Heltagsløsninger til bygningsintegration af solceller

Formålet med projektet er at udvikle en solcelleheltagsløsning og koncept, som opfylder alle almindelige byggetekniske krav til tagfladen, udgør den komplette klimaskærm og er designet for maksimering af solcelleydelsen under alle klimabetingelser og under hensyn til forskellige lovgivninger for udnyttelse af vedvarende energi og forberedt til eksport

Projektbeskrivelse

Udviklingen af gode systemer til bygningsintegration af solceller har været et tema siden de første anlæg blev monteret på tagene. Imidlertid har udviklingen af systemer været meget træg og har givet anledning til mange uløste problematikker rent byggeteknisk, arkitektonisk og lønsomhedsmæssigt. Denne udvikling har fundet sted i mange lande, med hver sin byggeskik, hvor det umage match mellem gl. bygningstradition og solcellernes højteknologi har været svært foreneligt.

Med projektet ønskes at gøre op med den gængse måde at tænke bygningsintegration af solceller på, idet vi gennem udviklingen af en heltagsløsning, som opfylder alle almindelige byggetekniske krav til tagfladen, udgør den komplette klimaskærm og er designet for maksimering af solcelleydelsen under alle klimabetingelser. Produktet udvikles fra starten som globalt heltagsprodukt, som målrettes et internationalt marked, hvor der især i vækstøkonomierne er et hastigt voksende behov for bæredygtige løsninger. Det designes til skrå tage og vil udgøre den komplette klimaskærm for tagfladen inkl. øvrige funktioner som tagfladen skal kunne rumme. Produktet produceres modulært med en iboende mulighed for konfiguration efter størrelse, visuelt udtrykt og øvrige funktionskrav. Der tages udgangspunkt i standardkomponenter fra solcelle- og glasfacadebranchen, og det er således en unik kombinationen af komponenterne, der udgør størstedelen af designet.

Den primære målgruppe for projektet er i første omgang fler-famileboliger, som står over for en tagudskiftning og som har et solindfald, der giver det fornødne energimæssige potentiale. Produktet består af et nyt tag, som erstatter det gl. tagmateriale og samtidig giver en fleksibel integration af solceller, ovenlys, udluftning mv. i én samlet løsning. Merværdi for brugerne består af en væsentlig billiggørelse af den samlede løsning. Succeskriteriet for projektet er udvikling af en robust, veldokumenteret og gennemtestet prototype for tagløsningen inkl. tilhørende koncepter og modelrammer. Målsætningen er, at det kan etableres uden nævneværdig meromkostning for brugeren på den korte bane, og at der på den lange bane (+10år) kan etableres en fornuftig forrentning på investeringen. Fordelene i denne tilgang vil være en væsentlig omkostningsreduktion gennem masseproduktion og substitution af alle traditionelle tagmaterialer, inddækninger og manuelle arbejder og samt at produktet designes for at kunne transporteres, opføres, repareres og genanvendes på den mest effektive måde. Ved afslutningen af projektet vil der være udviklet en prototype i 1:1, som er testet i henhold til alle nødvendige standarder med henblik på at kunne gå videre til demonstration og kommercialisering.

Resultater

Formålet med iROOF-projektet var at udvikle et system til bygningsintegration af standard rektangulære solcellepaneler i tage med hældning. Solcellerne er tilpasset varierende tagstørrelser og giver en æstetisk smuk løsning, som dækker hele taget. Samtidig er der i designet taget højde for solcellerne skal have en god afkøling, hvilket optimerer den elektriske ydelse.

Systemet blev designet med 5 del, og uden behov for at ændre på solcellernes standard mål. Solcellerne er installeret på taget i en klink beklædning[1], hvilket akitektonisk bryder de store flader som solceller normalt har. Derved integreres solcelle lettere i traditionelle bygningsdesign.

Det udviklede system er testet og sammenlignet med traditionelle solcellesystemer, og effekten af den forbedre ventilation/afkøling er dokumenteret. Ligeledes er et fuldskala pilot anlæg installeret på Uldum Højskole med succes.


[1] Brædder på klink er brædder, der ligger vandret med et overlap, så den nederste del af det øverste bræt ligger ud over den øverste del af brættet nedenunder.

Key figures

Periode:
2013 - 2016
Bevillingsår:
2013
Egen finansiering:
3,33 mio.
Støttebeløb:
3,89 mio.
Støtteprocent:
54 %
Projektbudget:
7,22 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Sol
Journalnummer
1936-0013

Dokumenter

Deltagere

henrik-innovation ApS (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
henrik-innovation ApS 0.26 mio. 0.17 mio.
Bluecity 0.61 mio. 0.40 mio.
Vitral A/S 0.79 mio. 0.79 mio.
Prosolar 0.43 mio. 0.29 mio.
holscher industrial design 0.54 mio. 0.54 mio.
Vandkunsten AS 0.54 mio. 0.54 mio.
Green Ways 0.17 mio. 0.12 mio.
Steensen Varming 0.33 mio. 0.33 mio.
Atopia 0.22 mio. 0.14 mio.

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk