Globalt Vind Atlas (CEM)

Det globale vindatlas er en åben database indeholdende de globale vindressourcer beregnet med høj præcision. Databasebeskrivelsen og webbaseret applikationsprogrammer gør det globale vindatlas til et uundgåeligt værktøj for energiplanlæggere. En nøjagtig bestemmelse af vindressourcer er nødvendig for den fortsatte udvikling og anvendelse af vindenergiteknologien til den globale energi forsyning.
Formålet er at udvikle et globalt vindatlas. Det er en åben database indeholdende de globale vindressourcer beregnet med høj præcision. Forventningen er, at databasebeskrivelsen og webbaserede applikationsprogrammer gør det globale vindatlas til et uundgåeligt værktøj for energiplanlæggere. En nøjagtig bestemmelse af vindressourcer er nødvendig for den fortsatte udvikling og anvendelse af vindenergiteknologien.
Projektbeskrivelse
Det globale vind atlas er en stor offentlig tilgnængelig database indeholdende de globale vindressourcer, hvor effekter af høj opløsning terræn er regnet med. Det globale vindatlas vil blive den mest hensigtsmæssige vindressource datakilde til rådighed for politikere, energiplanlæggere og forskere i fremtidens energiforsyning. Det globale vindatlas bruger storskala globale meteorologiske data, som er nedskaleret til høj opløsnings vindressourcedata, via en såkaldt generaliserings process, og mikroskala modellering ved brug af WAsP-programmet udviklet på DTU Vindenergi. De seneste meteorologiske og topografiske data vil blive anvendt. Dette projekt binder data og modeller sammen for at skabe de stærkt tiltrængte nye ressourcedata. Ideen bag det Globale Vind Atlas er ikke at erstatte vindressourceberegning specifikt til et enkelt land eller foretaget erhvervsmæssigt for vindmøllepark udviklere. Formålet er at vindressourcer for regioner og lande bliver let tilgængelige via web-baseret applikationsprogrammer, således at analyse af de sociale og økonomiske betydninger af vindenergi kan foretages. Desuden vil det nye atlas give mere præcise og pålidelige input til energiplanlæggere med hensyn til forskellige klimascenarier og strategier til imødegåelse af klimaændringer
Resultater

Det globale vindatlas tilbyder et samlet, højt oplæseligt, offentligt datasæt over det statistiske vindklima som beskriver vindenergi-ressourcer i hele verden. Vindklimaet bliver beregnet hvert 250 m over alle landfader og kystområder. Adgangen gennem http://globalwindatlas.com/ og http://irena.masdar.ac.ae/ giver en let og gratis adgang til datasættet, til gavn for hele vindenergi sektoren og for energiplanlæggere over alt i verden. Metoden og validering af datasættet bliver formidlet på hjemmesiden. Ved at taget højde for terræneffekter i høj oplæsning, kan et mere korrekt, og i mange tilfælde højere, estimat af de globale vindressourcer findes, til gavn for samfundet. Værktøjer på hjemmesiden tillader brugerne at analyser, plotte og downloade aggregerede rumlige og tidslige vind-karakteristika. Anvendelse af det globale vindatlas datasæt kan forbedre og skabe klarhed om den rolle vindenergi kan spille i fremtidens sammensætning af energikilder.

Key figures

Periode:
2012 - 2015
Bevillingsår:
2011
Egen finansiering:
1,41 mio.
Støttebeløb:
6,94 mio.
Støtteprocent:
83 %
Projektbudget:
8,35 mio.

Kategori

Oprindelig title
Globalt Vind Atlas (CEM)
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Vind
Projekttype
Formidling
Journalnummer
64011-0347

Dokumenter

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 6.94 mio. 1.41 mio.

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk