Facadeintegreret mikroventilation til etageboliger

Projektet udvikler en arkitektonisk smuk og skånsom facadeintegreret decentral rumbaseret mikroventilationsløsning til lejligheder. Løsningen bliver renoveringsvenlig, energieffektiv og prisbillig sammenlignet med andre centrale- og decentrale løsninger. Et intelligent system­samspil opnås med behovsstyring på rumniveau og nem driftsovervågning.

Projektet har udviklet en prisbillig, skånsom og energieffektiv facadeintegreret decentral mikroventilationsløsning til etagebyggeri.

Projektbeskrivelse

Projektet vil udvikle en prisbillig, skånsom og energieffektiv facadeintegreret decentral mikro­ventilationsløsning til etagebyggeri. 

Trods mange tilløb, politiske gode intentioner, utallige projekter indenfor renovering af eksi­sterende etagebyggeri med henblik på substitution af naturlig ventilation og kontroludsug­ningsanlæg med mere energieffektiv mekanisk balanceret ventilation med varmegenvinding, går det meget langsomt med renoveringen.

Teknologisk Institut kan pege på følgende årsa­ger til dette, specielt gældende for eksisterende etagebyggeri: 

  • Meget besværligt at etablere central ventilation med føring af to
  • ventilationskanaler gennem hele bygningen.
  • Føring af ventilationskanaler i selve lejligheden møder ofte beboer-modstand.
  • Decentral ventilation stjæler plads til aggregat og ventilationskanaler i lejligheden.
  • Skrappe brandkrav i den nye DS428 gør decentral og central ventilation dyrt i brand­/røgkomponenter.
  • Investering og efterfølgende energibesparelse giver ofte en lang tilbagebetalingstid, som gør renoveringsprojektet svært at "sælge" overfor beboerrepræsentanterne.

lnVentilate ønsker på denne baggrund at udvikle et reelt alternativ til de traditionelle ventilati­onstekniske løsninger for herved at skubbe til renoveringen af etagebyggeri. Udviklingen ta­ger afsæt i erfaring med mikroventilationsløsninger til kontorbygninger og institutioner. De nu­værende produkter er ikke udviklet eller optimeret til brug i lejligheder, hvor der er emhætter og evt. særskilt ventilation i badeværelse. 

Resultater

Trods mange tilløb, politiske gode intentioner, utallige projekter indenfor renovering af eksisterende etagebyggeri med henblik på substitution af naturlig ventilation og kontroludsugningsanlæg med mere energieffektiv mekanisk balanceret ventilation med varmegenvinding, går det meget langsomt med renoveringen.

Teknologisk Institut kan pege på følgende årsager til dette, specielt gældende for eksisterende etagebyggeri:

  • Meget besværligt at etablere central ventilation med føring af to ventilationskanaler gennem hele bygningen
  • Føring af ventilationskanaler i selve lejligheden møder ofte beboer-modstand
  • Decentral ventilation stjæler plads til aggregat og ventilationskanaler i lejligheden
  • Skrappe brandkrav i den nye DS428 gør decentral og central ventilation dyrt i brand-/røgkomponenter
  • Investering og efterfølgende energibesparelse giver ofte en lang tilbagebetalingstid, som gør renoveringsprojektet svært at ”sælge” overfor beboerrepræsentanterne

InVentilate og projektets partnere har på denne baggrund udviklet et reelt alternativ til de traditionelle ventilationstekniske løsninger for herved at skubbe til renoveringen af etagebyggeri.

Udviklingen har taget afsæt i erfaring med mikroventilationsløsninger til kontorbygninger og institutioner, som ikke var udviklet eller optimeret til brug i lejligheder, hvor der er emhætter og evt. særskilt ventilation i badeværelse.

De store energibesparelser er et kæmpe plus i klimaregnskabet, men for beboerne kan en varmegenvindingsgrad på 92 procent og et 50 procent lavere strømforbrug også godt mærkes.

Løsning med bedre komfort
Løsningen, der er udviklet i projektet har forbedret komforten og er i et design med en indvendig inddækningsplade, som øger komforten væsentligt og gør enheden mere diskret.

Pladen, der monteres indvendigt, ensretter indblæsningsluften parallelt med ydervæggen i 360 grader. Når den køligere udendørsluft ved hjælp af den såkaldte Coanda-effekt smyger sig langs væggene og blandes op med den varmere indendørsluft, sikres en mere optimal lufttilførsel til rummet, og den indblæste friske luft opleves derfor ikke som kulde eller træk. Inddækningspladen har samtidig også en lyddæmpende funktion over for bestemte lydfrekvenser.

Løsning unik til etageboliger
I etageboliger og lejligheder finder man ofte badeværelser uden ydervæg med vindue. Det var tidligere en udfordring i forhold til at anvende mikroventilation, men dette er nu også igennem projektet løst. Løsningen er blevet at ventilere den type badeværelser med to cirkulære kanaler under loftet. En slags hybrid af mikroventilation og rørført ventilation, hvor kanalerne kobles til den mikroventilationsenhed, der er tættest på badeværelset uden ydervæg.

Specifikt for etageboliger er også køkkenemhætter, som ofte er koblet op på en stor central udsugningsventilator på taget, og som ventilationssystemet skal kunne interagere med, når emhætten er i brug.

I projektet er der udviklet en emhættefunktion som gør, at der suges erstatningsluft igennem enhederne, uden at kun leverer direkte erstatningsluft, men forsætter med at ventilere i begge retninger. Det gav tidligere trækgener ved kun at blæse luft ind under brug af emhætten. Men Teknologisk Institut og InVentilate har udviklet den intelligente software til automatisk at slå vindkompensering fra, når en køkkenemhætte er i brug, men samtidigt bevare noget af den udgående luftmængde, så indblæsningsluften forvarmes delvist og komforten forbedres.

Mikroventilation i etageboliger er blevet afprøvet med rigtig gode resultater i et boligområde i Ebeltoft, hvor naturlig ventilation blev skiftet ud med mikroventilation i 2020. De 55 boliger, med lejligheder i hhv. stueplan og 1. sal, blev renoveret på grund af massive råd- og skimmelsvamp-angreb. Netop plads til ventilationsrør og modstand mod midlertidig fraflytning var den store udfordring, og da facader og vinduer alligevel skulle udskiftes, blev mikroventilation valgt som løsning.

Lav anlægspris og store energibesparelser
På bagkant af renoveringen taler tallene tydeligt for sig selv: Anlægsprisen har været 50 % lavere end hvis et traditionelt ventilationssystem var blevet valgt. Og den lavere anlægspris har ikke alene gavnet boligforeningens økonomi, men gav også den projekterende bygherrerådgiver en bedre bundlinje.

For beboerne er der også store besparelser at komme efter, fordi mikroventilation er yderst energibesparende:

  • De store energibesparelser er et kæmpe plus i klimaregnskabet, men for beboerne kan en varmegenvindingsgrad på 92 procent og et 50 procent lavere strømforbrug også godt mærkes.

Projektets resultater med vindkompensering, emhættefunktion og forbedring af vendemekanismen er testet i 3 af disse lejligheder i vinteren 2021-2022. Fieldtesten her og i en ekstra bolig i Sørvad har vist, at tiltagene har forbedret komforten væsentligt for beboerne.

Projektet er udviklet i et samarbejde med InVentilate ApS, Teknologisk Institut,  Printtronic Struer A/S og virksomheden Enside. Projektet sluttede i marts 2022.

Key figures

Periode:
2019 - 2022
Bevillingsår:
2019
Egen finansiering:
0,60 mio.
Støttebeløb:
1,46 mio.
Støtteprocent:
71 %
Projektbudget:
2,06 mio.

Kategori

Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Projekttype
Forskning
Journalnummer
ELFORSK 351-016

Deltagere

INVENTILATE ApS (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Teknologisk Institut
Printtronic Struer A/S
Enside

Kontakt

Adresse

Daglig drift af projektet varetages af Christian Drivsholm, Teknologisk Institut, cd@teknologisk.dk

Projektansvarlig fra Inventilate er John Børsting, jb@inventilate.com

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk