Effektiv datadrevet idriftsættelse og funktionsanalyse fokuseret på energi og indeklima

Den datadrevne bygning kommer nu. Det vil vi udnytte til en systematisk dataindsamling baseret på IoT sensorer fra bygninger i drift, i et projekt som fokuserer på dels en datadrevet tillægsydelse til commissioningprocessen. Dels til en løbende opfølgning på det i bygningen leverede indeklima og energiforbrug, som samtidig bruges til kontinuert fejlsøgning på bygningens styring. 

Projektbeskrivelse

Den datadrevne bygning er på vej, og det giver nye muligheder for en bedre idriftsættelse og løbende overvågning af det leverede indeklima og energiforbrug.

Projektet er rettet mod de aktører, som er involveret i idriftsættelsen og den efterfølgende drift. Det har som fokus at udvikle en metode i form af en datadrevet tillægsydelse til commissioningprocessen, og efterfølgende en metode til løbende overvågning af det leverede energi og indeklima, som samtidig kan bruges til fejlsøgning på bygningens styring, herunder CTS-anlægget. Målet er at kombinere nem adgang til data og ekspertviden. Projektet vil blive gennemført som en del af en renovering af et eksisterende kontorhus. Formålet er at opnå energieffektiv drift.

Dataindsamlingen baseres på et igangværende projekt, der anvender systematisk indsamling via IoT-baserede sensorer. I en commissioningproces skal der udføres en opfølgning af første års drift. Det er målet med projektet at udvikle en metode der viser, hvordan denne idriftsættelse kan baseres på data, der indsamles kontinuert i kontekst af bygningen, giver et supplement til de tests, der skal gennemføres ved dimensionerende forhold, men som ikke fortæller meget om hvordan bygningen fungerer i faktisk drift.

Herefter vil samme udstyr benyttes til løbende at give overblik over det leverede indeklima. Her udvikles en metode til at fejlfinde problemer i det leverede indeklima og energiforbrug. Metoden er inspireret af en IT-tilgang til overvågning af systemer, som kaldes datadrevet funktionsanalyse fokuseret på energi og indeklima, der benytter et af bygningsstyringen uafhængigt system. Dette muliggør en mere målrettet fejlfinding i CTS-anlæg og tekniske installationer. 

Key figures

Periode:
2020 - 2022
Bevillingsår:
2020
Egen finansiering:
1,11 mio.
Støttebeløb:
1,38 mio.
Støtteprocent:
55 %
Projektbudget:
2,49 mio.

Kategori

Oprindelig title
Effektiv datadrevet idriftsættelse og funktionsanalyse fokuseret på energi og indeklima
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
Forskning
Journalnummer
ELFORSK 352-042

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
LB Forsikring
PensionDanmark
Danmarks Tekniske Universitet (DTU)
VELTEK
Emcon

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk