Innovationspaneler - etablering og test

Der etableres fire innovationspaneler inden for hhv. Bygninger, Belysning, Køling samt Adfærd, barrierer og virkemidler. Panelerne, der består af en formand og 3-4 øvrige højt kvalificerede forskere, mødes halvårligt for at gøre faglig status inden for deres teknologiområde og komme med ideer til nye F&U-projekter. (Energi 10)
Innovationspanelerne har fået udarbejdet nogle strateginotater af høj kvalitet, som kan anvendes aktivt af Dansk Energi i forbindelse med kommende udbudsrunder. Der er endvidere udviklet en række gode anbefalinger til delområder, hvor der bør igangsættes projekter inden for, samt en række konkrete projektideer.
Projektbeskrivelse

Der etableres fire innovationspaneler inden for hhv. Bygninger, Belysning, Køling samt Adfærd, barrierer og virkemidler. Panelerne, der består af en formand og 3-4 øvrige højt kvalificerede forskere, mødes halvårligt for at gøre faglig status inden for deres teknologiområde og komme med ideer til nye F&U-projekter. (Energi 10)

Resultater

Innovationspanelerne har fået udarbejdet nogle strateginotater af høj kvalitet, som kan anvendes aktivt af Dansk Energi i forbindelse med kommende udbudsrunder. Der er endvidere udviklet en række gode anbefalinger til delområder, hvor der bør igangsættes projekter inden for, samt en række konkrete projektideer. Markedsføring af Elforsk projekter igennem personlige netværk har vist sig at være for tidskrævende. Det må i fortsættelse heraf være en konklusion, at opdraget ikke bør være for bredt defineret.

Det har fungeret godt med en person, der har fungeret som projektleder og stået for det administrative. Det har også fungeret godt med en person, som har haft rollen som facilitator, og som har styret og udfordret dialog, leverancer, mv. I et fremtidigt panel kunne denne funktion passende varetages af Dansk Energi.

Det har ligeledes fungeret godt med en formand, som har samlet op på input fra deltagerne.

Antallet af deltagere på 3-4 personer + en formand har også været velegnet, men det er dog sårbart i forhold til afbud – det er måske derfor bedre, hvis der havde været lidt flere personer i panelet.

Aflønning er vigtig for formændene, fordi de skal bruge tid på at omsætte input fra panelet til leverancer

Alternativt er det vigtigt, at der et setup eller en proces/værktøjer, der sikrer, at input let og effektivt bliver omsat til konkrete leverancer.

Fagområdet har vist at være vigtigt for et panels evne til at skabe resultater. Adfærdsområdet har vist sig at være for bredt til at være velegnet som fokus for et innovationspanel. Det spiller også ind, at det virker uklart, hvad Elforsk vil med området.

Formanden er en vigtig aktør i det nuværende setup, og der kan stilles krav om, at han/hun både er en god projektleder, facilitator, har stor erfaring, et stort netværk, er fagligt respekteret, upartisk, mv. Kravene til formanden bør naturligvis modereres i forhold til et evt. fremtidigt setup.

Deltagerne i panelet er mindst lige så vigtige som formanden. Et velfungerende team består af personer med en meget fokuseret faglighed på et givent område, og så er det vigtigt, at de repræsenterer forskellige dele af værdikæden. Dette skaber dynamik, nye vinkler, høj grad af inspiration og nye erkendelser.

Rekrutteringen af både formænd og paneldeltagere er derfor meget vigtig. Og det lader til at kunne være en god idé, hvis der bliver rekrutteret personer udenfor ”Elforsk-kredsen”.

Det er vigtigt med stor klarhed omkring opgaver og leverancer – og hvordan de bliver brugt. Og det er vigtigt, at der er en klart defineret og systematiseret og effektiv proces i forhold til løsning af opgaver. Dette vil være med til at sikre større fremdrift.

For at sikre oplevelse af fremdrift er der også meget, der taler for et mere koncentreret forløb, hvor panelmøder enten ligger tættere eller slås sammen til heldagsworkshops. Det lader i øvrigt til, at et tværgående samarbejde/møder mellem innovationspanelerne både kan skabe interessante tanker og ideer og vil virke inspirerende og motiverende.

Det kan også konkluderes, at det er vigtigt, at Elforsk spiller en mere aktiv rolle overfor panelerne i relation til opdrag, opgaver, feedback, mv.

Mht. motivationsfaktorer for at deltage aktivt i innovationspanelerne er der meget, der tyder på, at forhold som mulighed for at præge udvikling, inspiration og læring, at de rette personer sidder i panelet, at der er fremdrift, god stemning og opgave og rolleklarhed er vigtige parametre.

I deltagernes vurdering af tilstedeværelsen af motivationsfaktorerne kan det konkluderes, at der især bør arbejdes med at få de rette personer ind i et fremtidigt setup, da det er via kollegerne i panelerne, at inspiration, nytænkning og nye erkendelse opstår.

Det bør også overvejes om ny inspiration og nye erkendelser i et vist omfang kan bibringes af personer uden for panelerne, fx i forbindelse med foredrag eller lignende.

Key figures

Periode:
2010 - 2012
Bevillingsår:
2010
Egen finansiering:
0,62 mio.
Støttebeløb:
0,83 mio.
Støtteprocent:
57 %
Projektbudget:
1,45 mio.

Kategori

Oprindelig title
Innovationspaneler - etablering og test
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
Andet
Journalnummer
ELFORSK 342-048

Deltagere

Living Strategy Consulting (Main Responsible)

Kontakt

Kontakperson
Holst-Mikkelsen, Bo
Adresse

Tidligere STRATEGOS ApS, men nu Living Strategy Consulting

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk