IEA Wind Task 32

Vindmølleparkudviklere verificerer normalt ydelsen af deres vindmøller efter installation. Dette kræver måling af vindhastigheden opstrøms for vindmøllen. Dette er især udfordrende for meget store havvindmøller og for turbiner installeret i bjergrige eller skovklædte områder. Dette projekt vil demonstrere. at nacelle monterede lågarer (laseranemometer) kan give en pålidelig løsning for vindindustrien.

Projektbeskrivelse

Test af ydelse af vindmølleffekt er en praktisk og teknisk udfodring offshore og i komplekst terræn (bakker og skove). Nacelle monterede lågarter har vist sig at være pålidelige løsninger offshore, da de kan erstatte meget dyre offshore meteorologiske master. Ikke desto mindre bliver havvindmøller meget store og måler langt nok opstrøms, så målingerne er uden for induktionszonen (2,5 rotordiametre opstrøms) bliver udfordrende.I bjergagtige eller skovklædte områder påvirkes strømmen af terrænfunktionerne. Ved turbintesting skal vindhastigheden målt ved 2,5D opstrøms korrigeres for at repræsentere vindhastigheden på turbinens placering. Denne korrektion er afledt af en stedskalibrering målt med to mette master. En ny tilgang ved brug af nacelle lidar-målinger tættere på rotoren kan være en løsning på begge disse problemer. I dette komplekst terræn blive trukket fra sammenligning af resultater på flere steder. Derudover testes stedkalibreringsmåling ved hjælp af nacelle lidar også på forskellige steder. Dette projekt er en del af strømmen af IEA Task 32 - Wind Lidar Systems for Wind Energy. 

Resultater

Hovedformålet med dette projekt er at demonstrere nacelle-monteret Lidars evne til at måle vindmøllers effektkurver under udfordrende forhold, især i komplekst terræn (bakker og skov), samt i store havvindmølleparksystemer. Resultaterne skal medvirke til, at nacelle-monterede Lidars anvendes som det nye standardinstrument til test af ”power performance” i områder, hvor brugen af traditionelle meteorologiske master er upraktisk. DTU har via simuleringer opnået resultater, som senere kan anvendes til at definere nye standarder. Resultaterne er bl.a. formidlet på Torque og WESC konferencerne.

Key figures

Periode:
2020 - 2021
Bevillingsår:
2019
Egen finansiering:
0,20 mio.
Støttebeløb:
0,47 mio.
Støtteprocent:
70 %
Projektbudget:
0,67 mio.

Kategori

Oprindelig title
IEA Wind Task 32
Program
EUDP
Fælles overordnet teknologiområde
Andet
Projekttype
IEA
Journalnummer
64019-0519

Deltagere

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) (Main Responsible)
Partner og Økonomi
Partner Tilskud Eget bidrag
Danmarks Tekniske Universitet (DTU) 0.47 mio. 0.20 mio.

Kontakt

Kontakperson
Rozenn Wagner
Adresse

Anker Engelunds Vej 1
Bygning 101A
Kgs. Lyngby

Postnr.: 2800
Telefon: 23672894

Email
rozn@dtu.dk

Energiforskning.dk - en fælles informationsportal for energiteknologiske forsknings- og udviklingsprogrammer.

Logo innovationsfonden
Logo for EUDP
Logo for elforsk