Dæmp, hvordan?

Institut for Byggeri, By og Miljø
Der udarbejdes en lille blå om lysstyring som er rettet til planlæggere af praktiske lysløsninger. Bogen er en guide til opnåelse optimale energibesparelser ved dæmpning i LED-systemer. Den inddrager ny forskning omkring oplevet lysniveau, automatik og betjening, og omkring effektudnyttelse og flimmer. Håndbogen skal sikre fuld udnyttelse af moderne dæmpningssystemer under størst mulige hensyntagen til brugerne.
Projektbeskrivelse

Lysdæmpning er populært som aldrig før, er oplagt i LED-systemer og kan udløse massive energibesparelser. LED-lysarmaturer er gennem de senere år blevet ekstremt effektive, men de fleste prognoser forudser, at effektiviteten vil stabilisere sig omkring 200 lumen/W. Derfor vil intelligent og brugerorienteret styring af lyset blive det næste, meget vigtige indsatsområde.

Dæmpning har nogle fordele energibesparelsesmæssigt. Meget tyder på, at man kan dæmpe lyset ganske meget uden at det opleves sådan. Men dæmpning af specielt LED har også nogle oversete ulemper. Dårlig elektronik kan betyde flimmer, og faseforskydningsproblemer kan forårsage, at man ikke får den fulde energibesparelse.

Den lille blå om lysstyring er tiltænkt lysplanlæggere, rådgivere, energikonsulenter, energiselskaber og kommuner. Bogen er en guide til opnåelse energibesparelser ved dæmpning i LED-systemer inde og ude. Desuden skal bogen tilsikre fornuftige belysningsforhold ved at inddrage visuelle/perceptuelle forhold, såsom oplevelsen af lysets mængde, hvor der formentlige findes et stort, uindløst besparelsespotentiale, samt oplevelsen af farver, detaljer og flimmer.

I et effektivt system (udendørs såvel som indendørs) med bevægelsessensorer og dæmpning efter dagslysmængden, kan besparelsespotentialet være så højt som ca. 50%-70%. Ofte negligeres dette potentiale i forbindelse med renoveringsprojekter, fordi et lidt mere avanceret system er dyrere at etablere. Bogen inspirerer til udnyttelse af dette potentiale.

Resultater

Projektets formål er udarbejdelse af ’Den lille blå om Lysstyring’ som er rettet til planlæggere af praktiske lysløsninger. ’Den lille blå om Lysstyring’ er et opslagsværk med fokus på at opnå energibesparelser gennem dæmpning i LED-systemer. Håndbogen opfordrer til udnyttelse af moderne dæmpningssystemer, samtidig med at der tages størst mulige hensyntagen til brugerne. Målgruppen for ’Den lille blå om Lysstyring’ er alle som arbejder med belysning og lysstyring, f.eks. energirådgivere, el-installatører, rådgivere, arkitekter eller teknisk ansvarlige i forbindelse med ejendomsservice.

’Den lille blå om Lysstyring’ er tiltænkt som et opslagsværk med gode råd til optimal lysstyring. Problemer som LED-driverens effektivitet og brugerens perception af dæmpningen er kun en lille del af den samlede problematik for lysstyring, men den er en vigtig del, og en del der har været mindre fokus på ved implementering af lysstyring. Ved at have et overblik over LED-driverens indflydelse på energieffektiviteten og større fokus på brugeraccept af lysstyring, er der gode muligheder for at vælge og indstille produkter fornuftigt, for dermed at bidrage til brugervenlig og energieffektiv lysstyring.

I dette projekt er der foretaget to laboratorie tests hvori 25 forsøgspersoner deltog. De to test er baseret på to forskellige evalueringsmetoder af det oplevede lysniveau. I den ene test skulle forsøgspersonerne estimere dæmpningen ved hjælp af et tal ift. en lysreference som blev beskrevet som tallet 10 (gætte-tal-metoden). I den anden test skulle forsøgspersonerne tegne en streg (tegne-metoden), der repræsenterer den oplevede lysmængde de bliver præsenteret for. Begge test inkluderede relativ lysmængde på 5%, 20%, 40%, 70% og 100% som blev introduceret i tilfældig rækkefølge. For begge testmetoder var der to lysintervaller med en maksimal lysmængde på henholdsvis 1000 lux og 1500 og lux.

Resultaterne fra perceptionstestene viser, at potenskurven er et bedre estimat på oplevet lysdæmning end DALI-kurven. Af de to resultater fra perceptionstestene giver potenskurven et større besparelsespotentiale. Den anden metode, hvor dæmpningen estimeres ud fra et tal, viser mindre besparelsespotentiale.

Key figures

Periode:
2017 - 2018
Bevillingsår:
2017
Egen finansiering:
0,24 mio.
Støttebeløb:
1,13 mio.
Støtteprocent:
82 %
Projektbudget:
1,37 mio.

Kategori

Oprindelig title
Dæmp, hvordan?
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
Forskning
Journalnummer
ELFORSK 349-015

Deltagere

Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) (Main Responsible)

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk