Integration af solceller i tage eller facader med flade tegl

Formålet med projektet er at udvikle tekniske, solide og æstetisk og arkitektonisk kvalificerede løsninger til integration af solceller i tage og facader med flade teglsten. Flade teglsten efterspørges og benyttes i stigende grad til byggeri i stor skala, men også til almindelige enfamilieshuse.
Projektbeskrivelse

Formålet med projektet er at udvikle tekniske, solide og æstetisk og arkitektonisk kvalificerede løsninger til integration af solceller i tage og facader med flade teglsten. Flade teglsten efterspørges og benyttes i stigende grad til byggeri i stor skala, men også til almindelige enfamilieshuse. Efterspørgslen har fået danske teglproducenter til at udvikle på denne type teglsten for at sætte den i produktion. Udviklingen er i en fase, hvor det er gunstigt at sammentænke udviklingen af integrerede løsninger for solceller, således at der, når et produkt når markedet, er mulighed for en samlet totalløsning, som er både teknisk forsvarlig og arkitektonisk bearbejdet.

Udviklingen i markedet, peger i retning af, at efterspørgslen efter flade tegl vil stige i fremtiden ligesom også brugen af solceller i nybyggeri vil stige. Med teknisk dokumenterede løsninger fra dette projekt, vil det således hverken udløse meromkostninger at integrere solcellerne i denne tegltype eller kræve eksperimenterende forsøg. Projektet vil kortlægge muligheder og udfordringer ved integrering af solceller i facader og tage med flade tegl og undersøge og udvikle prototyper, der tilgodeser både tekniske og arkitektoniske forhold. Projektet udvikler standardløsninger, som beskrives i vejledninger og datablade.

Resultater

Formålet med projektet var at udvikle tekniske, solide og æstetisk og arkitektonisk kvalificerede løsninger til integration af solceller i tage og facader med flade teglsten. Flade teglsten efterspørges og benyttes i stigende grad til byggeri i stor skala, men også til almindelige en-familieshuse. Efterspørgslen har fået danske teglproducenter til at udvikle på denne type teglsten for at sætte den i produktion. Et nyt fladt teglprofil og solceller, der passer ind i tegl-forbandtet, er udviklet. Konceptet er afprøvet i laboratorium, men løsningen vil ikke nå markedet på nuværende tidspunkt, fordi projektpartneren, Gaia Solar A/S, er erklæret konkurs. Strøjer Tegl A/S kan dog markedsføre de flade tegl uafhængigt af det samlede koncept.

Projektet har dokumenteret, at der er en stigende efterspørgsel på flade tegl/beklædnings-tegl samt vedvarende energi-løsninger til nybyggeri uden ekstraomkostninger for klimaskær-men, og undersøgelserne har vist, at integrerede løsninger generelt er efterspurgt. Det overordnede mål med at udvikle en integreret løsning med solceller og flade tegl på en arkitektonisk og æstetisk holdbar måde er nået.

Key figures

Periode:
2015 - 2017
Bevillingsår:
2015
Egen finansiering:
1,27 mio.
Støttebeløb:
1,21 mio.
Støtteprocent:
44 %
Projektbudget:
2,76 mio.

Kategori

Oprindelig title
Integration af solceller i tage eller facader med flade tegl
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
64015-0098

Dokumenter

Deltagere

Teknologisk Institut (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Teknologisk Institut 0.35 mio. 0.52 mio.
Professionshøjskolen VIA University College 0.20 mio. 0.02 mio.
Strøjler Tegl 0.31 mio. 0.31 mio.
GAIA SOLAR A/S 0.35 mio. 0.24 mio.

Kontakt

Kontakperson
Thea Bech-Petersen
Adresse

Kongsvang Allé 29,

8000 Aarhus C

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk