Alternative metoder til separation af vand og sukker

Projektets mål er at formulere alternative separationskoncepter til erstatning for den traditionelle vandfordampning indenfor sukkerproduktionen, med det formål at nedbringe energiforbruget
Projektbeskrivelse
Det største energiforbrug i sukkerproduktionen går til inddampning af vand fra den oprensede roecellesaft. Denne vandfordampning udføres for at separere vand og sukker. Kan man finde en alternativ og mindre energikrævende metode til denne separation, vil energibesparelsespotentialet være stort. Til den danske sukkerproduktion bruges årligt af størrelsesordenen 85.000 ton fossilt brændsel a 29,3 GJ/ton. En besparelse på f.eks. 25% repræsenterer et årligt energipotentiale af størrelsen 600.000 GJ. Projektets mål er at formulere alternative separationskoncepter til erstatning af den traditionelle vandfordampning. Koncepterne kan bestå af en eller flere eksisterende eller kommende separationsteknologier, hvis praktiske potentiale vurderes gennem teoretisk analyse og gennemførelse af pilotforsøg
Resultater

Koncepterne kan bestå af en eller flere eksisterende eller kommende separationsteknologier, hvis praktiske potentiale vurderes gennem teoretisk analyse og gennemførelse af pilotforsøg. Resultater: Projektet har identificeret en række nye separationsteknologier, hvoraf specielt en, fjernelse af vand vha. gashydrater, vurderes at have et fremtidig potentiale inden for sukkerproduktionen. De gennemførte konceptberegninger har sammen med pilotforsøg vist, at potentialet i processen er en mulig energireduktion på mellem 30% og 60% af de nuværende forbrug. Hydratprocessen kan muligvis også nedbringe forbruget af kalksten i den nuværende saftrensning. Der er tale om en ny, unik separationsteknologi, som ikke er kommerciel tilgængelig. Processen befinder sig på begynderstadiet, og en videreudvikling vil kræve en betydelig dybdegående udviklingsindsats både rent teoretisk og teknologisk. Danisco Sugar har søgt patent på anvendelsen af hydratprocessen inden for sukkerproduktionen (SE-2000381). Ved at erstatte den nuværende ekstraktionsproces med massakrering (mekanisk oplukning af roeceller) af roer, kan vandforbruget og dermed vandfordampningen reduceres. Der er gennemført forsøg, hvor massakrering og separation af sukkersaft og pulp blev testet i pilotskala. Forsøgene viste, at det ikke er muligt at opnå saftudbytter, som kommer i nærheden af det niveau, som der skal til, for at konceptet er bæredygtig. Konceptet vil kræve en betydelig indsats på udviklingen af det nødvendige procesudstyr. Processen er patentanmeldt (DE 19736080) af tyskeren Heinz Heyer, som vi har samarbejdet aktivt med. Ud over hydratprocessen er en række bioteknologiske separtionsprocesser evalueret (sukrosebindende protein og gær). Resultatet af disse undersøgelser er, at vi på nuværende teknologiske stadie ikke er i stand til at udnytte disse metoder

Key figures

Periode:
1998 - 2000
Bevillingsår:
1998
Egen finansiering:
3,33 mio.
Støttebeløb:
3,17 mio.
Støtteprocent:
49 %
Projektbudget:
6,50 mio.

Kategori

Oprindelig title
Alternative metoder til separation af vand og sukker
Program
EFP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
Udvikling
Journalnummer
1223/98-0004

Deltagere

DUPONT NUTRITION BIOSCIENCES ApS (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU)

Kontakt

Kontakperson
Bøch Andersen, Torben
Adresse
Danisco Sugar. Development Center
Maribovej 2
DK-4900 Nakskov, Denmark
Bøch Andersen, Torben (projekting.), 53926100, dctba@danisco.dk
Øvr. Partnere: Danmarks Tekniske Universitet. Institut for Kemiteknik

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk