Energibesparelse ved brug af Energy Frames – Demonstration og validering gennem Ph.D.-projekt

Institut for Byggeri, By og Miljø
I et ph.d.-studie evalueres anvendelsen af det nyudviklede dynamiske facadesystem Energy Frames i sammenhæng med et EU-støttet demonstrationsprojekt, der gennemføres i seks bygninger i seks forskellige nordeuropæiske lande. Ph.d.-studiet skal bl.a. dokumentere facadesystemets forventede potentiale for en reduktion af energiforbruget på ca. 30 %.
Udformningen af en facade er helt afgørende for bygningens resulterende indeklima og energiforbrug. Facaden skal opfylde en lang række funktioner i forhold til brugerne og har stor betydning for, hvordan de oplever indeklimaet og mulighederne for at regulere på indeklimaets parametre efter de skiftende behov.
Projektbeskrivelse

Gennem et ph.d.-studie evalueres hele processen med anvendelse af det nyudviklede dynamiske facadesystem Energy Frames, bl.a. i ELFORSK-projekt  343-044, fra arkitekts og bygherres indledende overvejelser over dokumentation af opnåede energibesparelser til brugerundersøgelser. Der er i et EU-støttet projekt p.t. planlagt seks demonstrationsprojekter i seks forskellige nordeuropæiske lande, der skal styrke markedsføringen af det nye system i EU, og det nye ph.d.-studie vil bidrage til en yderligere styrkelse af markedsføringen ved at evaluere og dokumentere facadesystemets forventede potentiale for en reduktion af energiforbruget på ca. 30 %, den automatiske styrings samspil med brugeradfærd og systemets betydning for et tilfredsstillende indeklima.

Resultater

Udformningen af en facade er helt afgørende for bygningens resulterende indeklima og energiforbrug. Facaden skal opfylde en lang række funktioner i forhold til brugerne og har stor betydning for, hvordan de oplever indeklimaet og mulighederne for at regulere på indeklimaets parametre efter de skiftende behov.

 

Projektet har i deres afsluttende rapport beskrevet, hvordan en facade kan klassificeres efter dens evne til at opfylde de enkelte funktioner ud fra brugernes behov. Klassificeringen kan anvendes på alle typer af facader, men er især vigtig i forbindelse med bygningsdesign, hvor der bevidst arbejdes med facadens evne til at opfylde flere vigtige funktioner samtidig og ønskes en optimeret regulering af disse funktioner i forhold til indeklima og energiforbrug. Grundlæggende er der visse funktioner, som facaden lovmæssigt skal opfylde, og derfor tager klassificeringen udgangspunkt i Bygningsreglementet, arbejdsmiljøbestemmelser, regler fra Miljøstyrelsen og relevante standarder. Herved tydeliggøres, hvordan dynamiske facader kan bidrage meget betydeligt til at opfylde kravene samtidig med at der opnås store energimæssige gevinster og indeklimamæssige forbedringer.

 

Der er også eksempler på forskellige typer af facadeelementer fra praksis, hvor hovedvægten er på en eller to vigtige funktioner, fx solafskærmende elementer, varmeisolerende elementer og elementer, der giver udluftning og støjdæmpning samtidig.

 

Herudover vejledes der også i, hvordan den projekterende kan tage hensyn til facadens skiftende egenskaber i forbindelse med de foreslåede nye bestemmelser om maksimalt dimensionerende varmetab samt eftervisningen af energirammernes overholdelse med beregningsprogrammet Be18.

Key figures

Periode:
2012 - 2018
Bevillingsår:
2012
Egen finansiering:
1,44 mio.
Støttebeløb:
1,39 mio.
Støtteprocent:
49 %
Projektbudget:
2,83 mio.

Kategori

Oprindelig title
Energibesparelse ved brug af Energy Frames – Demonstration og validering gennem Ph.D.-projekt
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
Forskning
Journalnummer
ELFORSK 344-051

Deltagere

Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
ART ANDERSEN ApS
PRO TEC VINDUER A/S
Rambøll
ELCANIC A/S

Kontakt

Kontakperson
Kjeld Johnsen
Adresse
Statens Byggeforskningsinstitut (SBi)

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk