Deltagelse i IEA Bioenergy Task 39

Skov, og Landskab
Internationalt samarbejde omkring indsamling af data, analyse og vidensdeling for at fremme udvikling og demonstration af teknologier/koncepter til produktion af biobrændstof, kemikalier og materialer i bioraffinaderier. Projektet udgør en platform for eksponering af den danske indsats og sikrer kontakt mellem danske og udenlandske interessenter.
Projektbeskrivelse
Teknologier til produktion af fx bioethanol fra lignocellulose er meget tæt på at nå markedet og dansk industri og forskning har haft en aktiv og fremtrædende rolle i denne udvikling. Den endelig kommercialisering er dog stadig hæmmet af høje omkostninger og manglende politisk støtte økonomisk og/eller lovgivningsmæssigt. En yderligere udvikling af teknologierne og processerne ved opbygning af integrerede bioraffinaderier til produktion af både energi og materialer/kemikalier anses som en nødvendighed for at sikre maksimal udnyttelse af biomassen energetisk og økonomisk. Men opbygninger af bioraffinaderier er også en vigtig del af overgangen til en biobaseret økonomi. Projektet omhandler en fortsat dansk deltagelse i IEA Bioenergy Task 39 “Commercialization of 1st- and 2nd-Generation Liquid Biofuels from Biomass” samt Task 42 ”Biorefineries: Co-production of Fuels, Chemicals, Power and Materials from Biomass” i perioden 2013-2015. Begge er internationale netværk, som har til formål at fremme og understøtte forskningen, udviklingen og kommercialiseringen af processer til bæredygtig produktion af bioenergi, ikke mindst 2. generations biobrændstoffer. For Task 42 er det endvidere central at kigge på, hvordan integration af processer kan udnyttes i bioraffinaderier, der kan understøtte produktionen af biobrændstoffer. Danmark er allerede aktiv i begge netværk, som også tæller flere store og vigtige aktører som USA, Canada, Brasilien og Tyskland. To vigtige opgaver i disse Tasks er vidensdeling omkring status og potentiale for nye teknologier, udvikling-, demonstrations- og kommercialiseringsinitiativer samt at skabe netværk og kontakter mellem aktørerne (universiteter, virksomheder og offentlige myndigheder). Desuden udarbejdes rapporter og analyser til belysning af konkrete problemstillinger – planlagte emner er bl.a.: Analyse af muligheder for co-produkt generering og bioraffinaderi processer, Analyse af tekniske udfordringer ved integration af 2G biofuels, kommercialisering af alge biobrændstoffer.. Projektet giver mulighed for at eksponerer den danske indsats og danske aktører ved at deltage i udarbejdelse af statusrapporter, analyser og brochurer samt ved præsentationer på internationale workshops arrangeret af Task 39 og 42. Der er flere lovende teknologier under udvikling og demonstration i Danmark til produktion af 2. generations flydende biobrændstoffer samt integration i bioraffinaderiekoncepter. Dette involverer forskning på universiteter og stærkt engagement fra flere store danske virksomheder. Foruden at disse teknologier vil være med til at opfylde de danske energipolitiske strategier og klimamålsætninger ved implementering i Danmark, ligger der et stort eksportpotentiale. Deltagelsen i disse netværk er med til at understøtte den danske indsats og målsætning om at bringe teknologier til produktion af 2. generations biobrændstoffer og integrerede bioraffinaderikoncepter frem mod markedet.
Resultater

Projektets fokus har været deltagelse i IEA's netværk indenfor flydende biobrændsler og biofuels. Arbejdet har derfor bestået i udveksling af viden og information indenfor disse to områder. Dette er blevet fulgt op af formidling til danske aktører indenfor området, ligesom det har dannet baggrund for nye internationale forskningssamarbejder. Dette har bidraget til at dansk forskning og industrien har kunne opretholde sin førerposition indenfor disse teknologiområder.

Key figures

Periode:
2013 - 2015
Bevillingsår:
2012
Egen finansiering:
0,11 mio.
Støttebeløb:
0,32 mio.
Støtteprocent:
75 %
Projektbudget:
0,43 mio.

Kategori

Oprindelig title
Deltagelse i IEA Bioenergy Task 39 og 42 2013-2015
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Andet
Projekttype
IEA
Journalnummer
64012-0245

Dokumenter

Deltagere

Københavns Universitet (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Københavns Universitet 0.32 mio. 0.11 mio.

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk