Prisbilligt solcelletag som komplet klimaskærm

Det foreslåede EUDP projekt gennemføres i samarbejde med Boligforeningen 3B, som skal gennemføre en samlet tagudskiftning af eternittage i Måløv Park afdeling i Måløv. Det foreslås her at gennemføre et EUDP støttet projekt med udvikling af den foreslåede solcelleløsning i samarbejde med det danske solcelleproducentfirma, Dansk Solenergi Int (Solcell).

Projektbeskrivelse

Projektet er støttet som del af en særlig pulje til udvikling og demonstration af bygningsintegrerede solcelleløsninger. Projektet bygger videre på et gennemført skitseprojekt v. firmaet Solarplan ( www.solarplan.dk) , som søger at give et bud på hvordan der kan udvikles et samlet regntæt solcelletag, som kan erstatte de normale eternitelementer i taget og herved erstatte sådanne for alle sydvendte og øst/vest-vendte tage eller et udvalgt antal af disse, som vil passe til det eksisterende elforbrug i Måløv Park bebyggelsen. Den foreslåede løsning udvikles i samarbejde med det lollandske solcelleproducentfirma Dansk Solenergi int. (Solcell). Herefter afprøves løsningen på en mockup inden den udføres for en prøveblok i Måløv Park bebyggelsen, hvor der også vil kunne ske afprøvning af nødvendige afslutningselementer og mulighed for ventilationsafkast etc., som indgår i en normal boligbebyggelse. Udover de 239 boliger i parkens 2-etagers rækkehuse vil også andre tagudskiftningsprojekter v. Boligforeningen 3B være en mulighed for udbredelse af den udviklede teknologi.

Resultater

EUDP projektet Det Ny Tag blev gennemført fra oktober 2013 og frem til maj 2016 med Cenergia, Komproment, Designit, AplusB, VuggetilVugge, Vedvarende Energi, FBBB, Solarplan og EcoVent. 

De eksisterende BIPV løsninger er tilpasset en lang række af de mest almindelige tegltyper til tage. Er faringen fra projektet er, at der er behov for at udvikle nye BIPV løsninger der blandt andre ting er billigere ved bl.a. ved at bestå af præfabrikerede elementer, hvor der også indgår andre værdimæssige elementer som god æstetik, materialekvalitet i et teknisk kredsløb samt tilpasningselementer i forhold til alle de ting et energitag skal kunne klare i fremtiden, herunder tilgang af dagslys, håndtering af ventilationsforhold, fornuftig relation til andre tagmaterialer og ikke solbeskinnede tagflader, god tæthed med minimale krav til vedligehold inkl. enkel udskiftning af delkomponenter, indbygget mulighed for vandafledning, en bred pallette vedr. farver og tekstur og endelig fokus på komponenter med et minimum af indlejret energi, som er fleksible, genanvendelige og så vidt muligt ”Cradle to Cradle” certificerede. 

Key figures

Periode:
2013 - 2016
Bevillingsår:
2013
Egen finansiering:
2,78 mio.
Støttebeløb:
1,80 mio.
Støtteprocent:
38 %
Projektbudget:
4,76 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
1936-0003

Dokumenter

Deltagere

Boligforeningen 3B (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Boligforeningen 3B 0.27 mio.
Boligforeningen 3B 0.18 mio. 1.20 mio.
Solarplan 0.61 mio. 0.36 mio.
Cenergia Energy Consultants 0.53 mio. 0.30 mio.
DANSK SOLENERGI ApS 0.08 mio. 0.48 mio.
Professionshøjskolen VIA University College 0.19 mio. 0.14 mio.
Foreningen for Bæredygtig Byer & Bygninger 0.09 mio. 0.01 mio.
Teknologisk Institut
Solar City Copenhagen 0.12 mio. 0.02 mio.

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk