Fremstilling og design af store offshore vindmøllevinger ( MADEBLADES)

Det overordnede projektmål og succeskriterium er at muliggøre en 30% reduktion af omkostningerne på producerede vindmøllevinger. MADEBLADES projektet vil demonstrere paradigmeskiftende koncepter for design, materialebrug og fremstillingsprocesser til industriel vingeproduktion med en højere grad af automatisering. En dansk baseret logistikkæde vil blive udviklet til at håndtere præfabrikerede komponenter og overføre vingemateriale til vingeformen med et minimum af manuel håndtering. Det forventede resultat af MADEBLADES er en forbedret konkurrenceevne opnået ved en forbedret produktivitet ved en reduktion af proces-cyklustiden, i de nødvendige persontimer pr. produceret vinge og en materiel omkostningsreduktion. Forventet udbytte er således en bedre konkurrenceevne ved reduktion af omkostningerne til offshore vindmøllevinger og derved reduceret LCOE for offshore vindkraft. MADEBLADES vil desuden forbedre den videnskabelige forståelse af vingefremstilling baseret på fiber-preforms såvel som fiberkompositter generelt.

Projektbeskrivelse

Målet for MADEBLADES-projektet er en videreudvikling og prototype demonstration af en disruptiv design- og fremstillingsplatform til store (>90 m) offshore vindmøllevinger.


Produktionsplatformen er baseret på fiber-preforms. En fiber-preform er i denne sammenhæng en stabel af forstærkningsmateriale, typisk glasfiber måtter, skåret i facon, stablet og fikseret af en robot preform-enhed, uden for vingeformen. Til fremstilling af en hel vindmøllevinge er flere forskellige fiber-preforms nødvendige. Mængden af preform materiale til offshore vindmøllevinger udgør adskillige ton og det er tiden til ilægning af dette som vil blive reduceret markant. Produktiviteten for en vingeform forøges ved brug af automatisering til først at fremstille forskellige fiber-preforms og dernæst automatisere ilægningen af de fremstillede preforms i vingeformen.


De vigtigste projektaktiviteter omfatter:

• Udvikling og karakterisering af fiber-preform materialer
• Automatisering af preform lay-up ved hjælp af robot celle
• Forbedret offshore vingedesign baseret på fiber-preforms
• Automatisering af oplægning - håndtering af fiber-preforms

Nuværende fremstillingsteknikker er på grund af størrelsen og kompleksiteten af vindmøllevinger primært baseret på manuelle processer, som er fleksible, men ineffektive.

Key figures

Periode:
2020 - 2024
Bevillingsår:
2019
Egen finansiering:
18,38 mio.
Støttebeløb:
33,26 mio.
Støtteprocent:
64 %
Projektbudget:
51,64 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Vind
Journalnummer
64019-0514

Deltagere

LM WIND POWER A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
LM WIND POWER A/S 8.07 mio. 12.10 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 9.83 mio. 1.09 mio.
Aalborg Universitet (Fredrik Bajers Vej) 11.45 mio. 1.27 mio.
AB Inventech A/S 3.92 mio. 3.92 mio.

Kontakt

Kontakperson
Klaus Jespersen
Adresse

Jupitervej 6
Postnr.: 6000
Telefon: +4579840000

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk