Partikelemissioner fra gasmotor drevne kraftvarmeværker

Dette projekt vil identificere og vurdere de væsentligste årsager til dannelsen af partikler i røggassen fra gasmotorer, der benyttes på kraftvarmeværker. Projektet vil blive udført i tæt samarbejde med producenter af gasmotorer og smøreolier til gasmotorer. Ud fra de opnåede resultater vil metoder til reduktion af disse emissioner blive foreslået.
Projektbeskrivelse

Dette projekt vil identificere og vurdere de væsentligste årsager til dannelsen af partikler i røggassen fra gasmotorer, der benyttes på kraftvarmeværker. Projektet vil blive udført i tæt samarbejde med producenter af gasmotorer og smøreolier til gasmotorer. Ud fra de opnåede resultater vil metoder til reduktion af disse emissioner blive foreslået. (Energi 11)

Resultater
Et nyligt udført PSO projekt har vist, at de gasmotorer, der anvendes på mange danske kraftvarmeværker, kan udsende et ganske stort antal fine og ultrafine partikler. Nogle af disse partikler indeholder metaloxider, om kan stamme fra additiver i smøreolien. Disse meget små, metalholdige partikler er sundhedsskadelige. Dette projekt vil identificere hvorfor partikler kan opstå i stort antal i emissioner fra kraftvarmeværker, der bruger gasmotorer. De metoder, som vil blive anvendt, omfatter indsamling af data fra eksisterende danske anlæg (motortype, driftstilstand, smøreolietype mm), samt målinger på gasmotorer under forskellige, veldefinerede driftstilstande. Målingerne omfatter partikelstørrelse, -fordeling og sammensætning samt en række relevante røggasparametre. Feltmålinger vil blive udført på 7 kraftvarmeværker med gasmotorer. På anlæg med varierende motortyper vil driftsparametre blive varieret såsom støkiometri (luft/brændstofforhold), smøreolietype og –sammensætning samt smøreolieforbrug, olietemperatur og temperaturprofil i røggassen under emissionen til skorstenen. Desuden vil projektet undersøge, om emissionen af partikler kan reduceres gennem ændring af motorens driftstilstand/design og/eller gennem en ændring af smøreoliens sammensætning. Dette vil blive gjort på basis af de resultater, der opnås ved feltforsøgene. Projektet vil blive gennemført af FORCE Technology gennem et tæt samarbejde med DGC, producenter af gasmotorer (Rolls Royce og Wärtsilä), en smøreolieproducent (Statoil Lubricants) samt foreningen af danske fjernvarmeværker (Dansk Fjernvarme).

Key figures

Periode:
2011 - 2013
Bevillingsår:
2011
Egen finansiering:
1,10 mio.
Støttebeløb:
2,15 mio.
Støtteprocent:
66 %
Projektbudget:
3,24 mio.

Kategori

Oprindelig title
Partikelemissioner fra gasmotor drevne kraftvarmeværker
Program
ForskEL
Fælles overordnet teknologiområde
Andet
Journalnummer
10612

Deltagere

Force Technology (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Force Technology 1.06 mio. 0.50 mio.
Dansk Fjernvarme 0.06 mio. 0.03 mio.
DANSK GASTEKNISK CENTER A/S 0.69 mio. 0.34 mio.
Rolls Royce 0.11 mio. 0.06 mio.
Statoil A/S 0.10 mio. 0.11 mio.
WÄRTSILÄ DANMARK A/S 0.12 mio. 0.05 mio.

Kontakt

Kontakperson
Fuglsang, Karsten
Adresse

FORCE Technology
Park Allé 345
DK-2605 Brøndby
www.force.dk
Tlf. 43267148
 

Email
kfu@force.dk

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk