Anvendelse af faseskiftende materialer i fremtidens bygninger

Institut for Byggeri, By og Miljø
Der er udviklet en numerisk metode til beregning af latent varmelagring i konstruktioner med faseskiftende materiale, og metoden er implementeret i BSim. I Be10 kan effekten af faseskiftende materiale medtages. Faseskiftende materialer kan give pæne energibesparelser til køling og opvarmning, men materialeprisen betyder lange tilbagebetalingstider.
Der er i projektet udviklet en numerisk metode til beregning af latent varmelagring i konstruktioner, der indeholder faseskiftende materiale.
Projektbeskrivelse

Projektet omfatter indledende faser i en første dansk afprøvning af faseskiftende materialer (PCM), der de seneste år er benyttet ved tyske byggeprojekter. Bygningskonstruktioner med PCM testes i klimakammer, der opstilles dynamiske modeller, og effekten på energiforbrug og indeklima beregnes i BSim og Be06.

Resultater

Der er i projektet udviklet en numerisk metode til beregning af latent varmelagring i konstruktioner, der indeholder faseskiftende materiale. Beregningsmetoder er implementeret i BSim. I beregningsprogrammet Be10 er der også tilføjet en mulighed for at medtage effekten af faseskiftende materiale. Projektet har vist, at der kan opnås pæne energibesparelser til køling og opvarmning, men materialeprisen betyder lange tilbagebetalingstider. Arbejdet med faseskiftende materialer er teknisk udfordrende og forudsætter helhedsorienterede løsninger, der søges udviklet i både et EUDP-projekt og et Højteknologifonds-projekt. (Energi 11)

Key figures

Periode:
2008 - 2010
Bevillingsår:
2008
Egen finansiering:
1,32 mio.
Støttebeløb:
1,40 mio.
Støtteprocent:
52 %
Projektbudget:
2,72 mio.

Kategori

Oprindelig title
Anvendelse af faseskiftende materialer i fremtidens bygninger
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
ELFORSK 340-045

Deltagere

Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) (Main Responsible)

Kontakt

Kontakperson
Rose, Jørgen
Adresse

Aalborg Universitet. Statens Byggeforskningsinstitut (SBi)
Dr. Neergaards Vej 15
DK-2970 Hørsholm, Danmark
www.sbi.dk
Rose, Jørgen , 99402226, jro@sbi.dk
Øvr. Partnere: Aalborg Universitet. Institut for Byggeri og Anlæg; Ingeniørhøjskolen i Århus; TEknologisk Institut; COWI A/S; 3xNielsen; Dansk Byggeri; Byggemateriale Branchen; BASF A/S

Email
jro@sbi.dk

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk