Flexgas II - Villagaskedel i samspil med luft/luft varmepumpe eller luft/vand varmepumpe

Der udvikles, testes og demonstreres en boks, som kan styre luft/vand og luft/luft varmepumper, der er eftermonteret på eksisterende villagasinstallationer for at sikre fleksibelt samspil ift. elsystemet. Baseret på analyser af potentiale og økonomi vil en implementeringsmodel for markedsintroduktion blive udviklet og testet.

Projektbeskrivelse

Der udvikles, testes og demonstreres en boks, som kan styre luft/vand-elvarmepumper og luft/luft-elvarmepumper, der er eftermonteret på eksisterende villagasinstallationer for at sikre fleksibelt samspil ift. elsystemet. Baseret på analyser af potentiale og økonomi vil en implementeringsmodel for markedsintroduktion blive udviklet og testet.

Ideen er at udvikle to styreboksløsninger til typiske kedelinstallationer i boliger (arbejdspakke 1) med henblik på at teste og demonstrere dem i felten (arbejdspakke 3)

I en arbejdspakke 2 vil vi bedømme potentialet for ovennævnte løsninger og udvikle en implementeringsmodel, der kan bruges af en konceptudvikler/aggregator/et energihandelsselskab.

Arbejdet er i opstartsfasen og vi vil udføre arbejdet i et samarbejde mellem kommunikationseksperten Neogrid, den balanceansvarlige aktør Neas Energy, energihandelsselskabet NGF Nature Energy, varmepumpeproducenten METRO THERM, gasdistributionsselskabet HMN GasNet og forsknings- og udviklingsvirksomheden Dansk Gasteknisk Center.

Resultater

Projektet har afklaret, om en luft/luft-varmepumpe og en luft/vand-varmepumpe kan fungere i samspil med en eksisterende villagaskedel. Det er også afklaret, om de to løsninger kan fjernstyres via en styreboks efter et priseller miljøsignal, så installationen kan aftage så meget grøn strøm fra vindmøller og solceller som muligt og understøttes af grøn gas, når det ikke blæser og solen ikke skinner.
Indledningsvis sås et potentiale på ca. 700 MW regulering i elforbrug, der forholdsvis simpelt og til en overkommelig pris kunne indplaceres i de ca. 400.000 gasinstallationer, vi har i Danmark. Det eneste, der var brug for, var en varmepumpeløsning, der erstatter elpatronløsningen fra det tidligere FlexGas I-projektet, denne løsning burde fungere rent teknisk, og ville være økonomisk og miljømæssig attraktiv for den enkelte villa-kunde og for en aggregator (varmevirksomhed, der kan op- eller nedregulere elaftaget fra en større pulje elvarmepumper).

Key figures

Periode:
2017 - 2020
Bevillingsår:
2017
Egen finansiering:
2,51 mio.
Støttebeløb:
1,91 mio.
Støtteprocent:
43 %
Projektbudget:
4,41 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
64017-0551

Dokumenter

Deltagere

DANSK GASTEKNISK CENTER A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
DANSK GASTEKNISK CENTER A/S 0.95 mio. 1.43 mio.
NEAS ENERGY A/S 0.25 mio. 0.38 mio.
Neogrid Technologies 0.43 mio. 0.29 mio.
METRO THERM A/S 0.07 mio. 0.10 mio.
Best Green A/S 0.19 mio. 0.28 mio.
HMN GasNet 0.03 mio. 0.04 mio.

Kontakt

Kontakperson
Karsten V. Frederiksen
Adresse

Dr. Neergaards vej 5B

2970 Hørsholm

20169600

Email
kvf@dgc.dk

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk