EUDP 13-I, Deltagelse i IEA-Task 32 - Hydrogen storage

iNANO and department of Chemistry
Dansk deltagelse i IEA-Task32 vil åbne nye muligheder for internationalt samarbejde og give adgang til den nyeste forskning indenfor hydrogenopbevaring. Udvikling af et nyt energisystem bliver en af de største udfordringer i de kommende årtier både videnskabeligt, teknologisk og økonomisk, og et område med stort potentiale for dansk industri.
Dansk deltagelse i IEA-Task32 har åbnet op for nye muligheder for internationalt samarbejde og givet adgang til den nyeste forskning indenfor hydrogenopbevaring. Udvikling af et nyt energisystem bliver en af de største udfordringer i de kommende årtier både videnskabeligt, teknologisk og økonomisk, og et område med stort potentiale for dansk industri.
Projektbeskrivelse

Menneskehedens energiforbrug er voksende og den nuværende energiforsyning er baseret på en begrænset ressource, fossilt brændstof, der via drivhusgassen CO2 forårsager klimatiske ændringer. Udvikling af et nyt energisystem bliver en af de største udfordringer i de kommende årtier både videnskabeligt, teknologisk og økonomisk, og et område med stort potentiale for dansk industri. I de kommende år bliver brugen af vedvarende energikilder helt afgørende, men desværre er disse ”ujævnt” fordelt både geografisk og over tid, så en effektiv metode til energiopbevaring er tvingende nødvendigt. Brugen af hydrogen som fremtidens energibærer har stigende bevågenhed både videnskabeligt og politisk, men betingelsen er, at der findes en sikker, effektiv og billig måde at opbevare hydrogen på. Vedvarende energi vil således også kunne bruges mobilt, fx i biler. Hydrogen er det stof, der har den allerhøjeste vægtmæssige energiindhold, men samtidig er det letteste grundstof. Det vanskeliggør hydrogenopbevaringen med høj vægtmæssig og rumfartsmæssigt energiindhold. Det er hovedtemaet for IEA Task 32 arbejdet, som udføres af ca. 50 førende forskningsledere med stor ekspertise indenfor dette område. Dansk deltagelse i møderne og i arbejdet vil åbne nye muligheder for internationalt samarbejde og give adgang til den nyeste forskning på området.

Resultater
Menneskehedens energiforbrug er voksende og den nuværende energiforsyning er baseret på en begrænset ressource, fossilt brændstof, der via drivhusgassen CO2 forårsager klimatiske ændringer. Udvikling af et nyt energisystem bliver en af de største udfordringer i de kommende årtier både videnskabeligt, teknologisk og økonomisk, og et område med stort potentiale for dansk industri. I de kommende år bliver brugen af vedvarende energikilder helt afgørende, men desværre er disse ”ujævnt” fordelt både geografisk og over tid, så en effektiv metode til energiopbevaring er tvingende nødvendigt. Brugen af hydrogen som fremtidens energibærer har stigende bevågenhed både videnskabeligt og politisk, men betingelsen er, at der findes en sikker, effektiv og billig måde at opbevare hydrogen på. Vedvarende energi vil således også kunne bruges mobilt, fx i biler. Hydrogen er det stof, der har den allerhøjeste vægtmæssige energiindhold, men samtidig er det letteste grundstof. Det vanskeliggør hydrogenopbevaringen med høj vægtmæssig og rumfartsmæssigt energiindhold. Det var hovedtemaet for IEA Task 32 arbejdet, som blev udført af ca. 50 førende forskningsledere med stor ekspertise indenfor dette område. Dansk deltagelse i møderne og i arbejdet har åbnet op for nye muligheder for internationalt samarbejde og give adgang til den nyeste forskning på området.

Key figures

Periode:
2013 - 2016
Bevillingsår:
2013
Egen finansiering:
0,08 mio.
Støttebeløb:
0,08 mio.
Støtteprocent:
79 %
Projektbudget:
0,10 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Brint og brændselsceller
Projekttype
IEA
Journalnummer
64013-0136

Deltagere

Aarhus Universitet (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Aarhus Universitet 0.08 mio. 0.08 mio.

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk