Biomasse til biobrændsel og bioethanol i pilotskala

Elsam er i øjeblikket korrdinator for et EU-projekt vedr. udvikling af energieffektive teknologier/processer til fremstilling af bioethanol ud fra biomasse (halm, affald osv.). Projektet går under navnet IBUS (Integreret Biomasse Udnyttelses System). Herunder konstrueres/opbygges et unikt forsøgsanlæg på Fynsværket.
Projektbeskrivelse
Elsam er i øjeblikket korrdinator for et EU-projekt vedr. udvikling af energieffektive teknologier/processer til fremstilling af bioethanol ud fra biomasse (halm, affald osv.). Projektet går under navnet IBUS (Integreret Biomasse Udnyttelses System). Herunder konstrueres/opbygges et unikt forsøgsanlæg på Fynsværket til en værdi af ca. 30 millioner DKr., der kan levere alkali- og klorfrit biobrændsel til elproduktion samt omsætte halm/helsæd/affald til transportbrændsler. IBUS projektet udløber den 31.03.2006 og har som det primære mål at konstruere/bygge et fleksibelt pilot anlæg, der nu er etableret. Dette projekts formål er at udnytte forsøgsanlægget til videre forskning og udvikling i pilotskala for at opbygge nødvendige erfaringer og procesviden, som kan danne basis for opskalering til produktionsskala. Processens mål er at kombinere produktion af vedvarende energi og elproduktion ud fra biomasse i form af ethanol og biobrændsel. Indenfor EU er der i disse år et kraftigt fokus på nødvendigheden af at styrke den integrerede produktion af el- og bioethanol på kraftværkerne. Dette projekt vil sikre, at danske kraftværker ligger helt i front med udviklingen af netop denne teknologi og viden. Integreret produktion af el- og bioethanol er en del af Elsams VEnzin-vision. Med VEnzin menes benzin tilsat ethanol og/eller methanol, hvor begge dele er fremstillet ud fra Vedvarende Energi
Resultater

I Integreret Biomasse UdnyttelsesSystem (IBUS) konverteres biomasse kun ved brug af damp, enzymer og gær. Processen er udviklet til høj energieffektivitet med højt tørstofindhold og integration med kraftværk. Cellulose konverteres til 2. generations bioethanol og lignin til et højkvalitets biobrændsel, som er tilstrækkeligt til både at forsyne hele processen og supplerende produktion af el og varme. Hemicellulose og salte fra halmen anvendes p.t. til foder. Inbicon har opført et af verdens første bioraffinaderier til produktion af 2. generations bioethanol, hvor optimeringsresultater fra projektet har været med til at danne designgrundlag herfor. (Energi 10)

Key figures

Periode:
2006 - 2009
Bevillingsår:
2006
Egen finansiering:
1,61 mio.
Støttebeløb:
6,03 mio.
Støtteprocent:
79 %
Projektbudget:
7,63 mio.

Kategori

Oprindelig title
Biomasse til biobrændsel og bioethanol i pilotskala
Program
ForskEL
Fælles overordnet teknologiområde
Bio og affald
Journalnummer
6412

Dokumenter

Deltagere

Ørsted A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
No entries available.

Kontakt

Kontakperson
Nielsen, Charles
Adresse
DONG Energy A/S
Kraftværksvej 53, Skærbæk
DK-7000 Fredericia, Denmark
Nielsen, Charles , 76222410, chani@dongenergy.dk
Øvr. Partnere:

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk