttebeløb:
1,50 mio.
Støtteprocent:
35 %
Projektbudget:
4,29 mio.

Kategori

Oprindelig title
Udvikling/test af et lejesystem til det varmedrevne klimaanlæg AC-Sun
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Journalnummer
64011-0314

Deltagere

AC-SUN ApS (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
AC-SUN ApS 1.38 mio. 2.17 mio.
BLACKWING BUSINESS ANGELS A/S 0.10 mio. 0.32 mio.
Insero Business Service A/S 0.03 mio. 0.30 mio.

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk