CO2-neutralt energisystem ved udnyttelse af undergrunden

Stratigrafi
Undergrunden kan udnyttes til lager af overskudsenergi fra vind og sol i form af varme eller gas. I kombination med en CO2-neutral løsning, hvor CO2-udledningen fra tilgængelige kilder indfanges, lagres midlertidigt og genbruges til syntetisk brændstof, kan et sådant energisystem vise sig at være både effektivt, bæredygtigt og økonomisk rentabelt.
Projektbeskrivelse

Projektet vil analysere det tekniske og økonomiske potentiale af et integreret energisystem hvor undergrunden udnyttes til termisk energiproduktion og lagring samt midlertidig lagring af CO2. Dette opnås ved, at modeller den tekniske gennemførlighed, effektivitet og økonomi for 3 undergrundsteknologier.

  1. 1. El-til-varme, hvor el-overskudsproduktion fra vedvarende energikilder omsættes til varme og lagres i dybe akviferer   (>1000 meter) i kombination med lav-enthalpi geotermisk energiproduktion.
  2. 2. El-til-gas lagring ved elektrolyse af CO2/CH4 lagret i geologiske strukturer og senere genomsat til elektricitet.
  3. 3. Lagring af CO2 fanget fra enten kraftvarmeværker fyret med biomasse eller anden industri med høj CO2 udledning samt midlertidig lagring for evt. fremtidig brug til fx fremstilling af syntetisk brændstof.

Hver enkelt teknologidel i systemet vil blive modelleret, og deres tekniske gennemførlighed, kapacitet og dimensionering vil blive evalueret sammen med en overordnet analyse af hele det integrerede energisystem og en evaluering af de økonomiske konsekvenser. Projekts resultater giver mulighed for at identificere, hvilke teknologier (hvis ikke alle) der er mest teknisk og økonomisk attraktive, og de vil blive brugt til at videreudvikle en eller flere af teknologierne.

Key figures

Periode:
2017 - 2019
Bevillingsår:
2017
Egen finansiering:
0,73 mio.
Støttebeløb:
5,17 mio.
Støtteprocent:
88 %
Projektbudget:
5,90 mio.

Kategori

Oprindelig title
CO2-neutralt energisystem ved udnyttelse af undergrunden
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Smart Grid og systemer
Journalnummer
64017-0018

Deltagere

GEUS (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 1.41 mio. 0.16 mio.
Rambøll 0.36 mio. 0.20 mio.
SINTEF 0.49 mio. 0.05 mio.
GEUS 2.91 mio. 0.32 mio.

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk