Sol-/elvarmeanlæg i fremtidens energisystem

Institut for Byggeri og Anlæg (DTU Byg)
Det er undersøgt hvorledes en individuel varmeforsyningsenhed til enfamiliehuse baseret på solvarme, elpatron/varmepumpe, et avanceret varmelager og styresystem bedst udformes, og hvor velegnet sådan en varmeforsyningsenhed er for den enkelte forbruger og for vores fremtidige energisystem.
Projektet klarlægger hvordan en individuel varmeforsyningsenhed til enfamiliehuse baseret på solvarme, elpatron/varmepumpe samt et avanceret varmelager og styresystem bedst udformes. Desuden er det klarlagt hvor velegnet et sådan alternativ til olie- og naturgasløsninger er for forbrugerne og for vores fremtidige energisystem.
Projektbeskrivelse
Projektet vil klarlægge hvorledes en individuel varmeforsyningsenhed til enfamiliehuse baseret på solvarme, elpatron/varmepumpe samt et avanceret varmelager og styresystem bedst udformes. Desuden klarlægges hvor velegnet sadan en varmeforsyningsenhed er for den enkelte forbruger og for vores fremtidige energisystem. Forskellige udformninger af varmeforsyningsenheden og styresystemet undersøges. Anlægstypen kan være et attraktivt altemativ til olie- og naturgasløsninger, både privat- og samfundsøkonomisk og miljømressigt. Varmen produceres dels via solvarmeanlægget, dels af elpatronen/varmepumpen. Elpatronen/varmepumpen skal så vidt muligt kun køre på tidspunkter hvor solvarme ikke kan klare hele varmebehovet og hvor elprisen er lav, for eksempel på grund af stor elproduktion fra vindmøller og/eller pa særlige tidspunkter af døgnet. Enheden forsynes med et intelligent varmelager og et intelligent styresystem hvor styringen af elpatronen/varmepumpen baseres på prognoser for elpris, varmebehov og solvarmeproduktion. Styresystemet baseres på vejrudsigter. Varmeforsyningsenheden forventes at være et mere attraktivt solvarmeanlreg end traditionelle solvarmeanlæg og anlægstypen kan bidrage til en forbedret udnyttelse af elproduktionen fia vindmøller i vindrige perioder. Bliver anlægstypen udbredt kan den bidrage til at lette indpasningen/rentabiliteten af vindmøller i elsystemet og forøge andelen af landets energiforbrug, der dækkes af vedvarende energi
Resultater

Det er undersøgt hvorledes en individuel varmeforsyningsenhed til enfamiliehuse baseret på solvarme, elpatron/varmepumpe, et avanceret varmelager og styresystem bedst udformes, og hvor velegnet sådan en varmeforsyningsenhed er for den enkelte forbruger og for vores fremtidige energisystem. Varmen produceres af solfangere og af elpatronen/varmepumpen. Elpatronen/varmepumpen kører så vidt muligt kun i perioder hvor solvarme ikke kan klare hele varmebehovet og hvor elprisen er lav, for eksempel på grund af stor elproduktion fra vindmøller. Enheden har et intelligent varmelager og styresystem hvor styringen af elpatronen/varmepumpen baseres på prognoser for elpris, varmebehov og solvarmeproduktion. Styresystemet baseres på vejrudsigter.
Varmeforsyningsenheden vil være fordelagtig for den enkelte forbruger når forbrugeren kan benytte variable elpriser. Bliver anlægstypen udbredt kan den bidrage til at lette indpasningen af vindmøller i elsystemet og forøge anvendelsen af vedvarende energi.

Key figures

Periode:
2008 - 2013
Bevillingsår:
2007
Egen finansiering:
3,20 mio.
Støttebeløb:
7,72 mio.
Støtteprocent:
71 %
Projektbudget:
10,92 mio.

Kategori

Oprindelig title
Sol-/elvarmeanlæg i fremtidens energisystem
Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Journalnummer
ENMI 2104-07-0021

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)

Kontakt

Kontakperson
Furbo, Simon
Adresse

Danmarks Tekniske Universitet. Institut for Byggeri og Anlæg (DTU Byg)
Brovej, Bygning 118
DK-2800 Kgs. Lyngby
www.byg.dtu.dk
Furbo, Simon , 45251857, sf@byg.dtu.dk
Øvr. Partnere: Danmarks Meteorologiske Institut (DMI); Danmarks Tekniske Universitet. Institut for Informatik og Matematisk Modellering (DTU Informatik); AllSun A/S; COWI A/S; ENFOR A/S

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk