Energieffektivisering ved optimering af returtemperatur I fjernvarmesystemer

1902 energi
Udvikling af en unik softwareløsning til returtemperaturoptimering (RTO) i fjernvarmesystemer, ved brug af BigData fra smart-meters og realtidmodeller koblet til SRO anlæg. Produktet udvikles i 2 fuldskala forsøg i Skanderborg og Middelfart fjernvarmenet, og har som formål at generere store energibesparelser og bedre mulighed for VE integration.
Udvikling af en unik softwareløsning til returtemperaturoptimering (RTO) i fjernvarmesystemer, ved brug af BigData fra smart-meters og realtidsmodeller koblet til SRO anlæg. Produktet udvikles i 2 fuldskala forsøg i Skanderborg og Middelfart fjernvarmenet, og har som formål at generere store energibesparelser og bedre mulighed for VE integration.
Projektbeskrivelse

Høj returtemperatur i fjernvarmesystemer resulterer i stort energispild. Såfremt returtemperaturen sænkes blot få grader kan opnås betydelige energibesparelser i fjernvarmesystemerne, idet RTO medfører følgende gevinster:

  1. Lavere varmetab fra fjernvarmenettet
  2. Lavere pumpeomkostninger i forbindelse med mindre pumpebehov, både flow og trykmæssigt
  3. Større kapacitet i fjernvarmenettet, hvilke betyder mulighed for tilslutning af flere forbrugere
  4. Lavere produktionsomkostninger i forbindelse med bedre drift, bl.a. ved bedre brændselsudnyttelse

Fjernvarmesystemerne i Danmark leverer varme til ca. 63 % af alle bygninger og er udbredt i alle større byer. Optimering af returtemperaturer i alene i Danmark vil betyde store energibesparelser, og vil være et væsentligt redskab for fjernvarmeselskaberne i bestræbelse på at opfylde Energistyrelsens energi spare mål. Globalt set har alle fjernvarmesystemer højere temperaturniveauer end i Danmark. Optimering af både frem – og returtemperaturer har derfor stort eksport potentiale. Et væsentligt element er udnyttelse af målerdata fra alle fjernvarmelæsningssystemer (BigData), som f.eks. Kamstrup målesystemer. Der investeres p.t. store beløb i smart meters i fjernvarmebranchen, hovedsageligt til afregningsformål, såvel i Danmark som i udlandet. Projektet vil inddrage disse systemer, men med den tekniske anvendelse af målerdata for øje, hvilket er analogt til smart grid tanken i elbranchen.
Projektets mål for det energiteknologiske og kommercielle udbytte
Målet for projektet er at bringe softwareløsningen fra til et stadie, hvor RTO er modnet til det danske og internationale marked.
Den danske markedsposition fastholdes kun, hvis branchen fortsat udvikler innovative løsninger. RTO og reél smart-grid anvendelse af målerdata og real-tismodeller vil vække international opsigt og bane vej for eksport af dansk fjernvarmeteknologi.

Resultater

Projektet har haft til formål at udvikle en unik softwareløsning til returtemperaturoptimering (RTO) i fjernvarmesystemer, ved at kombinerer Big Data fra fjernaflæste Smart Meters med realtidsmodeller koblet til SRO anlæg1. Projektet har resulteret i en løsning, hvor målinger bliver samlet i en database, programmet MeterWare, bearbejder dataene og indfører dem i Termis2, som bruges af mange fjernvarmeværker til overvågning af fjernvarmesystemet. I Termis kan forbrugernes data fremstilles grafisk og hjælpe med planlægning af tiltag hos forbrugerne. Termis kan efterfølgende dokumentere de opnåede energibesparelser med beregninger. Alt i alt giver løsningen mulighed for at realiserer et stort besparelsespotentiale for fjernvarmeselskaber i hele verden, gennem optimering af returtemperaturen i hele nettet. Projektet har foreløbigt resulteret i en besparelse på 6,84 % på ledningstabet i perioden 1. marts 2014-28. februar 2015 i forhold til 2013, baseret på resultater fra fjernvarmesystemet i Middelfart.

Key figures

Periode:
2013 - 2014
Bevillingsår:
2013
Egen finansiering:
4,76 mio.
Støttebeløb:
2,14 mio.
Støtteprocent:
31 %
Projektbudget:
6,90 mio.

Kategori

Oprindelig title
Energieffektivisering ved optimering af returtemperatur I fjernvarmesystemer
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
64013-0120

Dokumenter

Deltagere

COWI A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
COWI A/S 0.77 mio. 1.55 mio.
Skanderborg Fjernvarme 0.35 mio. 0.49 mio.
Middelfart fjernvarme 0.45 mio. 0.63 mio.
Fjernvarmens Udviklingscenter
SCHNEIDER ELECTRIC DANMARK A/S 0.39 mio. 1.70 mio.
Meterware 0.19 mio. 0.40 mio.

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk