Energieffektiv intelligent HVLS ventilator (High Volume Low Speed)

Projektet har udviklet et nyt ventilationskoncept til ventilering af højloftede lokaler i Nordeuropa. Eksempler på højloftede lokaler er idrætshaller, lagerbygninger, industrihaller mv.

Resultater

Det nye ventilationskoncept til højloftede lokaler kan både bruges til køling om sommeren og til reduktion af udgifter til varme om vinteren. 

Ventilationskonceptet bygger på HVLS ventilatorer – High Volume Low Speed fan – det er ventilatorer med et vingefang på over 2 meter i diameter, som flytter store luftmængder ved lav hastighed. Konceptet må ikke forveksles med små loftsventilatorer, der anvendes i varmere lande, som har en langt mindre diameter, og roterer hurtigt med deraf følgende høje lydniveauer. 

Styringen til regulering af den udviklede HVLS-fan er tilegnet det nordeuropæiske klima. 

Mange brancher med højloftede lokaler, hvor der er behov for køling om sommeren, men hvor det ikke er økonomisk eller energimæssigt realistisk at investere i airconditionanlæg, vil kunne skabe køling med HVLS-ventilatorer. Ligeledes vil varmeregningen i lokaler med højt til loftet kunne reduceres, da HVLS-ventilatorer kan fjerne temperaturgradienten om vinteren ved at køre baglæns og sikre, at varmen under loftet returneres ned til opholdszonen. 

Der vil med den nyudviklede HVLS-ventilator med nye vinger, intelligent styring og smart user-interface både kunne opnås øget komfort og energireduktion i højloftede lokaler. Besparelsen er 20-30 % på energiforbruget ift. konventionelt klimaanlæg, hvilket er påvist i tre idrætshaller. 

Endelig er der udviklet en designguide til rådgivere, der kan anvendes til dimensionering af ventilation med HVLS-ventilatorer i højloftede lokaler.

Projektet er medfinansieret af ELFORSK programmet med projekt nr. 352-032, og er udført i et samarbejde mellem Nordicco og Teknologisk Institut.

352-032 - Slutrapport.jpg

Key figures

Periode:
2020 - 2022
Bevillingsår:
2020
Egen finansiering:
0,89 mio.
Støttebeløb:
1,33 mio.
Støtteprocent:
60 %
Projektbudget:
2,22 mio.

Kategori

Oprindelig title
Energieffektiv intelligent HVLS ventilator (High Volume Low Speed)
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
Forskning
Journalnummer
ELFORSK 352-032

Deltagere

Teknologisk Institut (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Nordicco A/S
SAS / Coor Service
Kvægproducent

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk