Energieffektiv ammoniak varmepumpe

Projektet omfatter udvikling og test af en prototype på en industriel varmepumpe med ammoniak som kølemiddel. Målet er at opnå en COP-forbedring på 20 %, bl.a. ved at indrette konceptet efter opnåelse af størst mulig energieffektivitet af de enkelte komponenter.
Projektet omfatter udvikling og test af en prototype på en industriel varmepumpe med ammoniak som kølemiddel. Målet er at opnå en COP-forbedring på 20 %, bl.a. ved at indrette konceptet efter opnåelse af størst mulig energieffektivitet af de enkelte komponenter.
Projektbeskrivelse

Projektet omfatter udvikling og test af en prototype på en industriel varmepumpe med ammoniak som kølemiddel. Målet er at opnå en COP-forbedring på 20 %, bl.a. ved at indrette konceptet efter opnåelse af størst mulig energieffektivitet af de enkelte komponenter. Løsningsforslag til energilagring vil blive tilvejebragt for at kunne bidrage til et fleksibelt elforbrug. (Energi 11)

Resultater

Projektet har vist flere interessante resultater. Først og fremmest kunne man med den todelte kondensator køre med meget lave kondenseringstemperaturer – ned til en temperaturforskel mellem vandet og kondenseringstemperaturen på 1 grad. Beregningernehavde vist en potentiel COP på 4,7. I test opnåede man 4,3, primært fordi der kom olie ud i kondensatoren, fordamperen og underkøleren, så man ikke fik den ønskede lave kondenseringstemperatur og høje fordampertemperatur, grundet dårligere varmeoverføring. I deres nuværende form kan projektresultaterne bruges til at bygge varmepumper til eksempelvis industrielle processer, hvor der er relativ stor forskel på frem- og returløbstemperaturen. Resultaterne viser også, at man kan arbejde med lavere kondenseringstemperaturer og dermed opnå højere COP. Det er dog en forudsætning, at der kun er behov for en simpel styring. Samtidig kræver det stadig komplicerede udregninger at designe de to kondensatorer rigtigt i forhold til hinanden. Det er således allerede muligt at bruge resultaterne i praksis. Der er dog stadig et stort potentiale i at udvikle videre, og derfor har TI, Alfa Laval og Svedan valgt at gå sammen med nye aktører i et nyt stort EUDP-projekt, hvor man bl.a. vil udvikle beregningsværktøjer til at optimere varmepumperne til den konkrete opgave. Det skal desuden afprøves om de to kondensatorer kan bygges som en enhed, og der skal udarbejdes en mere kompliceret og optimal styring. Endvidere vil man undersøge anvendelse af konceptet i forbindelse med andre kølemidler. Perspektiverne i teknologien viser sig ved, at en industrivirksomhed som Arla Foods og et forsyningsselskab som HOFOR er med i EUDPansøgningen.

Key figures

Periode:
2011 - 2013
Bevillingsår:
2011
Egen finansiering:
1,62 mio.
Støttebeløb:
1,77 mio.
Støtteprocent:
52 %
Projektbudget:
3,38 mio.

Kategori

Oprindelig title
Energieffektiv ammoniak varmepumpe
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
ELFORSK 343-059

Deltagere

Teknologisk Institut (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
ALFA LAVAL COPENHAGEN A/S
Svedan
GRUNDFOS HOLDING A/S
Teknologisk Institut

Kontakt

Kontakperson
Madsen, Claus
Adresse

Teknologisk Institut. Center for Køle- og Varmepumpeteknik
Gregersensvej 3
DK-2630 Taastrup
www.teknologisk.dk
Madsen, Claus , 72202109, claus.madsen@teknologisk.dk
Øvr. Partnere: Alfa Laval; Svedan; Grundfos Management

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk