CO2 fjernelse ved hjælp af ioniske væsker

Institut for Kemiteknik (DTU Kemiteknik)
Projektet undersøgte ioniserende væskers (IV) potentiale til at binde CO2 fra røggasser. Forskellige IV blev syntetiseret og deres absorptionsevne analyseret. IV indeholdende aminosyregrupper viste sig gode til at optage CO2, hvilket bekræfter, at IV i fremtiden kan være vejen til en energieffektiv metode til reduktion af CO2 fra bl.a. kraftværker.
Projektbeskrivelse
I dette projekt undersøges muligheden for at fjerne en del af den menneskeskabte emission af kuldioksid ved hjælp af en ny type opløsningsmidler, ioniske væsker. Røggassen fra kulkraftværker indeholder ca. 10% kuldioksid (CO2). For at undgå at oplagre hele røggassen separeres kuldioksiden fra den resterende røggas ved absorption i et passende opløsningsmiddel. Efter absorption frigøres kuldioksiden fra opløsningsmidlet og lagres. Nuværende teknologier for absorption af kuldioksid anvender opløsningsmidler, som reagerer kemisk med kuldioksid. Den kemiske reaktion er forbundet med stor varmeudvikling, og processen er derfor meget energikrævende. En helt ny type opløsningsmidlelr undersøges i dette projekt. Disse betegnes af mange forskere som grønne opløsningsmidler. De kaldes ioniske væsker og består ligesom salte af ioner. Til forskel fra salte er mange ioniske væsker flydende ved stuetemperatur. Ioniske væsker kan designes til at have bestemte egenskaber. Ioniske væsker, der er specielt egnede til absorption af svovldioksid, er allerede blevet udviklet på DTU Kemi. Det forventes, at ioniske væsker, der er specielt egende til absorption af kuldioksid, også kan udvikles. Ioniske væsker kan designes, så de ikke reagerer kemisk med kuldioksid, men alligevel er gode opløsningsmidler for kuldioksid. Derfor er energiforbruget ved absorption/desorption af kuldioksid i ioniske vækser minimalt i forhold til den energi, der kræves ved processer baseret på konventionelle opløsningsmidler
Resultater
I dette projekt blev muligheden for at fjerne en del af den menneskeskabte emission af CO2 ved hjælp af Ioniske Væsker (IV) undersøgt. IV består ligesom salte af ioner. Til forskel fra salte er mange IV flydende ved stuetemperatur. IV kan designes til at have bestemte egenskaber. I dette projekt blev det forsøgt at fremstille IV designet til at absorbere CO2.
IV blev syntetiseret på DTU Kemi og deres evne til at absorbere CO2 blev analyseret på DTU Kemiteknik. IV indeholdende aminosyregrupper viste sig at have god evne til at absorbere CO2. Absorptionsevnen er muligvis stadig ikke tilstrækkelig til at IV kan udgøre et alternativ til traditionelle solventer. Opdagelsen af denne gruppe af IV bekræftede at IV kan blive nøglen til en lavenergimetode til CO2  fjernelse. Projektet kan få stor samfundsmæssig effekt da udgiften til CO2 fjernelse muligvis kan mindskes betydeligt ved hjælp af denne type opløsningsmidler.

Key figures

Periode:
2009 - 2011
Bevillingsår:
2008
Egen finansiering:
3,81 mio.
Støttebeløb:
3,20 mio.
Støtteprocent:
51 %
Projektbudget:
6,31 mio.

Kategori

Oprindelig title
CO2 fjernelse ved hjælp af ioniske væsker
Fælles overordnet teknologiområde
Andet
Projekttype
Forskning
Journalnummer
ENMI 2104-08-0027

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 2.04 mio. 0.52 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 1.17 mio. 0.30 mio.
Ørsted A/S
VATTENFALL A/S

Kontakt

Kontakperson
Stenby, Erling H.
Adresse

Kemitorvet 207, Bygn. 206
DK-2800 Kgs. Lyngby
Tlf. 45252875

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk