Enabling Framework for the Acceleration of BIPV & Fase 2, 2020-2023

Med indeværende projekt søges a styrke den danske deltagelse i IEA PVPS task15: Enabling Framework for the Acceleration of BIPV & Fase 2, 2020-2023, hvor DTU Fotonik indtræder som deltager i følgende subtasks:
•Subtask B ” Cross-sectional analysis: learning from existing BIPV installations”
•Subtask E ” Pre-normative international research on BIPV characterization methods”

Formålet med Task 15 var at øge udbredelsen af bygningsintegrerede solceller (BIPV), så de er konkurrencedygtige med andre bygningsanvendte solceller (BAPV-produkter) og forskellige typer klimaskærme.

Projektet, ledet af DTU Electro (tidligere DTU Fotonik), fokuserede på Danmarks deltagelse i IEA PVPS Task 15, som er centreret omkring bygningsintegrerede solceller (BIPV). Projektet var inddelt i tre arbejdspakker: projektledelse, task deltagelse og formidling.

Projektbeskrivelse

Det overordnet mål med projektet er at kunne bibringe information fra Tasken til den danske BIPV industri, samt bidrage med erfaring hvor dette er relevant. DTU Fotonik har igennem en årrække gennemført adskil-lige BIPV projekter, hvilket har gjort DTU Fotonik til den foretrukne akademiske partner på det nationale plan indenfor BIPV projekter. Således forskes der i farve perception samt test of analyse af BIPV systemer.
Yderligere uddanner og efteruddanner DTU Fotonik ingeniører inden for BIPV, og dermed har DTU Fotonik en stor kontaktflade for formidling af teknisk viden til den danske BIPV industri og bibringer nye kandidater med byggebaggrund den nyeste viden og erfaring inden for BIPV.
Således er DTU Fotoniks deltagelse i god tråd med forsknings- og udviklingsaktiviteter, og yderligere an-vendes Fotoniks store kontaktflade for vidensudbredelse til udbredelse af viden fra samarbejdet.
Aktiviteter i projektet er:
-Målinger og databehandling af BIPV-modulerne anvendt i subtask, der sammenligner ydelse
-Sammenligning af ydelse of forudsigelse af fra en installation i danske klimaforhold med de øvrigeundersøgte zoner og installationer i tasken
-Mødedeltagelse, forberedelse og bidrag, hvor det er relevant.
-Formidling i samarbejde med Solar City Danmark.

Resultater

DTU Electro bidrog betydeligt på det tekniske plan, især til Subtask B og E. I Subtask B udviklede teamet en evalueringsmatrix for BIPV-installationer, som bl.a. integrerede aspekter som blænding og farveopfattelse sammenholdt med arkitektoniske mål. I Subtask E bidrog DTU Electro til analysen af driftstemperaturer for BIPV og ydelsesmodellering af BIPV-systemer. Disse bidrag var essentielle til opdateringen af temperaturmodeller for BIPV-systemer.

Projektets resultater blev delt gennem seminarer, IEA PVPS-websiden, sociale medier og konferencer. Resultaterne er afgørende for interessenter i byggeindustrien samt BIPV-producenter, hvor værktøjer og metoder til BIPV projektimplementering er blevet stillet til rådighed.

Læs mere på den danske hjemmeside og den internationale hjemmeside.

Projektets mål blev opfyldt da offentlig adgang til teknisk information om BIPV blev forbedret, og projektet bidrog til standardiseringen i BIPV-sektoren. Projektets resultater forventes at spille en væsentlig rolle i fremtidig udvikling af BIPV-løsninger, især i lyset af EU’s skub for solklare bygninger inden 2030.

Key figures

Periode:
2022 - 2023
Bevillingsår:
2022
Egen finansiering:
0,29 mio.
Støttebeløb:
0,68 mio.
Støtteprocent:
70 %
Projektbudget:
0,98 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Keywords
Bygninger og byggeri Materialeudvikling Vedvarende energiudvinding
Projekttype
IEA
Journalnummer
134-22006

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.68 mio. 0.29 mio.

Kontakt

Kontakperson
Peter Poulsen
Adresse

Adresse: Frederiksborgvej 399, 4000 Roskilde, Bygning 130

Tlf.: 4677 4572

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk