IEA PVPS Task 16: Sol-ressourcer til stor-skala implementering

Forskning og udvikling

I en fremtidig verden, hvor energien primært kommer fra vedvarende energikilder, er det vigtigt at forstå variabiliteten af de naturlige sol-ressourcer. Gode vejrudsigter af disse er også påkrævet. Det er hvad det internationale samarbejde i IEA PVPS Task 16 går ud på.

Formålet med dansk deltagelse i Task 16 under TCP’en PVPS var at bidrage med meteorologisk information om solressourcer af høj kvalitet, inklusive kvalitetskontrol og vurderinger af usikkerheder. Derudover var formålet at forbedre præcision af solressource-vurderinger og vejrudsigter.

Projektbeskrivelse

Der har i de seneste år været en væskt i solcelle-energiproduktion uden sidestykke - både mht. til markeds-andele og mht. størrelsen af individuelle solcelle-anlæg. I Danmark er solcelle andelen af elektricitets-produktion i løbet af 6 år vokset fra 0.3% til 2.8% i 2018. En konsekvens af dette er, at der i højere grad er brug for optimal integrering af solcellerne og pålidelig drift af det danske el-net. Målet med dette projekt er at forbedre nøjagtigheden af solressourcevurderingerne og vejrudsigter for disse. Desuden vil resultaterne bliver formidlet til industrien. 

Projektet har DMI og DTU Byg som deltagere i det internationale Energi Agenturs (IEA) solcelleprograms (PVPS) Task 16: 'Sol-ressourcer på stor skala med høj integreringsgrad.' DMI vil arbejde på at udvikle og forbedre deres vejrudsigter af potentiel solenergi og brug af disse på regional skala. DMI og DTU vil deltage i benchmarking og solressoruce-data for at kvantificere og reducere usikkerheder. Yderligere vil DTU undersøge, hvordan man bedst kan øge solcelleandelen i el-nettet i scanarier med lagrings-teknologier.

Resultater

I projektet har DMI og DTU Byg deltaget i det Internationale Energi Agenturs (IEA) solcelle-programs (PVPS) Task 16: ’Sol-ressourcer på stor skala med høj integreringsgrad’. DMI har bidraget til arbejde med anbefalinger til dataset for slutbrugere, ledet arbejdet med virkning af flerårlige variationer af solressourcerne og forbedret nøjagtig numerisk vejrforudsigelsesmodeller og regionale prognoser. DTU har været en af de primære deltagere i benchmarking af solressource-data for at kvantificere og reducere usikkerheder. DTU har også ledet arbejdet med et open-source Python-bibliotek og guide til brug af sol-ressource-data.

Det samlede arbejde i tasken, inklusive det danske bidrag, er opsummeret i: ”Best Practices Handbook for Solar Resource Data,” som opdateres hvert 3. år af medlemmerne i IEA PVPS Task 16.

Key figures

Periode:
2020 - 2023
Bevillingsår:
2020
Egen finansiering:
0,45 mio.
Støttebeløb:
1,01 mio.
Støtteprocent:
68 %
Projektbudget:
1,48 mio.

Kategori

Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Andet
Projekttype
IEA
Journalnummer
64020-1082

Deltagere

Danmarks Meteorologiske Institut (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Meteorologiske Institut 0.69 mio. 0.30 mio.
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.35 mio. 0.15 mio.

Kontakt

Kontakperson
Kristian Pagh Nielsen
Adresse

Lyngbyvej 100,
2100 København Ø
Tlf.: 39157500

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk