IEA Task 32: Biomass Combustion and Co-firing

Projektets mål er at øge adgangen til internationale forskningsresultater, teknologiske gennembrud, ekspertmiljøer og samarbejdspartnere inden for anvendelse af biomasse til energi i forbrændingsprocesser og i samforbrænding. Målet nås gennem deltagelse i IEA's task (arbejdsgruppe) 32 på området og gennem formidling af gruppens resultater.
Projektets mål har været at øge adgangen til internationale forskningsresultater, teknologiske gennembrud, ekspertmiljøer og samarbejdspartnere inden for anvendelse af biomasse til energi i forbrændingsprocesser og i samforbrænding. Målet er nået gennem deltagelse i IEA's task (arbejdsgruppe) 32 på området og gennem formidling af gruppens resultater.
Projektbeskrivelse
Ansøgningen dækker aktiviteterne i perioden 2013-2015 som dansk repræsentant i det fortsatte samarbejde under IEA Bioenergy Agreement, Task 32 Biomass Combustion and Co-firing. I de foregående ca. 15 år har FORCE Technology repræsenteret Danmark i Task 32. Der er dannet et stærkt internationalt netværk bestående af industri, universiteter m.fl., som har ført til en succesfuld spredning af viden og erfaringer. Tasken er pr. september 2012 i det sidste halvår af en treårig programperiode. Denne ansøgning dækker hele taskens kommende programperiode omfattende kalenderårene 2013, 2014 og 2015. Målsætningen for arbejdet i Task 32 er bl.a.: • stimulering af produktionen af bioenergi gennem styrket spredning af information om tekniske og ikke-tekniske barrierer og mulige løsninger til samforbrænding af biomasse i eksisterende kulfyrede kraftværker og i rene biomasse forbrændingssystemer • styrket netværk gennem samarbejde i projekter på tværs af de forskellige IEA-tasks og fælles aktiviteter med andre internationale netværk • at sprede vigtige policy anbefalinger til øget udbredelse af biomasse forbrænding, baseret på gruppens stærke videnskabelige og industrielle profil. Fagligt dækker gruppen forbrændingsteknologi til faste biobrændsler (med hovedvægten på træ) fra de ganske små anlæg til privat opvarmning med brænde eller træpiller over industriskalaanlæg i fjernvarme- eller produktionsvirksomheder og til kraftværker, hvor hovedfokus er på systemer til samforbrænding af biomasse med fossile brændsler, primært kul. Gruppen har lagt en plan for arbejdet i den kommende tre-årsperiode periode (se bilag) med bl.a. følgende fokus: 1. Nye forbrændingsteknologier med emissioner tæt på nul 2. Emissionsbegrænsning med lave omkostninger på små anlæg (brændeovne m.m.) 3. Brændselsfleksible anlæg, herunder imødegåelse af problemer med slaggedannelse og højere dampdata 4. Torrefaction og anden forbehandling af biomassen 5. Øget samforbrænding af biomasse og kul på større kraftværker og i industrielle anlæg, f.eks. i cementindustrien 6. Benchmarking af biomasse CHP-anlæg (hvor Danmark preliminært er tiltænkt en styrende rolle) Praktisk arbejde Samarbejdet i IEA-grupperne udmøntes bl.a. på arbejdsmøder ca. hvert halve år. På møderne udveksles erfaringer, nyeste udvikling diskuteres, og igangværende opgaver rapporteres og evalueres. Mellem møderne forgår samarbejde og erfaringsudveksling via e-mail og telefon, og gruppens hjemmeside www.ieabcc.nl. Produkter De enkelte faglige fokusområder udmøntes f.eks. ved afholdelse af internationale ekspertseminarer og i udarbejdelse af udredninger, offentligt tilgængelige databaser og statusrapporter, der redegør for det teknologiske stade og tegner et outlook. Deltagere Følgende lande har tilmeldt sig samarbejdet i Task 32 for 2013-2015: Østrig, Schweiz, Norge, Sverige, Tyskland, Holland, England, Tyrkiet og Japan. Uafklarede lande: Korea, Irland, New Zealand, Sydafrika og Canada.
Resultater

Projektets mål har været at øge adgangen til internationale forskningsresultater, teknologiske gennembrud, ekspertmiljøer og samarbejdspartnere inden for anvendelse af biomasse til energi i forbrændingsprocesser og i samforbrænding. Målet er nået gennem deltagelse i IEA Bioenergy's arbejdsgruppe 32 (Task 32) og gennem formidling af gruppens nyheder, resultater inklusive resultater fra de øvrige deltagende lande. Projektet fortsatte den danske deltagelse i gruppen, baseret på de tidligere gode erfaringer fra samarbejdet.

Key figures

Periode:
2013 - 2015
Bevillingsår:
2012
Egen finansiering:
0,31 mio.
Støttebeløb:
0,44 mio.
Støtteprocent:
59 %
Projektbudget:
0,74 mio.

Kategori

Oprindelig title
IEA Task 32: Biomass Combustion and Co-firing. Dansk repræsentation 2013-2015
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Bio og affald
Projekttype
IEA
Journalnummer
64012-0259

Deltagere

Force Technology (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Force Technology 0.44 mio. 0.31 mio.

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk