ENEFOX - Energivenlig iltproduktion til et bæredygtigt energisystem

Reducerer energisektorens CO2-udledning via keramiske membraner til fremstilling af rent ilt. Membranerne effektiviserer forgasningen af biomasse samt reducerer omkostningerne ved fremstilling af transportbrændsler ud fra biomassen, hvilket gør CO2-neutral transport mere konkurrencedygtig.
Reduktion af CO2-udledninger er en central og udfordrende opgave for energisektoren. Keramiske membraner til fremstilling af ren ilt har potentialet til at spille en afgørende rolle i denne sammenhæng. Anvendt i forbindelse med forgasning af biomasse gør de omsætningen til el mere effektiv og reducerer omkostningerne ved fremstilling af transportbrændsler ud fra biomassen, hvorved CO2-neutral transport kan blive mere konkurrencedygtig. Iltmembraner kan endvidere reducere emissioner og energiforbrug i energi-intensive industrier som cementindustrien. Formålet med projektet ”Enefox” har været at udvikle iltmembraner til disse to anvendelser. I projektet har vi fundet frem til nye og bedre membranmaterialer og etableret de bedste måder at integrere membranerne i såvel forgasningsprocesser som i en cementfabrik. I projektet og et afledt parallelt projekt er det lykkedes at fremstille plane (5*5 cm2) såvel som rørformede iltmembraner af op til 50 cm længde. I efterfølgende afprøvningsforløb over en måned har membranerne vist en høj og stabil ydelse. Nu følger yderligere opskalering og dokumentation for robusthed, før teknologien når en modenhed, der tillader brug i egentlige fuld-skala-anlæg.
Projektbeskrivelse

Keramiske membraner til fremstilling af ren ilt har potentialet til at spille en afgørende rolle i energisektorens reduktion af CO2-udledninger, både i Danmark, hvor energiforbruget per indbygger er højt, og i samfund med høj vækst som det kinesiske. Iltmembraner anvendt ved forgasning af biomasse effektiviserer omsætningen til el og reducerer omkostninger ved fremstillingen af transportbrændsler. Dette vil betyde en mere konkurrencedygtig CO2-neutral transport. Iltmembraner kan desuden reducere emissioner og energiforbrug i energiintensive industrier som eksempelvis cementindustrien. ENEFOX-projektet vil udvikle nye og forbedrede membrantyper med højere ydelse og bedre holdbarhed end de eksisterende. Det skal ske ved at opnå bedre forståelse for detaljerne i ilttransportprocessen og degraderingsmekanismerne. Projektet søger endvidere at identificere de mest fordelagtige måder at integrere iltmembranerne i industrielle anlæg på.

Key figures

Periode:
2012 - 2016
Bevillingsår:
2011
Egen finansiering:
1,24 mio.
Støttebeløb:
6,50 mio.
Støtteprocent:
84 %
Projektbudget:
7,74 mio.

Kategori

Fælles overordnet teknologiområde
Brint og brændselsceller
Journalnummer
ENMI 11-116387

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 6.50 mio. 0.68 mio.
FLS Miljø A/S 0.18 mio.
HALDOR TOPSØE A/S 0.12 mio.
USTC 0.24 mio.
Central South University 0.02 mio.

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk