Brintlagring på kulstofholdige materialer ved hjælp af kemisk binding af brint på overfladen

Projektets formål var at finde og videreudvikle kulstofholdige materialer, der egner sig til lagring af brint, herunder binding og frigivelse under specifikke betingelser. Fire processer til fremstilling af SiC i forskellige former blev udviklet, med brede anvendelsesmuligheder i industrielle komponenter og indenfor energi- og transportsektoren.
Projektbeskrivelse
Projektet sigter mod anvendelse af kulstofholdige materialer til optagelse af brint ved chemisorption (eller andre mekanismer), og til igen at kunne frigøre brinten under passende betingelser, dvs. som materialer til brintlagring. Hertil har vi i projektets første år udviklet nanostrukturerede emner af SiC, ved hjælp af forskellige processer, der som udgangsmateriale anvender forskellige træsorter, og forskellige former af træ, f.eks. savsmuld. Tre forskellige processer er udviklet og afprøvet, som kan danne forskellige strukturer, mesoporøse strukturer, som bibeholder træets skelet, dvs. dets porer, og andre typer af nanoporøse strukturer, samt nanofibre af SiC, alle med ret store overfladearealer, som burde kunne danne grundlag for yderligere forsøg med brintoptagelse. De frembragte strukturer underkastes yderligere processer for at stabilisere dem i forhold til oxidation, og for at danne de størst mulige overfladearealer pr masse. Alle trin i de anvendte processer kontrolleres og karakteriseres, ved en blanding af de teknikker, vi råder over, og i samarbejde med grupper i Aarhus. Her råder vi over BET apparatur til måling af overfladearealer, vi måler vægtændringer, Røntgendiffraktion af krystallinitet og sammensætning af de forskellige krystallinske faser, Raman mikroskopi af strukturerne, overfladefysiske forsøg med de frembragte strukturer, og simplere modelsystemer, mens man i Aarhus har bedre BET udstyr, og nanohårdhedsmålinger, som vi også har udført (fået udført) der. (ENMI statusrapport 2010)
Resultater

Projektet: "Hydrogen storage by chemisorption on carbonaceous materials", hvilket betyder brintlagring ved hjælp af kemisk binding af brint på kulstofholdige materialer, handler om at fremstille nogle kultofholdige materialer, som vil kunne anvendes til brintlagring, dvs. de skal kunne optage brint, og afgive det igen. I dette projekt har vi udviklet fire forskellige processer til dannelse af SiC i forskellige former (mikro- og nanostrukturer), ud fra kulstofholdige materialer, eller ud fra silicium. De forskellige typer af SiC strukturer, vi danner, har nye anvendelser i industrielle komponenter, indenfor energisektoren (vægbeklædninger i forbrændingsanlæg, brintlagring, brændselsceller, solceller, Li-ion batterier, vindmøllevinger), og indenfor auto- og flyvemaskineindustrien.

Key figures

Periode:
2006 - 2011
Bevillingsår:
2005
Egen finansiering:
3,81 mio.
Støttebeløb:
1,51 mio.
Støtteprocent:
28 %
Projektbudget:
5,32 mio.

Kategori

Fælles overordnet teknologiområde
Brint og brændselsceller
Projekttype
Forskning
Journalnummer
ENMI 2104-05-0073

Deltagere

Syddansk Universitet (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Aarhus Universitet

Kontakt

Kontakperson
Morgen, Per
Adresse

Syddansk Universitet (SDU). Institut for Fysik og Kemi
Campusvej 55
5240 Odense M
Morgen, Per , 65503529, per@ifk.sdu.dk
Øvr. Partnere: Aarhus Universitet. Institut for Fysik og Astronomi

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk