El fra naturgasnettets målestationer

Projektet har undersøgt om det er muligt at udnytte trykfaldet i naturgasnettets måle- og regulatorstationer til at producere el ved hjælp af gasexpandere. På den måde ændres en måle- og regulatorstation fra at være en gasforbrugende enhed til en elproducerende enhed. Potentialet er salg af 38 mio kWh-el årligt, men konceptet kræver feed-in tariffer for at kunne betale sig.
Projektbeskrivelse
DGC har udført et feasibility projekt vedrørende mulighederne for at installere gasexpandere på M/R stationer i transmissionsnettetnettet. Rundt omkring i verden findes mange sådanne expandere installeret. Det nye i dette projekt er, at den nødvendige opvarmning af gassen før expanderen foretages med en varmepumpe, og den tiloversblivende el fra generatoren, som er tilsluttet expanderen, ''eksporteres'' til elnettet. Dette tidligere projekt omhandlede de store M/R stationer med reduktion af tryk fra 80 bar til henholdsvis 40 og 20 bar. Det nye projekt (EUDP) omhandler DISTRIBUTIONSnettets mindre M/R stationer, hvor trykket reduceres fra 40 eller 20 bar til 4 bar. Volumenflowet er langt mindre på disse stationer, og der er langt flere stationer. Forprojektet (første år i projektet) vil omhandle en undersøgelse om eksistensen af komponenter til sådanne systemer samt mulige priser ved forskellige styktal. Der udføres en teknisk feasibility undersøgelse. Der udføres foreløbige beregninger af tilbagebetalingstider. Der er et stort potentiale for CO2-reduktion med denne teknologi baseret på sparet naturgasforbrænding og på ny el-produktion, som uden anvendelse af primærenergi fortrænger eksisterende produktion. I tilfælde af positivt resultat fra forprojektet fortsættes et egentlig projekt med installation på en M/R-station
Resultater

På naturgasnettets måle- og regulatorstationer (M/R station) reduceres gastrykket i ledningerne.  Det kræver en opvarmning af gassen, hvilket i dag sker ved hjælp af naturgas. Der findes teknologier til i stedet at udnytte gassens tryk til produktion af el ved hjælp af gasexpandere. Dette kræver en forvarmning op til mellem 50 og 90°C. De nyeste teknikker indenfor CO2-baserede varmepumper er velegnede til at aflevere varme i dette temperaturinterval.

Det er undersøgt i forprojektet, om der er teknisk og økonomisk basis for at kombinere disse teknikker, således at en varmepumpe anvendes til at opvarme gassen til den nødvendige temperatur før gasexpanderen. En generator i forbindelse med expanderen producerer el og aflevere en del heraf til varmepumpen, mens resten leveres til elnettet mod betaling. Med denne teknik ændres en M/R-station således fra en gasforbrugende enhed til en elproducerende enhed.

Forprojektet af projektet ”Gasexpandere på distributionsnettets M/R-stationer” er gennemført. Der er gennemført en undersøgelse af mulige komponenter for installationer på distributionsnettets M/R-stationer. Det er undersøgt, om sådanne installationer er teknisk gennemførlige. Der er indhentet priser for sådant udstyr ved forskelligt styktal, og det er undersøgt, hvilken pris der kan forventes for den solgte elektricitet fra M/Rstationen til elnettet. Endelig er der fundet et estimat for tilbagebetalingstiden for expandersystemer på M/Rstationerne.

Der er fundet to leverandører for expandersystemer til henholdsvis de lidt større M/R-stationer og de mindre stationer på distributionsnettet. Der er fundet andre leverandører over Internettet, men kun de nævnte to er kontaktet. Disse kan levere velegnede komponenter, som kan anvendes ved forenklede installationer, så omkostningerne reduceres.

Der er kun kontaktet én leverandør af varmepumper, Advansor. Der findes formodentlig andre leverandører for de ønskede systemer, men Advansor leverer med miljøvenligt kølemedie (CO2), som også er velegnet til det ønskede temperaturområde.

De eksisterende trykregulatorer på M/R-stationerne er alle udlagt med betydelig reservekapacitet. Det betyder, at en forenklet installation kan foretages, hvor expandersystemet indsættes som et ekstra led i den ene streng af det eksisterende system. Herved kan det eksisterende sikkerhedssystem bibeholdes, og ved omstilling af ventiler kan det oprindelige trykregulerings-system på M/R-stationen nemt genetableres, hvis expandersystemet er defekt eller under service. Teknisk set kan expandersystemer installeres på langt de fleste af distributionsnettets M/R-stationer.

Umiddelbart betyder installation af et expandersystem en reduktion af driftssikkerheden, idet der på den ene streng vil være ekstra komponenter. Imidlertid er der også faktorer, som tæller modsat, og som forøger driftssikkerheden, idet varmepumpen kan opretholde opvarmning, mens andre dele repareres.

Potentialet for den samlede dimensionerende effekt for alle distributionsnettets M/R-stationer, hvor det er muligt at installere expandere vil være ca. 11 MW-el. Da det ikke kan betale sig at tilpasse expanderanlæggene til hver stations størrelse, er den realistiske installerede effekt fundet til ca. 7,5 MW. Når effekten til varmepumpen er fratrukket og der tages hensyn til dellast, findes den samlede eksporterede effekt til el-systemet til ca. 4,5 MW-el. Dette giver et samlet årligt salg af ca. 38 mio kWh-el. Den sparede gasmængde er fundet til ca. 2,3 mio Nm3/år. Med en antaget pris på 60 øre/kWh for el og 2,26 DKK/Nm3 gas giver det en nettoindtægt (driftsoverskud) på ca. 26 mio DKK/år, når driftsudgifterne er fratrukket.

Tilbagebetalingstiden og økonomien for et expanderanlæg er meget afhængigt af den opnåede el-pris for den solgte el. Der er sendt forespørgsel til Energistyrelsen, om der kan forventes en pris på 60 øre/kWh svarende til prisen for særlige VE-teknologier, eller en lavere pris kan forventes. Svaret er foreløbigt, at prisen vil være lavere end 60 øre/kWh. Der er dog opnået en tilkendegivelse af, at en ansøgning fra et gasdistributions-selskab om tilskud til den eksporterede el vil blive behandlet seriøst og set på med ”nye øjne”. Hvis man er i stand til at overbevise Energinet.dk om den exergimæssige fordel ved systemet, vil der være en chance for tilskud og dermed prisen på 60 øre/kWh. Hvis prisen er 60 øre/kWh for den solgte el, er den gennemsnitlige simple tilbagebetalingstid fundet til ca. 6,8 år, og der er 15% af investeringen pr år til forrentning og afskrivning. Hvis prisen kun er 40 øre/kWh vil tilbagebetalingstiden være gennemsnitlig ca. 10 år.

Det blev i forprojektrapporten anbefalet, at fortsætte projektet med det planlagte demo-projekt, som formodentlig kunne være gennemført med lidt lavere omkostninger end budgetteret, idet komponentpriser og installation kunne forventes at blive noget lavere end først antaget.
Desværre var det ikke muligt at finde egnede demo-sites. De danske gasselskaber ønskede ikke at investere i et demo-anlæg på grund af en efter deres mening for lang tilbagebetalingstid og usikkerheden på feed-in tariffer for produceret el. Ligeledes har det ikke været muligt at finde udenlandske partnere til en demo-site i umiddelbar nærhed af Danmark.

Fremtidige investeringer i konceptet forudsætter en sikkerhed for feed-in tariffer for produceret elektricitet og en økonomisk værdsættelse af sparet CO2-emission ved konceptet. De direkte og indirekte CO2-besparelser ved konceptet udgør ca. 1% af CO2-udledningen relateret til naturgasmængden gennem expanderen.

Key figures

Periode:
2009 - 2011
Bevillingsår:
2008
Egen finansiering:
0,22 mio.
Støttebeløb:
0,35 mio.
Støtteprocent:
42 %
Projektbudget:
0,83 mio.

Kategori

Oprindelig title
Gasexpandere på distributionsnettets M/R-stationer
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Andet
Projekttype
Andet
Journalnummer
63011-0209

Dokumenter

Deltagere

DANSK GASTEKNISK CENTER A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
DANSK GASTEKNISK CENTER A/S 0.31 mio. 0.08 mio.
ADVANSOR A/S 0.05 mio. 0.05 mio.
Ørsted A/S 0.03 mio.
HNG/Midt-Nord 0.06 mio.

Kontakt

Kontakperson
Rasmussen, Niels Bjarne
Adresse
Dansk Gasteknisk Center (DGC)
Dr. Neergaards Vej 5B
DK-2970 Hørsholm
www.dgc.dk
Rasmussen, Niels Bjarne , 21471752, nbr@dgc.dk
Øvr. Partnere: ADVANSOR; DONG Gas Distribution; HNG/Midt-Nord

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk