Udvikling og demonstration af DryPack - energibesparelser på industrielle tørreanlæg

Der udvikles et beregnings- og analyseværktøj 'Dry-Pack', som energirådgivere, udstyrsleverandører og virksomheder kan bruge til at beskrive og beregne potentialet for at energioptimere forskellige tørreprocesser. Når værktøjets brugervenlighed er testet på repræsentative tørreprocesser, stilles det frit til rådighed for interesserede aktører.
I dette projekt er der udviklet et beregningsværktøj til beregning af energiforbruget i forskellige tørreprocesser - primært tørreprocesser med luft.
Projektbeskrivelse

Der udvikles et beregnings- og analyseværktøj 'Dry-Pack', som energirådgivere, udstyrsleverandører og virksomheder kan bruge til at beskrive og beregne potentialet for at energioptimere forskellige tørreprocesser. Når værktøjets brugervenlighed er testet på repræsentative tørreprocesser, stilles det frit til rådighed for interesserede aktører. (Energi 11)

Resultater

I dette projekt er der udviklet et beregningsværktøj til beregning af energiforbruget i forskellige tørreprocesser - primært tørreprocesser med luft. Programmet kan anvendes til at bestemme energiforbruget for en aktuel tørreproces, hvorefter det kan beregnes, hvor meget energi, der kan spares ved forskellige tiltag. Programmet giver et hurtigt overblik over hvilket potentiale der kan opnås.

Der er ligeledes udviklet et beregningsværktøj til simulering af en batch tørrer, der beregner tørringen af en batch afhængig af tiden.

Programmerne har vist deres anvendelighed i forbindelse med tre cases, som er gennemgået i rapporten. I projektet er der gennemført målinger på fire forskellige tørrere, og energiforbruget er beregnet ved hjælp af "DryPack". Med "DryPack" er det muligt at finde besparelsespotentialer ved at optimere tørreprocesserne.

I program pakken indgår hjælpeprogrammer til beregning af fugtig luft.

  1. Beregning af fugtig lufts termodynamiske egenskaber
  2. Enhedsoperation med fugtig luft (Blanding, opvarmning, afkøling og befugtning)
  3. Beregning af relativ ændring af tørretiden ved ændring af procesparametre
  4. IX diagram ved temperaturer over 100 °C

I 2012 blev projektets resultater formidlet på International Drying Conference i Kina, og resultaterne vil ligeledes blive formidlet på Nordic Drying Conference 2013 i Tåstrup med to papers. Herudover vil projektet blive vist på Energiens Topmøde i sommeren 2013.

Key figures

Periode:
2011 - 2013
Bevillingsår:
2011
Egen finansiering:
1,37 mio.
Støttebeløb:
1,71 mio.
Støtteprocent:
55 %
Projektbudget:
3,08 mio.

Kategori

Oprindelig title
Udvikling og demonstration af DryPack - energibesparelser på industrielle tørreanlæg
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
ELFORSK 343-028

Deltagere

Teknologisk Institut (Main Responsible)

Kontakt

Kontakperson
Schneider, Peter
Adresse

Teknologisk Institut. Center for Køle- og Varmepumpeteknik
Gregersensvej 3
DK-2630 Taastrup
www.teknologisk.dk
Schneider, Peter , 72201279, psc@teknologisk.dk
 

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk