Energieffektiv belysning i det offentlige rum

I projektet udvikles både et energieffektivt og blændfrit LED armatur (del A), der designes til et centralt placeret stiforløb i Viborg kommune. Retningsorienterede lyskoncepter vil forebygge blænding og spare 30-50% på energiforbruget. Del B af projektet er udvikling af et blændfrit LED armatur til indendørs belysning på Slagelse Sygehus.
I projektet er der udviklet en energieffektiv og blændfri pullert (Flindt Pullert) som er sat i produktion af Louis Poulsen. I anden del af projektet er der udviklet et energieffektivt og blændfrit LED armatur til Slagelse Sygehus.
Projektbeskrivelse

I projektet udvikles et energieffektivt og blændfrit LED-armatur, der designes til et centralt placeret stiforløb i Viborg kommune. Armaturet designes for variabel lysspredning, der med retningsorienterede lyskoncepter vil forebygge blænding og spare 30-50 % på energiforbruget.  Der produceres 11-12 pullerter til stiforløbet.

For del A er designer Christian Flindt og lysproducenten Louis Poulsen A/S kåret som vindere af ELFORSK Prisen 2014.

Som en anden del (del B) af projektet er der udviklet blændfrie lysarmaturer til Slagelse Sygehus, som er i udbudskonkurrence.

Resultater

DEL A

Blændfri udendørsbelysning: har været et eksemplarisk eksempel på, at man er gået fra forskning, videre til en reelt prøveopstilling, så til et costum-produkt. Denne proces har samlet muliggjort og overbevist en stor dansk producent om at introducere og optage produktet i deres samlede produktkatalog.

Projektets resultater har på 3 år ført til et konkret kommercielt produkt, der kan købes af alle.

Produktet er blevet vist på en række Internationale messer fra 2012-17 - her i blandt; Light&Building Frankfurt, Stockholm Furniture&Lightfair, ICFF New York, Euroluce Milano mm.

Flindt Pullerten passer ind en lang række steder: Og er allerede placeret i en lang række forskellige miljøer: Langs diverse stier i det offentlige rum, på pladser, i parker, i skove, i havnemiljøer på moler, lufthavne og hos private i indkørsler mm.

Produktet er i 2016 blevet introduceret i nye version og kan ud over den lysegrå udgave også fåes i en Corten udgave. Flindt Pullerten kan nu også købes med forskellige former for styring, fx med mulighed for at spare endnu mere på energiforbruget.

Resultatet af projektet håber vi samtidig kan bane vejen for nye LED produkter indenfor udendørsbelysning, hvor der vil være et stort potentiale for energibesparelser i mange år frem.

Projektet har dermed både haft en kommerciel effekt, der kan give omsætning og arbejdspladser, samt en energimæssig, som kan være med til at sænke det danske elforbrug på udendørsbelysning.

Flindt Pullerten er, ud over Danmark, solgt i en række andre lande: Danmark, Norge Sverige, England, Irland, Skotland, Tyskland, Frankrig, Spanien, Italien, Rusland, Japan, USA, Singapore mm.

Erfaringerne fra denne del af projektet bliver samtidigt brugt i projektets andel del om blændfri indendørsbelysning på sygehuse.

Her pågår udviklingen i samarbejde med SBI og DTU Fotonik.

DEL B

Fra elektronik virksomhed til belysningsproducent

Takket være projekttilskuddet fra ELFORSK, har en forholdsvis mindre elektronik virksomhed i Rødby, fået mulighed for bruge mange ressourcer på at udvikle en moderne belysningsløsning. De har kunnet forfølge deres firmastrategi indenfor udvikling af LED-baserede løsninger. Og nu ikke kun som underleverandør til større producenter på belysningsmarkedet, men nu også som producerende leverandør af egne højteknologiske belysningsarmature med udgangspunkt i behov indenfor egen region og behov, der ikke allerede findes som hyldevarer på markedet.

Udvikling og videndeling.

Projektgruppen har haft mulighed for at trække på Danmarks bedste videnskabelige ekspertise inden for LED og lysstyring. Uden ELFORSK havde vi aldrig kunnet bringe os konkurrencemæssigt på højde med de store internationale producenter. Resultatet er blevet et blændfrit armatur i tre forskellige længder. Armaturet er designet, så det er nemt at montere og rengøre. Det er modstandsdygtigt med lang levetid og tilbyder en elbesparelse på ca. 45 procent.

Som et supplement til standardarmaturet har projektgruppen udviklet en lysstyring, der gør det muligt at afprøve LED-teknologiens potentiale for ikke energimæssige fordele (Non Energy Benefits – NEB). Den dynamiske styring kan variere ikke alene i lysintensitet, men også veksle frit i farvetemperatur fra varm hvidt (2.700 Kelvin) til en mere kold temperatur (op til 6.500 Kelvin). På den måde vil belysningsløsningen understøtte den naturlige døgnrytme hos både patienter og personale. Armatur og styring er undervejs testet, målt og verificeret på DTU Fotoniks avancerede Quality Lab, så Slagelse Sygehus kan være sikker på at få en belysningsløsning, der er optimeret i forhold til de specifikke behov.

Ordre på de første 100 armature leveret.

Slagelse Sygehus valgte i 2016 at bestille de første 100 armature med både DALI styring og den udvidet version med Dynamisk Dagslysstyring.

Slagelse Sygehus har i 2017 fået ny teknisk ansvarlig, og sygehuset er nu i gang med at se på, hvor vidt de kan blive nødsaget til at skifte hele deres akustiske loft ud, da leverandøren ikke længere findes på markedet. Det synes samtidig at knibe med at kunne fremskaffe loftpaneler i de pågældende størrelser. LedLight Component afventer hospitalets beslutning. Om det skal levere flere armature afhænger af Slagelse Sygehus vælger et helt nyt loftsystem eller om de beholder det system som armaturet DUO er designet til.

LedLight Component er i kontakt med andre hospitaler som har samme lofter og armaturer og derfor står i samme situation.

Stort potentiale for intelligente LED-løsninger

Kombinationen af høj energieffektivitet, lang levetid, fleksibilitet og regulerbart giver os helt nye muligheder for at bidrage til et mere produktivt samfund. Der er skabt et enestående netværk mellem forskere, designere, producenter og slutbrugere, og vi råder på DTU Fotonik over et af verdens mest avancerede laboratorier. Så vi har et fantastisk udgangspunkt for at kunne gøre en forskel, ikke bare for Danmark, men i hele Europa hvor de gammeldags lyskilder er ved at blive udfaset.

Key figures

Periode:
2011 - 2017
Bevillingsår:
2011
Egen finansiering:
0,66 mio.
Støttebeløb:
1,05 mio.
Støtteprocent:
61 %
Projektbudget:
1,71 mio.

Kategori

Oprindelig title
Energieffektiv belysning i det offentlige rum
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
Forskning
Journalnummer
ELFORSK 343-064

Deltagere

Christian Flindt (Main Responsible)

Kontakt

Kontakperson
Christian Flindt
Adresse

www.christianflindt.dk
Øvr. Partnere: Morten Lyhne; Danmarks Tekniske Universitet. Institut for Fotonik (DTU Fotonik); out-sider a/s; Aalborg Universitet (AAU). Statens Byggeforskningsinstitut (SBi); Louis Poulsen A/S

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk