Elektrisk kalcinering af ler (ECoClay)

Formålet med projektet er at udvikle og demonstrere elektrisk aktivering af ler som en del af produktionen af cement. Dette sker gennem et samarbejde mellem virksomhederne FLSmidth, Teknologisk Institut, Rondo Energy, VICAT, Cementos Argos og Danmarks Tekniske Universitet DTU.


Den fremtidige globale cementproduktion vil afhænge af en delvis erstatning af kalk med aktiveret ler for at reducere CO2 udledningen med 40 % sammenlignet med de bedste nuværende cement-produktionsprocesser. Det forventes at den globale efterspørgsel efter aktiveret ler vil vokse til 400 millioner tons over de næste 20 år. Efterspørgslen kan dækkes fordi ler er et rigeligt, billigt og let tilgængeligt materiale. Materialesammensætningen i ler varierer og fugtindholdet svinger mellem 10 og 60 %, hvilket har en stor indflydelse på prisen for at aktivering, hvor vandet netop fjernes. De teknologier, der på nuværende tidspunkt er på markedet, udnytter fossile brændstoffer til opvarmning af ler og til at drive aktiveringsreaktionen.

Projektbeskrivelse

ECoClay har som målsætning at demonstrere et teknologiskgennembrud, der drastisk reducerer CO2-udledning fra cementproduktion (ansvarlig for 8 % af global CO2-udledning). Ved at udskifte kalk med ler og elektrificere processen opnås en reduktion på 35-50 % af CO2-udledningen pr. tons cement.
ECoClay vil bygge et pilotanlæg på FLSmidth R&D-centeret ved Mariager fjord, baseret på forskning i højtemperatur elektrisk opvarmning og lagringsløsninger, reaktor design, nye procesløsninger og integration i fornybart elnet. Det vil demonstrere at ECoClay processen overgår den konventionelle forbrændingsproces, med en bedre proceskontrol, øget output og materiale kvalitet, lavere risiko, mindre anlæg og mindre luftforurening. Integration mellem anlæg og fossilfrit elnet vil også blive simuleret.


Forretningsmæssigt ser FLSmidth en voksende interesse i nye leraktiveringsproduktionslinjer og for at industrien har behov for at erstatte brændstof med grøn energi. To cementproducenter er partnere i projektet og de har planer om at udbygge deres leraktiveringsfaciliteter gennem dette projekt.

Key figures

Periode:
2022 - 2026
Bevillingsår:
2021
Egen finansiering:
20,88 mio.
Støttebeløb:
25,25 mio.
Støtteprocent:
55 %
Projektbudget:
46,12 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Smart Grid og systemer
Keywords
Bygninger og byggeri Elektrificering Energieffektivisering
Projekttype
Forskning Udvikling Demonstration
Journalnummer
64021-7009

Deltagere

FLSmidth A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
FLSmidth A/S 8.19 mio. 15.22 mio.
Teknologisk Institut 3.93 mio. 2.62 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 3.91 mio. 0.44 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 3.91 mio. 0.44 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 3.98 mio. 0.44 mio.
CHIMNEYLAB EUROPE ApS 0.91 mio. 0.39 mio.
Vicat 0.42 mio. 0.63 mio.
Cementos Agros 0.47 mio.
Rondo energy 0.25 mio.

Kontakt

Kontakperson
Rasmus Boye
Adresse

Vigerslev Alle 77
2500 Valby
Tlf.: +45 3093 2047

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk