Energirigtig drift af det rette indeklima i bygninger

Projektet vil mindske "gabet" mellem det mulige lave energiforbrug i samspil med godt indeklima i forhold til de faktiske forhold i bygninger. I den forbindelse inddrages commissioning og facility management.
Projektets primære formål er at beskrive de fagligheder/kunnen/viden, som er nødvendige i et samspil for at sikre ”Energirigtig drift af det rette indeklima i bygninger”. Dette er mundet ud i en lærebog for Ingeniør- og Maskinmesterstuderende, som har 13 kapitler: Indeklima, Energi, Facility Management, Commisioning, Økonomi, Ledelsessystemer, CTS, Ventilation, Opvarmning, Køling, Lys, Bygningsdynamik, Energirenovering.
Projektbeskrivelse

Projektet vil mindske "gabet" mellem det mulige lave energiforbrug i samspil med godt indeklima i forhold til de faktiske forhold i bygninger. I den forbindelse inddrages commissioning og facility management. På tekniksiden beskrives best practice, systemsamspil, bygningsdynamik og bedre brug af data. For at gøre det bedst muligt inddrages cases fra storcentre og kommunale bygninger. I casene kortlægges den nuværende situation, tiltag iværksættes og effekten på energiforbrug og indeklima analyseres. Den opsamlede viden bæres over i uddannelsen af ingeniører og maskinmestre, samt efteruddannelse af "blå mænd". Videre vil projektet inddrage forretningsmæssige effekter, da disse er drivere i incitament strukturen.

Resultater
Projektets primære formål er at beskrive de fagligheder/kunnen/viden, som er nødvendige i et samspil for at sikre ”Energirigtig drift af det rette indeklima i bygninger”. Dette er mundet ud i en lærebog for Ingeniør- og Maskinmesterstuderende, som har 13 kapitler: Indeklima, Energi, Facility Management, Commisioning, Økonomi, Ledelsessystemer, CTS, Ventilation, Opvarmning, Køling, Lys, Bygningsdynamik, Energirenovering.
En sådan lærebog skal løbende opdateres og det planlægges at sikre dette bl.a. via erfaringen med brugen i undervisning. Opdateringer vil forefindes på en hjemmeside stillet til rådighed fra DTU (www.endrin-textbook.org).
Derudover har projektet arbejdet med 3 cases: Energirenovering af Lyngby Storcenter, Indeklima og driftspraksis med udgangspunkt i bygninger på Frederiksberg og opfølgning på EiSE, som er udviklet i tidligere ELFORSK projekter (339-032, 339-053 og 340-004) og i dag primært markedsføres og implementeres af Better Buildings.
Lyngby Storcentercasen har understreget betydningen af at inddrage det ”praktiske driftspersonale” i alle faser knyttet til et Energirenoveringsprojekt. Dette skal gøres på en systematisk måde, og SBI anvisning 269 er en god ramme at tage udgangspunkt i, når der udarbejdes en konkret plan. De ”lav-praktiske” elementer knyttet til Commisioning og Utility Management (herunder energistyring og energiledelse) er ligeledes stærke værktøjer, som med fordel bør inddrages. Men det er afgørende at de faktiske planer og inddragelse bliver konkret i en kultur og sprog, som møder den driftspraktiske verden, og ikke skaber distance med udgangspunkt i en ”rådgivningsekspert og dokumentverden”. Et vigtigt element er kortlægning af de faktiske kompetencer, der er tilstede i driftsorganisationen og påvirkning af disse i en ønsket retning.
Den endelige opfølgning på selve energieffektiviseringen er ikke færdiggjort. I runde tal forventes energibesparelser svarende til reduceret energiudgift på 2,6 mio. kr./år (reduktion på ca 30%). Den samlede investering er på 23 mio. kr. Besparelsen kommer nogenlunde ligeligt fra forbedret teknologi og forbedret drift via ny CTS og indførelse af Utility Management. De foreløbige tal og de ”kontrolberegninger”, som dette projekt har udført, indikerer at de budgetterede besparelser er indenfor rækkevidde.
Frederiksberg Undersøgelserne giver overblik over metoder, daglig praksis og udfordringer mht. indeklimadrift drift i 23 cases. Undersøgelsen er ikke repræsentativt for alle danske kontorbygninger, man kan betragtes som toppen af isbjerget der viser forskellige trends. For eksempel har driftspersonalet i de fleste cases en overordnet ide om hvilke krav der findes til indeklimaet. Men der sjældent findes en veldefineret nedskrevet strategi der kan bruges i dagligdrift. De fleste interviewede personer var uddannede maskinmestre, VVS-teknikere eller elektrikere som er kompetente til arbejdet i bygningsdriftsområdet. Med hensyn til kompetenceudvikling peger resultater på, at undervisning/træning i bygningsautomatik bør kombineres med uddybelse af viden om indeklima. Opfølgningen på EiSE har primært været kvalitativ i form af fire besøg og diverse faglige ”granskninger”. De gjorte observationer indikerer at EiSE fungerer efter hensigten og samspillet med indeklimaet er afgørende for lokal accept/succes. Der er videreudviklet begreber der belyser det energioptimale samspil mellem ventilation og køling.

Key figures

Periode:
2016 - 2018
Bevillingsår:
2016
Egen finansiering:
1,49 mio.
Støttebeløb:
1,42 mio.
Støtteprocent:
49 %
Projektbudget:
2,91 mio.

Kategori

Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
Demonstration
Journalnummer
ELFORSK 348-006

Deltagere

Maskinmesterskolen København (Main Responsible)

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk