AC-Sun - soldrevet luftkonditioneringsanlæg

AC-Sun ApS vil designe og dimensionere et køleanlæg drevet næsten udelukkende af solenergi. Målet er at sænke elforbruget til køling med 90 % i forhold til traditionelle strømslugende køleanlæg.
Projektbeskrivelse

AC-Sun´s mission er at udvikle og kommercialisere et termisk klimaanlæg drevet af solpaneler. Det soldrevne AC-Sun anlæg vil spare 90 % af elforbruget i forhold til konventionelle AC-systemer. Løsningen er en revolutionerende nyhed inden for aircondition, som forventes at få en betydelig markedsandel på grund af dets omkostningseffektivitet, brug af vand som kølemedium og den positive indvirkning på miljøet takket være reducerede CO2-emissioner. 

Denne endelige prototype vil blive fremstillet og anvendt i 4-6 teststationer placeret for 'field test' rundt i Danmark og kvalificerede institutter / universiteter i udlandet. De forskellige teststationer vil få test-enheder i 2010 til 'field test' i sommeren 2010/2011.  Projektet ledes af AC-Sun ApS og anvender de indsamlede data fra teststationerne placeret på forskellige nøgle-punkter på testanlægget. De indsamlede data vil blive brugt til det endelige og optimale design, som, sammen med et pc-program til optimal indretning og monteringsspecifikationer for et AC-Sun anlæg, gør produktet klar til brug for kunderne

Resultater

Med baggrund i den konstaterede stigning i elforbrug til komfortkøling på jorden var det hensigten at udvikle og sælge et miljøvenligt kølesystem baseret på vedvarende energi og anvendelse af naturlige kølemidler. Beregninger havde vist at den mest energioptimale måde at frembringe køling ville være at anvende en kombination af to af de mest optimale processer ved at lade en ekspander drive en kølekompressor på samme aksel. Populært kaldt en ”turboekspander”. Forsøg havde ligeledes vist at det var muligt at udnytte energien der blev dannet gennem opvarmning af vand i en almindelig solfanger ved temperaturen på 60 ⁰C og derover til at drive processen.

Med udgangspunkt i beregninger foretaget af det mest kendte firma for design af turbiner og ekspandere ”ConceptsNrec” i USA, blev der fremstillet en protype med en ydelse på 10 kW køling.

Forskellige løsninger på lejeproblematikken blev afprøvet og resultatet blev, at der blev anvendt et lejesystem udviklet af Rotrex i Danmark.

Alle beregninger og forventninger til processens komponenter er eftervist og yder de forudsatte værdier

Målerresultater viser at energi-virkningsgraden (Forholdet mellem tilført varmeenergi og nyttiggjort køling) i princippet er dobbelt så højt sammenlignet med hidtil kendte processer til køling baseret på varmeenergi, som det f.eks. anvendes i absorptions kølesystemer.

Key figures

Periode:
2010 - 2016
Bevillingsår:
2009
Egen finansiering:
4,98 mio.
Støttebeløb:
4,10 mio.
Støtteprocent:
45 %
Projektbudget:
9,08 mio.

Kategori

Oprindelig title
AC-Sun - Solar Powered Air-Condition Plant
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
64009-0223

Dokumenter

Deltagere

AC-SUN ApS (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danfoss A/S 3.96 mio. 0.10 mio.
Fraunhofer Institut ISE 0.14 mio. 0.20 mio.
Micon A/S 0.50 mio.
Téchnicas de Energia Ambiental S.L. 0.50 mio.
General Solar Systems GmbH 0.35 mio.
Affald Varme Århus 0.60 mio.
AC-SUN ApS 2.66 mio.
Ellehauge & Kildemoes v/Klaus Ellehauge 0.09 mio.

Kontakt

Kontakperson
Minds, Gunnar
Adresse

AC-Sun ApS
Vitus Bering Innovation Park, Chr. M. Østergaards Vej 4
DK-8700 Horsens
www.ac-sun.com
Minds, Gunnar , 40179000, gmi@ac-sun.com
Øvr. Partnere: Ellehauge & Kildemoes ApS; Danfoss A/S; Fraunhofer Institute ISE; Micro & Macro Approach Sdn Bhd; Téchnicas de Energia Ambiental S.L.; General Solar Systems GmbH; Århus Kommune

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk