Boligejendomme med CO2 neutralt elforbrug – fase 1

I projektet gennemføres forstudier og udarbejdes vejledning til etablering af kombineret solcelleanlæg og batterilager til boligetageejendomme, som via en kommunikationsplatform er tilpasset den timebaserede nettoafregning og fungerer intelligent i samspil med elsystemet. Gennem målinger i 2014 og 2015 dokumenteres konceptets effekt på brugervaner
Projektet har udviklet et enkelt og brugervenligt dimensioneringsværktøj, der kan hjælpe beslutningstagere i den almene boligsektor til at identificere potentialet for at etablere beboerøkonomisk rentable hybridanlæg bestående af solceller og batterilager
Projektbeskrivelse

Projektgruppen udvikler et koncept for et CO2 neutralt elforbrug i beboelsesejendomme med boligafdelingen Øbro 95, AKB København som case. Konceptet består i et solcelleanlæg kombineret med et batterilager og en kommunikationsplatform, der via en app til smartphones, tablets og pc’er optimerer samspillet mellem forbrug og solcelleproduktionen. Optimeringen vil foregå via et batteristyringssystem (BMS), som udvikles, så det kombinerede anlæg også kan ”importere” billig vindmølleproduceret strøm, og bygningen dermed bliver en aktiv medspiller i Smart Grid-sammenhæng.

Der indsamles forbrugsdata i et halvt år, og sammen med data for egnede tagflader bruges de i det anerkendte program HOMER, som beregner alternative løsninger ift. kapacitet af solceller og batteri, tidsmæssig styring, interaktion med nettet og anlægsomkostninger.

Beboerne kan via app’en i realtid kan følge solcellernes elproduktion og deres eget elforbrug og på det grundlag tilpasse deres forbrugsprofil til det økonomisk optimale. Platformen leverer også data til elfordelingsregnskabet i boligafdelingen. Effektmålinger efter et års drift vil dokumentere konceptets evne til at påvirke forbrugervaner.

De praktiske erfaringer med brug af HOMER i to case-ejendomme formidles bredt til beslutningstagere i den almene boligsektor i form af en vejledning i brugen af HOMER med danske nøgletal, elforbrugspriser m.v. samt informationsbrochurer om konceptets økonomiske, miljømæssige og klimapolitiske fordele.

Resultater

PV-BAT er i løbet af projektet blevet afprøvet på en række meget forskellige almene boligafdelinger. Ud fra grunddata om tagareal, elforbrug, priser på solceller, batteripakker og elindkøb samt vedligeholdelse og finansiering beregner PV-BAT en gennemsnitlig årlig kWh-pris i boligafdelingen.

Disse screeninger i PV-BAT kan både gennemføres for boligafdelingens fælles elforbrug og det samlede elforbrug i boligafdelingen, inkl. beboernes private elforbrug. Der kan i løbet af kort tid gennemføres screeninger af flere forskellige dimensioneringer af solcelleanlæg og batterilager. Ud over en sammenlignelig kWh-pris beregner PV-BAT bl.a. også køb og salg fra nettet, brugen af batterilageret og andelen af elforbruget, der dækkes af solcelleproduktionen.

Resultaterne af disse screeninger har dokumenteret, at PV-BAT hurtigt kan identificere den beboerøkonomisk mest fordelagtige dimensionering af hhv. solceller, batterilager og tilhørende invertere. Screeningerne har vist en stor spændvidde i mulighederne for at etablere sådanne hybridanlæg. I en etageejendom med høj bebyggelsesprocent som AKB Københavns Øbro 95 med 95 boliger viste screeningerne, at det tagareal, som ifølge Københavns kommune måtte udnyttes til solceller, var så lille, at det ikke kunne betale sig at supplere solcellerne med batteri, fordi kWh-prisen blev 26 øre højere i gennemsnit.

I Boligforeningen 3B’s tæt/lave bebyggelse Hedelyngen i Herlev med 157 boliger viste screeninger af fem forskellige systemløsninger, at det vil være beboerøkonomisk rentabelt at etablere solceller som led i en planlagt tagrenovering, men at det ikke kan betale sig at udnytte hele den del af tagarealet, der er optimalt orienteret mod syd og vest. Den umiddelbart billigste løsning var solceller uden batterilager med en kWh-pris på 174 øre (mod den aktuelle pris på 215 øre), men med et batterilager kan Hedelyngen ikke blot lagre overskydende elproduktion fra solcelleanlæggets mest produktive timer, men også købe el i timer med lavlasttarif og lave spotpriser til brug i de dyreste timer og på den måde bringe den gennemsnitlige kWh-pris ned under den rene solcelleløsning.

Dimensioneringsværktøjet PV-BAT stilles til rådighed som open. Værktøjet har en indbygget vejledning, der gør det nemt at benytte PV-BAT.

Resultatet af disse enkle screeninger kan ikke bruges som grundlag for en egentlig projektering, men alene give lokale beslutningstagere en indikation af, om det kan betale sig at etablere et hybridanlæg, og hvordan det i givet fald skal dimensioneres. Detailprojekteringen afhænger af de konkrete bygningsfysiske forhold i boligafdelingen, som det ligger uden for PV-BAT’s muligheder at håndtere.

Med afsæt i projektets foreløbige resultater har projektgruppen fra Boligselskabernes Landsbyggefond opnået en rammebevilling som ydelsesstøtte til en investering på 17,5 mio. kr. i op til 10 demonstrationsanlæg. Denne ramme er i foråret blevet udmøntet i tilsagn fra Landsbyggefonden til 6 demonstrationsanlæg, der ventes etableret inden udgangen af 2018. De omfatter en samlet solcelleeffekt på 1.348 kWp og batterilagre med en kapacitet på ca. 625 kWh. Den samlede investering i disse 6 hybridanlæg er anslået til ca. 33,5 mio. kr. Herudover ventes Landsbyggefonden i 2018 at bevilge tilsagn til yderligere 4 anlæg med en solcelleeffekt på ca. 1.125 kWp og batterilagre med en kapacitet på knap 650 kWh.

Projektgruppen har desuden fået bevilget ELFORSK støtte i projekt 349-054 til at udvikle PVT-BAT til at kunne håndtere mere komplekse energiforsyningsanlæg med solceller, solfanger, energiabsorber, batterilager og varmepumpe (BIPVT-E anlæg), som tegner til at kunne blive et brugerøkonomisk attraktivt alternativ til de 400.000 naturgasfyr og 200.000 oliefyr, der på den måde kan konverteres til CO2 -fri energiforsyning.

Projektet har været ledet af COWI og i tæt samarbejde med Rubrik.  Herudover har projektgruppen har bestået af NorthQ, Lithium Balance og Gaia Solar. 

Key figures

Periode:
2014 - 2017
Bevillingsår:
2014
Egen finansiering:
0,49 mio.
Støttebeløb:
0,90 mio.
Støtteprocent:
65 %
Projektbudget:
1,39 mio.

Kategori

Oprindelig title
Boligejendomme med CO2 neutralt elforbrug – fase 1
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
Forskning
Journalnummer
ELFORSK 346-048

Deltagere

COWI A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Rubrik
Lithium Balance A/S
NorthQ
GAIA SOLAR A/S

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk