Fasstofoxid Celle baseret Produktion og Anvendelse af Ammoniak

Chemical Technology & Hardware Development

Demonstration af en fastoxid elektrolyse baseret proces til produktion af ammoniak syntesegas uden brug af luftseparation samt brug af ammoniak i faststofoxid brændsceller parallelt med teknisk økonomiske studier.

Formålet med projektet var demonstration af en fastoxid elektrolysebaseret proces til produktion af am-moniak syntesegas uden brug af luftseparation samt brug af ammoniak i faststofoxid brændsceller pa-rallelt med teknisk økonomiske studier.

Projektbeskrivelse

Formålet med projektet er 1) at demonstrere en ny proces til fremstilling af ammoniak syntesegas ved hjælp af Faststofoxid Elektrolyseceller (SOEC) uden brug af at luft separations anlæg samt 2) eksperimentelt undersøge brug af ammoniak som brændstof for Faststofoxid Brændselsceller (SOFC). Synthesegas demonstrationsenheden vil blive på 50 kWel. SOFC test vil blive udført men en enkelt stak ca. 1.5 kWel.

Parallelt hermed vil der 3) blive designet og planlagt et komplet demonstrationsanlæg i industriel relevant skala samt 4) udarbejdet tekno-økonomiske studier af ammoniak som energibærer for lagring af overskud el og dets brug i stationær kraftvarme produktion, skibsfart og anden tung transport.

Resultater

Projektet er lykkedes med at demonstrere en ny proces til fremstilling af ammoniak syntesegas ved hjælp af fastoid elektrolyse (SOEC) uden brug af et luftseparationsanlæg samt eksperimentelt at undersøge brugen af ammoniak som brændstof for fastoxid brændselscelle (SOFC). Parallelt er der blevet designet og planlagt et komplet demonstrationsanlæg i industriel skala samt udarbejdet teknoøkonomiske studier af ammoniak som energibærer for lagring af el og dets brug i stationær kraftvarmeproduktion, skibsfart og anden tung transport.
Kommercielt har Topsoe besluttet at investere ca. 2 mia. kr. i en fabrik i Herning til produktion af 500 MW SOEC stakke årligt, med mulighed for at opskalere fabrikken til 5 GW. Der er indgået aftale med First Ammo-nia om reservation af kapacitet med forventning om, at 500 MW bliver installeret i verdens første kommercielle anlæg til produktion af grøn ammoniak i Tyskland og USA.

Key figures

Periode:
2019 - 2022
Bevillingsår:
2018
Egen finansiering:
9,69 mio.
Støttebeløb:
15,97 mio.
Støtteprocent:
60 %
Projektbudget:
26,78 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Brint og brændselsceller
Journalnummer
64018-0546

Deltagere

HALDOR TOPSØE A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
HALDOR TOPSØE A/S 5.03 mio. 7.54 mio.
Aarhus Universitet 7.28 mio. 0.81 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 3.11 mio. 0.47 mio.
Energinet Elsystemansvar A/S 0.05 mio. 0.12 mio.
VESTAS WIND SYSTEMS A/S 0.34 mio. 0.51 mio.
Ørsted Bioenergy & Thermal Power A/S 0.16 mio. 0.24 mio.

Kontakt

Kontakperson
John Bøgild Hansen
Adresse

Haldor Topsøes Alle 1,
2800 Kgs. Lyngby,
Danmark
+45 22 75 40 72

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk