Superskarpe lysdioder vha. nanofotonik

Dioder til erstatning af glødepærer. Projektet vil øge lysstyrken i dioder vha. fremskridt inden for nanofotonik. Desuden udvikles en prisbillig metode til at fabrikere materialerne.
Grønne lysdioder (LED’er) har den laveste virkningsgrad sammenlignet med de to andre primære farver nemlig rød og blå, hvilket er kendt som ”green gap”. Det er afgørende at forbedre effektiviteten af grønne LED’er for at opnå en højeffektiv hvid LED-lyskilde baseret på en blanding af de 3 primære farver. Dette projekt anvender fremskridt i nanofotonik til at forbedre effektiviteten af grønne LED’er, dvs. overfladen plasmoner og fotoniske krystaller. Ved at anvende nano-mønstrede dielektriske mellemlag (SiN og SiO2) mellem GaN overfladen og metalliske nanopartikler, er fotoluminescens (PL) af grønne LED’er steget med mere end 10 gange. PL of nanosøjle mønstrede grønne LED’er er ligeledes blevet forøget med en faktor 8 efter overfladebehandlingen.
Projektbeskrivelse

Super bright light-emitting diodes er fremtidens mest lovende lyskilde til at erstatte glødepærer. SBLED-projektet vil undersøge og udnytte nylige forskningsfremskridt i nanofotonik til at øge lysstyrken i dioder med kun en lille meromkostning til følge. Dette gøres ved at udvikle en prisbillig nanostruktureringsmetode kaldet nanoimprint til at fabrikere photonic quasi-crystals (PQC) og surface plasmons (SP) strukturer. Lysstyrken forøges på to måder. For det første vil dioderne udvikles til at konvertere mere elektricitet til lys gennem en forøgelse af procentdelen af injicerede elektronhulpar, der konverteres til lys i stedet for termisk opvarmning og andre ikke lysudsendende rekombinationer. For det andet uddrages mere lys fra krystaller med højt brydningsindeks, som ellers er indespærret i krystallen pga. totalrefleksion.

Key figures

Periode:
2012 - 2016
Bevillingsår:
2011
Egen finansiering:
0,81 mio.
Støttebeløb:
4,20 mio.
Støtteprocent:
84 %
Projektbudget:
5,01 mio.

Kategori

Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
ENMI 11-116393

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 4.20 mio. 0.39 mio.
Chinese Academy of Science 0.35 mio.
Beijing Jiaotong University 0.06 mio.

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk