Forøget fleksibilitet og effektivitet i energiforsyningen ved anvendelse af varmepumper i kraftvarmeværker

Formålet er at den nye varmepumpeteknologi skal udvikles, undersøges og demonstreres i fuldskala, hvor integrationen i energisystemet, optimal styring og teknisk-økonomiske konsekvenser er i fokus
Projektbeskrivelse

Projektet er en beskrivelse af tekniske og økonomiske forhold, samt forventninger og erfaringer omkring seks eksisterende varmepumpeløsninger til fjernvarmeproduktion. Rapporten er primært rettet mod personer, som arbejder med fjernvarme- eller kraftvarmeanlæg, og personer, som er involveret i rådgivning og leverancer til disse anlæg.

Resultater

Rapporten konkluderer, at varmepumper i mange tilfælde kan producere varme med en fordelagtig varmepris og desuden øge fleksibiliteten i systemerne. Varmepumper kræver en brugbar varmekilde, og dette gør installationen mere kompleks end traditionelle varmeproduktionsenheder. Varmepumper kan være relevante i forbindelse med vidt forskellige varmekilder. Projektet viser bl.a. at industriel overskudsvarme er særlig interessant fra et økonomisk perspektiv, og at overskudsvarmeafgiften ikke er en hindring i denne forbindelse.

Varmepumpens varmeproduktionspris er afhængig af mange faktorer, men i de beskrevne tilfælde har varmepumperne vist sig at være økonomisk rentable med relativt korte tilbagebetalingsperioder. På grund af lave spotpriser i 2012 og 2013, samt en reduktion i el-afgiften, indgår varmepumperne primært som grundlast med lav produktionspris.

I kolde perioder indgår varmepumper ofte i kombination med andre varmeproduktionsenheder, og her er det vigtigt at systemerne udformes så samproduktion er mulig. Ved døgn- eller sæsonlagring opnås en større fleksibilitet i forhold varmekilde, strømpris og varmebehov. Det nuværende el-marked giver dog ikke anledning til at indgå med reguleringsydelser.

Der har ikke været udfordringer med drift og vedligehold, men det skal siges, at de fleste varmepumper, som er betragtet, endnu ikke har været i drift i mange år af deres forventede levetid.

Key figures

Periode:
2007 - 2011
Bevillingsår:
2007
Egen finansiering:
4,89 mio.
Støttebeløb:
4,88 mio.
Støtteprocent:
50 %
Projektbudget:
9,77 mio.

Kategori

Program
ForskEL
Fælles overordnet teknologiområde
Smart Grid og systemer
Journalnummer
7136

Deltagere

Teknologisk Institut (Main Responsible)

Kontakt

Kontakperson
Claus Schøn Poulsen,
Adresse
Teknologisk Institut
Gregersensvej
DK-2630 Taastrup
www.teknologisk.dk

 

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk