EUDP 2020-II Vejledning for BIM integration, metodeudvikling og referenceværdier for bygnings LCA (i IEA EBC Annex 72)

Et intensiveret fokus på byggeriets indlejrede klimabelastning har gjort den danske deltagelse i IEA EBC Annex 72 særlig aktuelt. Med denne ansøgning søges der midler til en styrket dansk indsats i projektets videre forløb. Formålet er at bidrage aktivt til aktiviteterne der fokuserer på BIM integration, guidelines og benchmarks.

Formålet med Annex 72-projektet er 1) at opnå konsensus om vurderingsmetoden for bygningers livscyklusbetragtninger, 2) at arbejde for at livscyklusvurdering (LCA) nemt kan integreres i designprocessen og 3) at komme med anbefalinger til nationalt og internationalt standardiseringsarbejde relateret til livscyklustankegangen anvendt på bygninger.

Projektbeskrivelse

De seneste 2-3 år har medført et stærkt øget fokus på anvendelsen af livscyklusvurderinger (LCA) i bygge-branchen både på dansk og europæisk plan. Dette øgede fokus skyldes især den voksende bevidsthed om globale klimaændringer. På dansk jord markerer 2020-introduktionen af LCA i den frivillige bæredygtigheds-klasse. Boligministeren har således udmeldt at bæredygtighedsklassen forventes indført som krav for alle nybyggerier og større renoveringer i løbet af få år efter testfasen. Den hastige udvikling i Danmark står ikke alene, idet en række europæiske lande har indført, eller er i færd med at indføre, mere eller mindre frivillige ordninger til regulering af byggeriets samlede miljøpåvirkninger og ressourceforbrug.

I det igangværende IEA EBC Annex 72 projekt arbejdes intensivt med international kortlægning og harmo-nisering af metoder, begreber og fremgangsmåder. BUILD fra Aalborg Universitet har en nuværende rolle som leder af subtask 3 vedrørende indsamling af case studier, og via dette arbejde har instituttet bidraget til væsentlige formidlingsmæssige output og aktiviteter. Med denne nye ansøgning ønskes en styrket indsats i de aktiviteter af Annex 72-projektet der yderligere kan løfte områderne vedrørende harmonisering, krav-værdier og digitalt byggeri, som alle er områder af stor relevans for danske myndigheders samt branchens videre arbejde med LCA i byggeriet.

Resultater

i projektet er at bidrage til formuleringen af de forventede fremtidige krav til bygninger samlede miljøpåvirkninger over bygningers livscyklus, at forbedre LCA værktøjer, data og metoder, der anvendes i Danmark med henblik på at forberede den danske byggesektor på de krav, der forventes i den nærmeste fremtid.

Der er opnået grundig kortlægning af varierende tilgange til brugen af digitale bygningsmodeller (BIM) koblet med LCA. Fra dansk side er der udarbejdet en prototype på et program der kan koble BIM med det frit tilgængelige LCA-værktøj LCAbyg
 

Projekt og prototype er præsenteret ved åbne webinars fra BUILD. Dertil præsenteret og testet med den nedsatte BIM-ekspertgruppe fra branchen som knytter sig til BUILD’s arbejde med Bolig- og Planstyrelsens arbejde med indførelse af LCA-krav
Links: Officiel IEA EBC side for Annex 72
Aalborg Universitets forskningsportal VBN

Key figures

Periode:
2021 - 2022
Bevillingsår:
2020
Egen finansiering:
0,27 mio.
Støttebeløb:
0,64 mio.
Støtteprocent:
70 %
Projektbudget:
0,91 mio.

Kategori

Oprindelig title
EUDP 2020-II BIM, Method and Benchmark guidelines for building LCA (in IEA EBC Annex 72)
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
IEA
Journalnummer
64020-2119

Deltagere

Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 0.64 mio. 0.27 mio.

Kontakt

Kontakperson
Harpa Birgisdottir
Adresse

A.C. Meyers Vænge 15, 2450 København S

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk