Energioptimering gennem adaptiv lysstyring (EAL)

Adaptiv lysstyring integrerer brugerscenarier, dagslysforandringer og arkitektoniske kvaliteter i designet af lyset og lysstyringen. Projektet udvikler adaptiv lysstyringsteknologi, lysdesign metoder, og skitseværktøjer til afprøvning af adaptive lysdesign.
EAL projektet kvalificerer relationen mellem energioptimering og adaptiv lysdesign. Den adaptive afvejning er en dynamisk styring af designparametre, som befordrer at lyskvaliteten afvejes mellem brugerbehov, dagslysindfald og rumdesign.
Projektbeskrivelse

Adaptiv lysstyring integrerer brugerscenarier, dagslysforandringer og arkitektoniske kvaliteter i designet af lyset og lysstyringen. Projektet arbejder med problematikker, der involverer følgende PSO 2015 fokus områder: Energieffektivisering af den eksisterende bygningsmasse, med fokus på belysning, gennem inddragelse af (3a) LED belysning og (3b) styring og regulering af lys. Projektet bidrager til at udvikle funktionelt gode belysningsegenskaber med adaptivt lys, som dynamisk regulerer intensitet og farve komposition af lyset med individuelle og stedspecifikke løsninger. Et særligt fokus vil være på løsninger, der integrerer dagslyset, som et formativt parameter på den adaptive lysstyring.

De nye muligheder ved adaptiv design er tilpasning set fra forbrugerens perspektiv: at omgivelserne tilpasser sig ønsker og behov, og at dette sker indenfor rammerne af et lysdesign, som tager hensyn til arkitektur og energiforbrug. Projektet udvikler skitseværktøjer som kan facilitere designovervejelser på tværs af værdikæden, og gøre det muligt at udveksle og samarbejde gennem design af konkrete adaptive installationer og analysere brugeroplevelser. Projektet vil bidrage til at forbedre udviklingen af adaptiv lysdesign, give viden og værktøjer til at forbedre  lysdesignkvaliteter indenfor adaptiv lysdesign.

Resultater

EAL projektet kvalificerer relationen mellem energioptimering og adaptiv lysdesign. Den adaptive afvejning er en dynamisk styring af designparametre, som befordrer at lyskvaliteten afvejes mellem brugerbehov, dagslysindfald og rumdesign. Ønsket er at bidrage til kvalitative muligheder for en mere fleksibel anvendelse af elektrisk lys i bygninger baseret på gennemarbejdede og afprøvede designmuligheder. Projektet søger dermed at kvalificere både designproces og brugervalg ved adaptiv lysdesign og styring.

Projektet udvikler skitseringsværktøjer til 1:1 skala test af adaptive lysdesign, og afklare begrebsapparat og design metoder til brug i undersøgende praksis, undervisning og forskning. Således kan opmærksomhed på energiforbrug blive et velafprøvet og velargumenteret kvalitativt valg for lysdesignere og slutbrugere. Dette ud fra antagelsen, at gives der veludviklede kvalitative designmetoder, vil designernes muligheder for at skabe kvalitative valg omkring energiforbrug i brugerscenarier øges, og dermed befordre privatbrugerens vilje til at deltage i energiforbrugstilpassende lyssystemer som et positivt valg.

Et særligt aspekt ved adaptiv lysstyring er, at det netop involverer foranderlige vilkår og behov, og er afhængig af klare designvalg omkring flere kvalitative aspekter, for at kunne inddrage brugerscenarier og udvikle interfaces, der er meningsfulde for slutbrugerne. De nye muligheder ved adaptiv design er tilpasning set fra forbrugerens perspektiv: at omgivelserne tilpasser sig, ønsker og behov, og at dette sker indenfor rammerne af et lysdesign, som tager hensyn til arkitektur og energiforbrug.

http://lightresearch.dk/

Key figures

Periode:
2015 - 2017
Bevillingsår:
2015
Egen finansiering:
0,46 mio.
Støttebeløb:
1,26 mio.
Støtteprocent:
73 %
Projektbudget:
1,72 mio.

Kategori

Oprindelig title
Energioptimering gennem adaptiv lysstyring (EAL)
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
Forskning
Journalnummer
ELFORSK 347-033

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk