Analyse af varmepumpe til varmeforsyning med fjernvarmereturen

Projektet analyserer muligheden for samspillet mellem elsektoren og fjernvarmen, hvor varmepumper, med returvandet er varmekilde, anvendes til forsyning af nye forbrugere, som tilsluttes den kollektive varmeforsyning. Hermed er der potentiale for at; mindske ledningstabet, sænke returtemperaturen yderligere, øge effektiviteten af kraftvarmeværket og implementere en større mængde el i fjernvarmen.
Varmepumpe til varmeforsyning med fjernvarmereturen som varmekilde er en god og konkurrencedygtig varmeløsning under de rette forudsætninger og der er et godt potentiale for anvendelse af teknologien nu og i fremtiden.
Projektbeskrivelse

Målet med projektet er at analysere muligheden og potentialet for sammenspillet mellem fjernvarmen og elsektoren, ved at anvende individuelle varmepumper til varmeforsyning med fjernvarmereturen. Nye forbrugere eller et mindre samfund, som tilsluttes den kollektive varmeforsyning, kan derved anvende returvarmen. Teknologien, som udnytter sammenspillet mellem fjernvarmen og elsektoren, i form af returvarmen og varmepumper, kan dermed medføre at:

  1. Tabet i Transmissions- og distributionsledning reduceres
  2. Returtemperaturen til kraftvarmeværket sænkes
  3. Bedre udnyttelse af den producerede varme
  4. Forbedring af kraftvarmeværkets effektivitet
  5. Øge implementeringen af el i fjernvarmesektoren

Der ønskes undersøgt, i hvilke situationer det er fordelagtigt at tilkoble nye forbrugere, ved at anvende returtemperaturen. Dette gøres ved at verificere de teoretiske udregninger med måledata. Projektet analyserer hermed en teknologi, som kan medføre en flydende overgang til varmeforsyning med lavtemperaturfjernvarme. I projektet etableres en stikledning fra returvarmen, til forsyning af en større bolig, som tidligere anvendte olie. Her installeres en varmepumpe, som skal dække behovet for opvarmning og brugsvand. Returvarmen anvendes samtidig til opvarmning af et værksted med strålingsvarme. Det giver mulighed for både at verificere udregninger af varmepumpens drift med returvarmen og anvendelse af returvarmen direkte til opvarmning, hvilket kan være relevant i lavenergihuse. Arbejdspakkerne, som har flere faser, er; Analyse og udvikling, implementering og verificering og formidling.

Resultater

Varmepumpe til varmeforsyning med fjernvarmereturen som varmekilde er en god og konkurrencedygtig varmeløsning under de rette forudsætninger og der er et godt potentiale for anvendelse af teknologien nu og i fremtiden. Varmepumpe på returvarme kan konkurrere mod andre løsninger hos bestemte forbrugere, herunder storforbrugere tæt på transmissionsledninger og forbrugere, som ikke har mulighed for etablering af f.eks. et jordvarmeanlæg pga. pladsmangel og eller dårlig jordbundsforhold. I modsætning til andre individuelle varmeløsninger som f.eks. solvarmeanlæg har varmepumpe på returvarme den fordel, at den kan forsyne bygningen året rundt.

De fleste fjernvarmeselskaber i Danmark er et hvile-i-sig-selv selskab og må derfor ikke tjene penge på salget af fjernvarme. Fordelen af koldere returvand og omkostningerne til opvarmning af fjernvarme-returen fra en koldere temperatur, skal holdes op mod hinanden og returvarmeprisen kan hermed afregnes. Fordelene ved at have koldere returvand er først og fremmest afhængig af om varmeværket har et kondenserende anlæg, som kan drage nytte af det kolde returvand. Har værket ingen kondenserende anlæg betyder det, at der mindre fordele for fjernvarmeværket. Den årlige omkostning til varmeforsyning med varmepumpe på returvarme skal som udgangspunkt svare til omkostninger til varmeforsyning med traditionel fjernvarme.

Den stigende vindmølle elproduktion i fremtiden kan derfor med stor fordel anvendes til forbedring af fjernvarmesystemet. Med en COP-værdi på 5, svarer elforbruget til opvarmning i et standard hus til ca. 20 % af det samlede energiforbrug til opvarmning. Jo højere COP-værdier der kan opnås jo større bliver andelen af elforbruget i opvarmningssystemet.

Værdien af returvarmen vil varierer fra værk til værk i forhold til produktionsanlæg og fjernvarmenet-værkets layout og kapacitet. Består det primære produktionsanlæg f.eks. af et motoranlæg med en kondenserende kedel eller af et solvarmeanlæg, så har koldere returvand en højere værdi pga. den øgende produktionseffektivitet ved lavere vandtemperaturer på sådanne anlæg.

Erfaringerne fra nærværende projekt kan sammen med mere velegnede teknologier afhjælpe problematikken omkring el-overløbet. Teknologien kan med fordel for forbrugere, varmeværket og samfundet anvendes til varmeforsyning af nye forbrugere.

Key figures

Periode:
2014 - 2016
Bevillingsår:
2014
Egen finansiering:
0,43 mio.
Støttebeløb:
0,25 mio.
Støtteprocent:
37 %
Projektbudget:
0,68 mio.

Kategori

Oprindelig title
Analyse af varmepumpe til varmeforsyning med fjernvarmereturen
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
ELFORSK 346-047

Deltagere

Aaen Rådgivende Ingeniører - en del af NIRAS (Main Responsible)

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk