Energieffektive minibarer til hotelværelser

Under projekt 335-027 er der konstateret, at minibarer tegner sig for ca. 10% af hotellernes elforbrug. Ved at udarbejde en positivliste over mere energieffektive minibarer og formidle denne til HORESTA's medlemmer søges energiforbruget i nyindkøbte minibarer reduceret med 15-25%
Projektets formål har været at kortlægge det eksisterende marked for minibarer og ud fra dette at udvikle en positivliste for minibarer samt letforståeligt informationsmateriale om energibevidst indkøb.
Projektbeskrivelse

Under projekt 335-027 er der konstateret, at minibarer tegner sig for ca. 10% af hotellernes elforbrug. Ved at udarbejde en positivliste over mere energieffektive minibarer og formidle denne til HORESTA's medlemmer søges energiforbruget i nyindkøbte minibarer reduceret med 15-25%

Resultater

Projektets formål har været at kortlægge det eksisterende marked for minibarer og ud fra dette at udvikle en positivliste for minibarer samt letforståeligt informationsmateriale om energibevidst indkøb. Det eksisterende marked for minibarer er blevet kortlagt og der er foretaget målinger af de 6 mest anvendte minibarer for at bestemme energiforbrug, nettovolumen, energieffektivitet og energimærket. Der er endvidere målt støjniveau og nedkølingskapacitet. For detaljer vedrørende test af minibarer se den vedlagte slutrapport, testrapporter ses i bilag 3.

Test af minibarerne resulterede i kun 1 minibar med energimærke B, mens de øvrige 5 havde energimærke F eller G. Forskelle i energiforbruget beror på forskelle i køleprincippet, som også har indflydelse på støjniveauet. Således vil en energieffektiv minibar have den ulempe, at støjniveauet er højere end for en minibar med højere energiniveau. Der er derfor et stort potentiale for at udvikle mere energieffektive minibarer.

En liste over testresultaterne og vejledning til resultaterne ligger på HORESTAs hjemmeside. På hjemmesiden er der beskrevet, hvordan nye minibarer kan testes og komme på listen. Brugernes krav til minibarer og indkøbernes informationsbehov blev undersøgt ved hjælp af 20 strukturerede telefoninterview med hoteller med 3 eller 4 stjerner, der har minibar på samtlige værelser.

I undersøgelsen blev brugernes faktuelle kendskab til minibaren kortlagt og der blev spurgt ind til præferencer og beslutningsmønster i forbindelse med nyindkøb af minibarer. Resultatet af undersøgelsen kan ses i slutrapportens bilag 1. Ud fra undersøgelsen af indkøbernes behov er der udviklet en indkøbsvejledning, som ligger på HORESTAs hjemmeside – den kan desuden ses i slutrapportens bilag 2. I vejledningen er beskrevet, hvorfor man bør interessere sig for minibarernes energiforbrug, og der er givet gode råd til både indkøb og til drift af minibarer.

Key figures

Periode:
2005 - 2005
Bevillingsår:
2005
Egen finansiering:
0,36 mio.
Støttebeløb:
0,50 mio.
Støtteprocent:
59 %
Projektbudget:
0,86 mio.

Kategori

Oprindelig title
Energieffektive minibarer til hotelværelser
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
ELFORSK 337-049

Deltagere

HORESTA (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Teknologisk Institut

Kontakt

Kontakperson
Nielsen, Pernille Skjershede
Adresse

HORESTA
Vodroffsvej 32
DK-1900 Frederiksberg C, Denmark
Nielsen, Pernille Skjershede , 35248080, pernille@skjershede.dk
Øvr. Partnere: Teknologisk Institut

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk