Hybridkøling i industri og serverrum

Der udvikles et nyt koncept for hybridkøling med energibesparende frikøling. Konceptet udvikles til køling af serverrum og til proceskølemaskiner, hvor kølebehovet er konstant gennem året. Konceptudviklingen suppleres en markedsanalyse, der skal afdække det kommercielle potentiale for hybridkøling
Første formål med beregningerne var, at undersøge under hvilke forhold, det var muligt at opnå naturlig cirkulation og frikøling i kølekredsen. Beregningerne viste, at der var en høj grad af fleksibilitet i forhold til de betydende parametre for systemet.
Projektbeskrivelse

Der udvikles et nyt koncept for hybridkøling med energibesparende frikøling. Konceptet udvikles til køling af serverrum og til proceskølemaskiner, hvor kølebehovet er konstant gennem året. Konceptudviklingen suppleres en markedsanalyse, der skal afdække det kommercielle potentiale for hybridkøling

Resultater

Første formål med beregningerne var, at undersøge under hvilke forhold, det var muligt at opnå naturlig cirkulation og frikøling i kølekredsen. Beregningerne viste, at der var en høj grad af fleksibilitet i forhold til de betydende parametre for systemet. Selv med store variationer på rørdiametre og højdeforskelle kunne man opnå naturlig cirkulation og hermed køling. Beregningerne viste desuden, at det var nødvendigt med større vekslere for at opnå samme ydelse i forhold til traditionelle systemer. Det skyldtes at der ikke kan være samme temperaturdifference over vekslerne, når der benyttes frikøling.

Det vurderedes at op til 10 grader C udetemperatur kunne man opnå tilstrækkelig køleeffektivitet af vekslerne. Ved brug af flere separate hybridkølesystemer kan man udnytte hybridkøling ved endnu højere temperaturer, hvis en enhed køler med frikøling, mens den anden enhed køler det resterende behov med traditionel kompressionskøling.

Resultaterne viser, at hybridkøling fuldt ud kan måle sig med traditionelle anlæg med frikøling, som man kender fra anlæg i dag.

Faktisk viste beregningen for et serverrum med en konstant belastning på 50kW en yderligere årlig besparelse på hybridkøling på ca. 7250 kWh sammenlignet med almindelig frikøling. Hybridteknologien er velegnet med CO2 som kølemiddel, og kan derfor spille en væsentlig rolle i udfasningen af HFC-kølemidler som træder i kraft i 2007. Hertil kommer, at hybridkøling forventes at være billigere i investeringsomkostninger i forhold til anlæg med traditionel frikøling, da der benyttes samme kondensator og fordamper i både heat-pipe driftstilstanden og ved kompressorkøling.

Tidligere i projektet er der udført en markedsanalyse, hvor potentielle aftagere af hybridkøling samt folk fra kølebranchen blev interviewet. Disse interviews gav et klart billede af, at interessen for energieffektive anlæg var stor, men at den største hindring lå i investeringsomkostningerne. Med et årsenergiforbrug der ligger lavere end traditionel frikøling og lavere investeringsomkostninger, lever hybridkøling op til de krav til køleanlæg, som efterspørges på markedet. Det er derfor sandsynligt at hybridkøling kan vinde stort indsats på markedet og herved reducere elforbruget til køling i industri og serverrum.

Key figures

Periode:
2006 - 2007
Bevillingsår:
2006
Egen finansiering:
0,33 mio.
Støttebeløb:
0,59 mio.
Støtteprocent:
64 %
Projektbudget:
0,91 mio.

Kategori

Oprindelig title
Hybridkøling i industri og serverrum
Program
ELFORSK
Fælles overordnet teknologiområde
Energieffektivitet
Journalnummer
ELFORSK 338-013

Deltagere

Teknologisk Institut (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
ALFA LAVAL COPENHAGEN A/S
Birton A/S
Flex Coil
Danmarks Tekniske Universitet (DTU)

Kontakt

Kontakperson
Poulsen, Claus S.
Adresse

Teknologisk Institut
P.O. Box 141
DK-2630 Taastrup, Denmark
Poulsen, Claus S.claus.s.poulsen@teknologisk.dk
Øvr. Partnere: AlfaLaval; Birton; Flexcoil; MEK-DTU

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk