CEEH - Center for Energi, Miljø og Helbred

Formålet med CEEH var at udvikle et beslutningsstøttesystem for fremtidens danske energisystemer, som kan anvendes til at komme med anbefalinger til langsigtet energiplanlægning.
Projektbeskrivelse
Det har gennem længere tid været kendt, at der en sammenhæng mellem luftforurening fra fossile brændstoffer og menneskers helbred. F.eks. koster partikelforurening fra biler hvert år flere menneskeliv end trafikulykker gør. Bekymringer over de helbredsmæssige konsekvenser af luftforureningen, de stigende oliepriser samt den klimatiske påvirkning fra afbrændingen af fossile brændstoffer, har i stigende grad fået politikerne og medierne til at fokusere på dette område. Det har fået mange til at se med stor optimisme på fremkomsten af nye miljøvenlige metoder (f.eks. biobrændstoffer og brint-brændselsceller) til produktion og bæring af energi. I det komplicerede netværk af helbredsmæssige påvirkninger, økonomiske betragtninger og klimaændringer, er sammenhængende uklare for alle, men økonomiske prioriteringer er i alle tilfælde nødvendige, både privat og på landsplan. Vores fælles fremtid sikres bedst ved at disse prioriteringer baseres på et solidt beslutningsgrundlag. Formålet med det foreslåede center er netop at udvikle et sådan beslutningsstøttesystem, og dette gøres bedst ved at arbejde på tværs af faggrænserne i en samlet forskningsindsats, der skal klarlægge sammenhænge mellem den fremtidige energiproduktion i Danmark, miljø og sundhed samt optimere disse økonomisk. For at opnå denne tværfaglighed samles eksperter fra meteorologi-, miljø-, energi-, sundheds- og økonomifagene i centret, som i sin kerne omfatter KU, AaU, SDU, DMI, RISØ, DMU og SIF. Endvidere vil centret danne ramme om en stor uddannelsesmæssig komponent, ved at have en række PhD-studerende tilsluttet, afholde kurser samt koordinere udveksling af studerende og etableret videnskabeligt personale mellem partnerne, i både kortere og længere perioder.
Resultater

CEEH er et tværfagligt center, hvor syv danske institutter har samarbejdet om at skabe et avanceret modelværktøj, som kan identificere de mest omkostningseffektive fremtidige energisystemer i Danmark. Som noget unikt tages der ikke kun hensyn til direkte omkostninger ved energisystemer, dvs. konstruktion/indkøb, vedligeholdelse, evt. brændstof og afskrivning, men også til indirekte omkostninger pga. luftforurening. I CEEH er gennemført omfattende beregninger af konsekvenserne af konkrete udslip af partikler og forurenende gasser: Først selve udbredelsen af luftforureningen samt de atmosfærekemiske processer, så beregning af eksponering af befolkningen, dernæst estimering af deraf følgende sygdomstilfælde samt for tidlige dødsfald og endelig beregning af de totale helbreds/miljøomkostninger. Inden for flere energisektorer viser det sig, at de umiddelbart økonomisk optimale energiløsninger ændrer sig, når man medtager de indirekte miljøomkostninger. Det gælder fx elsektoren, hvor vindkraft og naturgas får en fordel.

Key figures

Periode:
2007 - 2012
Bevillingsår:
2006
Egen finansiering:
9,46 mio.
Støttebeløb:
27,48 mio.
Støtteprocent:
74 %
Projektbudget:
36,95 mio.

Kategori

Oprindelig title
Center for Energi, Miljø og Helbred (CEEH)
Fælles overordnet teknologiområde
Smart Grid og systemer
Journalnummer
ENMI 2104-06-0027

Deltagere

Københavns Universitet (Main Responsible)

Kontakt

Kontakperson
Kaas, Eigil
Adresse

Københavns Universitet. Niels Bohr Institutet (NBI)
Juliane Maries Vej 30
DK-2100 København Ø
www.nbi.ku.dk
 

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk