Energieffektiv helhedsløsning til sikker laboratorieventilation

Et stinkskab bruger typisk ligeså meget energi som et parcelhus. Banebrydende nye målinger, viser at varme- og elforbruget i laboratorier med stinkskabe kan reduceres med hhv. 30% og 50%. Projektet udvikler komponenter, dimensioneringsværktøj og retningslinjer for energieffektive laboratorier med stinkskabe.
Nærværende projekt har haft til formål at bryde med gængs vanetænkning og vise, at høj brugersikkerhed i laboratorier kan opnås med lavt luftskifte og lavt energiforbrug. Projektets resultater dokumenterer, at der ved at gå fra en vurdering af enkeltkomponenterne ved laboratorieventilation til en helhedsvurdering af de komponenter der indgår, kan der opnås samme sikkerhedsniveau med lavere energiforbrug.
Projektbeskrivelse

Et stinkskab anvender typisk ligeså meget energi som et standard parcelhus.

Typisk etableres skab og styringsautomatik som enkelt komponent uden sammenhæng til det øvrige system.

Årsagen til energiforbruget er manglende samtænkning med det øvrige system og tradition for anvendelse af høje lufthastigheder, som ikke er fagligt begrundet/ krævet af AT, men udelukkende et udtryk for brugernes usikkerhed pga. manglende dokumentation.

Banebrydende helhedsmålinger i TLS (2013), fastslår imidlertid at energiforbruget kan reduceres med 30%/50% på hhv. varme og el-siden uden de afgørende sikkerhedsmæssige aspekter påvirkes, hvis der foretages en helhedsperspektivering.

I projektet udvikles komponenter, dimensionerings og indretningsværktøjer til nye innovative helhedsløsninger for nye og eksisterende laboratorier herunder;

  • Lavenergistinkskab og add-on til eksisterende
  • Lavimpulsindblæsningsarmaturer
  • Styringer og overvågning
  • Muligt direkte styring af hovedventilator og samspil med varmegenvinding
  • Dimensionerings/ indretningsværktøj

Det forventes iht. målingerne at meromkostningerne til helhedsløsningerne, vil kunne dækkes alene af salget af energibesparelsen og være let implementerbare.

Projektet samler hele værdikæden fra producenterne af delkomponenter til laboratoriet, over de projekterende til brugerne/ bygningsejerne og driftspersonalet med det formål at indrette laboratoriet, vælge og anvende komponenter og opnå høj sikkerhed og lavt energiforbrug.

Løsningerne er kraftigt efterspurgt ifm. de massive offentlige investeringer på hospitals-, laboratorier og undervisningsområdet samt medicinal industrien.

Resultater

Nærværende projekt har haft til formål at bryde med gængs vanetænkning og vise, at høj brugersikkerhed i laboratorier kan opnås med lavt luftskifte og lavt energiforbrug. Projektets resultater dokumenterer, at der ved at gå fra en vurdering af enkeltkomponenterne ved laboratorieventilation til en helhedsvurdering af de komponenter der indgår, kan der opnås samme sikkerhedsniveau med lavere energiforbrug.

For fremadrettet at støtte brugerne af projektets resultater, er der udviklet en række enkle vurderingsværktøjer, der i de fleste tilfælde kan give en indikation af sikkerheden og om hvorvidt det er muligt at reducere luftskiftet. De udviklede værktøjer kan ligeledes anvendes ved indretning af nye laboratorier for at sikre lavest muligt luftskifte og dermed energiforbrug.

I projektet er der udviklet følgende:

  1. Indretningsværktøj for laboratorier inklusiv retningslinjer til placering af stinkskabe, retningslinjer for stinkskabenes omgivelser, ganglinjer etc. samt retningslinjer til laboratorieventilationen
  2. Anvisninger på opbygning af stinkskabe med lavt energiforbrug og høj personsikkerhed
  3. Kravspecifikation og tilhørende værktøj for egenkontrol af opnåelse af korrekt sikkerhedsniveau
  4. Beregningsværktøj til registrering af energiforbruget i et laboratorium, hvorefter programmet beregner et besparelsespotentiale

Der er udført fuldskalamålinger i et forsøgslaboratorium (Testfacilitet for laboratorierum med stinkskabe - TLS) på Teknologisk Institut der fastslår, at energiforbruget kan reduceres bety-deligt uden at afgørende sikkerhedsmæssige aspekter påvirkes forudsat, at der sker en sam-tænkning af stinkskab, indblæsning og styring.

Med udgangspunkt i de målinger og analyser der er foretaget i forbindelse med undersøgel-serne i TLS forventes det, at meromkostningerne til helhedsløsningerne vil kunne dækkes alene af energibesparelsen. Desuden forventes det, at de nødvendige tiltag ved en helhedsorienterede tilgang vil være let implementerbare.

Det forventes, at de løsninger og værktøjer der er udviklet i projektet, vil blive anvendt i forbindelse med de massive offentlige investeringer i hospitals- og universitetssektorerne, der sker i disse år. Desuden vil løsningerne være interessante for laboratorier, i kemisk industri, i medicinalindustrien og i andre virksomheder, hvor der anvendes stinkskabe i større omfang.

Til trods for, at projektet anviser en vej til optimal laboratorieventilation, uden at gå på kompromis med arbejdsmiljøet, samtidig med at energiforbruget reduceres forudses det, at det kan blive en udfordring at reducere lufthastigheden i stinkskabenes lugeåbninger i forhold til det nuværende niveau. Det skyldes, at den nuværende lufthastighed anses for god praksis, og at brugerne af stinkskabe derfor kan føle sig utrygge, hvis lufthastigheden reduceres. For at forsikre brugerne om at sikkerheden ikke kompromitteres, hvis laboratorier energieffektiviseres bør der udvikles nye metoder til overvågning og styring af laboratorier. Det kan f.eks. være udvikling af Apps, hvor brugere kan blive notificeret med forskellige betydningsfulde data i forhold til driften af det enkelte stinkskab.

Key figures

Periode:
2014 - 2016
Bevillingsår:
2014
Egen finansiering:
1,30 mio.
Støttebeløb:
1,25 mio.
Støtteprocent:
49 %
Projektbudget:
2,55 mio.

Kategori

Oprindelig title
Energieffektiv helhedsløsning til sikker laboratorieventilation
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
ELFORSK 346-051

Deltagere

Teknologisk Institut (Main Responsible)

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk