Grøn naturgas

Haldor Topsøe vil udvikle nøglekomponenter til et to-vejs brændselscelle-elektrolysesystem, der skal gøre det muligt at integrere el- og gasystemet ved at lagre overskydende vindmølle-el og CO2 som syntetisk fremstillet naturgas. En ”omvendt” fastoxid brændselscelle (SOEC) skal producere gassen ved hjælp af elektrolyse.
Projektet skulle udvikle nøglekomponenter til et to-vejs brændselscelle-elektrolysesystem, der skal gøre det muligt at integrere el- og gassystemet ved at lagre overskydende vindmølle-el og CO2 som syntetisk fremstillet naturgas – ”grøn” naturgas. En ”omvendt” fastoxid brændselscelle (SOEC) skal producere gassen ved hjælp af elektrolyse. Desuden er aspekterne for det samlede energi-system analyseret.
Projektbeskrivelse
Formålet med dette projekt er at analysere systemaspekterne samt udvikle nøglekomponenter for ''grøn naturgas'' produktion baseret på Solid Oxide elektrolyse samt fornybar CO2 og elektricitet. Ved grøn naturgas forstås en ''grøn'' metan (CH4) baseret gas som er kompatibel med det eksisterende naturgasnet. Solid Oxide elektrolyse (SOEC) er valgt som elektrolyse teknologi da denne er den potentielt mest energi- og kost-effektive elektrolyse teknologi og fordi meget lovende tekniske resultater for nyligt er opnået med SOEC. Projektet inkluderer også kost analyser for grønne naturgas systemer og med udgangspunkt i disse vil en ''road map'' for teknologien blive foreslået. Kost analysen og roadmap'en kan blive vigtige elementer i fremtidige beslutninger vedrørende en kost-effektiv integration af store mængder flutuerende (vind) energi i det danske energisystem
Resultater

Ved grøn naturgas forstås en ''grøn'' metanbaseret (CH4) gas, som er kompatibel med det eksisterende naturgasnet. Solid Oxide Elektrolyse (SOEC) er valgt som elektrolyseteknologi, da denne er den potentielt mest energi- og cost-effektive elektrolyseteknologi, og fordi meget lovende tekniske resultater er opnået med SOEC. Projektet inkluderer også cost-analyser for grønne naturgassystemer og med udgangspunkt i disse er en ''road map'' for teknologien foreslået. Cost-analysen og roadmap'en kan blive vigtige elementer i fremtidige beslutninger vedrørende en cost-effektiv integration af store mængder flutuerende (vind)energi i det danske energisystem.

Projektets vigtigste resultater er, at der med en demonstrationsenhed af den nye elektrolyse- teknologi (SOEC) er opnået en energieffektivitet i omdannelse fra strøm til gas på over 90%, og at cost-analysen indikerer, at det fra og med et sted mellem 2020 og 2035 vil være økonomisk billigere at producere grøn gas ud fra en kombination af biomasse og elektrolyse end at gøre det alene ud fra elektrolyse.

Baseret på den fremstillede SOEC-demonstrationsenhed har Haldor Topsoe A/S valgt at gå videre mod markedsføring af SOEC-anlæg for on-site fremstilling af CO og H2, og det første anlæg er solgt og leveret til en kunde i 2015. De kommercielle perspektiver for teknologien er dog generelt mere langsigtede, og der arbejdes i nye projekter med videreudvikling og billiggørelse af SOEC-teknologien

Key figures

Periode:
2011 - 2015
Bevillingsår:
2011
Egen finansiering:
11,51 mio.
Støttebeløb:
12,63 mio.
Støtteprocent:
52 %
Projektbudget:
24,14 mio.

Kategori

Oprindelig title
Grøn naturgas
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Brint og brændselsceller
Journalnummer
64011-0036

Dokumenter

Deltagere

HALDOR TOPSØE A/S (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
HALDOR TOPSØE A/S 5.38 mio. 8.07 mio.
Ørsted A/S 0.87 mio. 1.30 mio.
DANSK GASTEKNISK CENTER A/S 0.49 mio. 0.26 mio.
EA ENERGIANALYSE A/S 0.44 mio. 0.11 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 3.23 mio. 0.57 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 2.23 mio. 1.20 mio.

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk